Med hjälp av appen ”ASL – att skriva sig till läsning”, kan man utveckla sin läs- och skrivförmåga. Tack vare ett talande tangentbord och talsyntes kan även en nybörjarskrivare inspireras till att försöka skapa egna texter utifrån färdiga eller egna teman.

Appen ASL är i första hand skapad för förskola och skola. Den bygger på ASL metoden – att skriva sig till läsning. Jag tycker dock att den passar bra även i hemmet om man vill främja sitt barns läs- och skrivutveckling. Det kanske inte i första hand är en app man använder för nöjes skull men barn kan få stor behållning av den genom att det kan vara väldigt inspirerande att se och lyssna på vad man lyckas skriva samt att man kan dela med sig av detta till andra. Jämfört med utvecklaren, Digitalt hjärtas ASL Skrivbok som är en ren ordbehandlare så är denna app betydligt mer inspirerande att använda tack vare mer bilder och färger.

ANNONS:

ASL - Att skriva sig till läsning

Det finns ett antal färdiga temaböcker indelade i kapitel som innehåller olika skrivuppgifter, vilket gör det lätt att snabbt komma igång. Under tiden som man skriver ljudas bokstäverna och när man skriver ett skiljetecken eller gör ett mellanslag läses hela ordet upp. Vill man få hela texten uppläst kan man få det samtidigt som orden markeras allt eftersom de blir upplästa. Tack vare denna talsyntes får man en direkt återkoppling på vad som skrivits. I inställningarna kan man växla om man hellre vill att bokstävernas namn skall höras.

ASL - Att skriva sig till läsning

ASL - Att skriva sig till läsning

Alla rubriker kan läsas upp av talsyntesen och man behöver därmed inte kunna läsa själv för att förstå vad det förväntas skriva om. Bok och kapitelnamnen finns det dock tyvärr ingen uppläsning på men bilderna ger en vägledning till vad de handlar om. Som ett komplement till texten kan man i varje kapitel rita en egen bild i vilken man kan lägga till både symboler och foton.

ASL - Att skriva sig till läsning

Det finns möjlighet att som vuxen skriva en ”översättning” av barnets text och korrigera eventuella felaktigheter så att man kan se, lyssna på och jämföra hur texten ser ut på korrekt skriven svenska.

Av de färdiga texterna kan man skapa pdf filer med både text och bild som man på ett enkelt sätt kan dela vidare.

På den barnsäkrade vuxensidan finns en tydlig beskrivning över tanken med appen och hur man kan arbeta med den. Här kan man lägga till nya böcker och kapitel med egna skrivinstruktioner. Dessa böcker kan man också dela vidare till andra enheter som också har samma app. Det går dessutom att få en PDF-fil med alla användares texter för en viss bok, alternativt en PDF-fil med alla böcker för en viss användare. Vill man justera inställningar för stavningskontroll och ljud gör man det på vuxensidan. Talsyntesen ändrar man i enhetens systeminställningar genom att byta språk på enheten. De färdiga kapitlena och rubrikerna är alltid på svenska men talsyntesen kan på detta sätt ställas in på engelska och många andra språk. Ändrar man även tangentbordet i systeminställningarna kan appen kan användas för att träna andra språk än svenska. När detta skrivs finns det dock endast ljudning av bokstäver på svenska och engelska.

ASL - Att skriva sig till läsning

Det finns stöd för flera användarkonton och det är därmed lätt att hålla isär olika barns texter om flera barn delar på samma enhet.

Inom ASL metoden rekommenderas att barnet har en skrivkompis som hjälper till att berätta vad som ska skrivas. Det finns därför möjlighet att logga in en kompis som medhjälpare som då får sitt namn med i pdf:en om man gör en sådan. Jag har inte känt något behov av denna funktion då mina barn velat arbeta ensamma och jag kan därmed tycka att det hade varit lämpligt om det hade gått att stänga av denna funktion i inställningarna, så att barnet inte råkar logga in en medhjälpare av misstag. Skrivkompisfunktionen kan dessutom upplevas som förvirrande eftersom det som skrivs endast sparas för den ena användaren.

Min sjuåring som nyligen lärt sig läsa tycker att detta är en rolig app och har kämpat med att svara på en del av frågorna genom att ljuda sig fram till önskade ord bokstav för bokstav. En favoritsyssla har varit att komma på och lyssna på ord på familjens begynnelsebokstäver. Min sjuåring gillade inte riktigt talsyntesen i början men vande sig snabbt vid uttalet. Sjuåringen har tyckt att det varit väldigt roligt att lyssna på de skrivna orden och meningarna och har glatt låtit oss andra både se och höra.

Jag ger ASL ett litet minus för att det inte går att radera kapitel som en användare själv lagt till. För att inte barnet skall kunna lägga till en eller flera nya kapitel av misstag kan man stänga av ”Tillåt användare att skapa egna kapitel” för en viss bok. Ett ytterligare minus får ASL eftersom barn inte kan skapa nya böcker själva. Nya böcker går endast att skapa via den barnsäkrade vuxensidan. Det hade också varit bra att kunna låsa ett användarkonto. Det är inte alla barn som är bekväma med att andra barn kan gå in och läsa (och kanske även ändra) i det de skrivit.

Jag tycker även att det hade varit bra om det hade gått att ändra textstorleken (och även typsnitt) på samma sätt som i ASL Skrivbok. För den som inte skriver så mycket hade det sett bättre ut om texten tog lite mer plats och jag har dessutom upplevt att många nybörjarläsare verkar tycka att det är lättare att läsa lite större text.

ASL påminner mycket om Skriv och Läs som också bygger på ASL metoden och låter barn skriva berättelser med ljudande tangentbord. Skriv och Läs utgår ifrån bilder som man själv lägger in och skriver bildtexter och kan spela in eget ljud till. Fördelen med ASL är att det finns färdiga böcker och kapitel som kan ge inspiration och att även barnets skrivna text kan läsas upp utav talsyntesen.

Sammantaget är ASL en mycket bra app för den som vill utveckla sin läs- och skrivförmåga. Nybörjare kan lära sig grunderna och mer erfarna läsare kan arbeta med sin fortsatta skrivutveckling och skapa mer omfattande texter. Tack vare att det går att skapa obegränsat med böcker kan man fortsätta ge barnet nya typer av uppgifter. Jag rekommenderar ASL till barn i åldern 4-8 och betyget blir en fyra.

Uppdaterat den 7:e oktober 2015
I en ny version av appen kan man nu välja bort skrivkompisen, om man inte har en sådan. Talsyntesen som läser upp det man skrivit kan man numera få på valfritt språk. Även ljudat tangentbord kan man ändra direkt i appen – än så länge är alternativen svenska, engelska eller finska. Det går även att ändra typsnitt och storlek på text. Appen innehåller nu även en övningsportal där användare kan dela med sig av övningar. När detta skrivs finns endast två övningar att ladda ner, men detta kommer att öka i takt med att fler delar med sig. Övningsportalen innehåller en smidig sökfunktion samt ger möjlighet att sortera övningar, bland annat på popularitet.

Här visas hur man som barn kan använda appen:

Här visas hur man som vuxen kan använda appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 26 språk: danska, engelska, finska, flamländska, franska, grekiska, hebreiska, hindi, indonesiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, norska (bokmål), polska, portugisiska, rumänska, ryska, slovakiska, spanska, svenska, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ungerska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   99 kr 9 maj 2023
  •   89 kr 6 okt 2022

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa ASL för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

8 kommentarer

  1. Annika skriver:

    Jag har provat appen på min son med grav dyslexi. Han har vägrat att skriva vet huvud taget tidigare, men den här tyckte han var rolig. Vi kommer att försöka vända den lite då och då för att träna stavning och förmågan att skriva. Självklart utifrån hans intressen

  2. Lisa Fransson skriver:

    Jag har använt appen på sexåringar som tycker den är lika bra som jag. Det var en lätt app att komma igång med och barnen har kunnat spökskriva medan jag skrivit ner det de berättat att de skrivit. Lätt att skriva ut de blad de gjort och tydlig för barnen. Kan varmt rekommendera denna, både privat och inom skola.

  3. Therese Ahl Lennartsson skriver:

    jag har testat appen och jag tycker att den i huvudsak är bra men inställningarna är Krångliga. Jag tycker att funktionerna är bra och det är toppen att man kan skapa flera användare men minus för hur man lägger till/tar bort böcker och kapitel.

  4. Anna Eriksson skriver:

    jag har använt appen till tvåor som behöver utveckla sitt skrivande samt även på engelskalektioner för femmor och sexor i behov av extra stöd. Det är en tydlig och bra app och jag upplever att mina elever motiverats att skriva olika texttyper.

  5. Anna skriver:

    Min femåring som gillar att ljuda när han skriver var inte helt nöjd med appen. vi upplevde den som rörig eller så var det för många alternativ.
    Jag som förälder gillar att barnet kan lägga till bilder.

  6. Micke Hedman skriver:

    Jag tycker att temaböckerna och möjligheten att rita bilder är ett trevligt inslag i denna app. Talsyntesen är ok men hastigheten på den var från början på tok för hög och det kanske inte är helt självklart vart den ändras. Tycker dock som helhet att det är en av de bättre ASL apparna jag provat.

  7. Lisa skriver:

    Har provat appen på en 8-åring som är duktig på att läsa och skriva och hon tyckte det var kul, 6-åringen som är på god väg att läsa och skriva var inte så sugen… Men jag tror att ju mer man använder appen, desto lättare kommer man att knäcka koden. 6-åringen skriver mycket mer självmant efter att ha spelat några gånger än innan hon spelade första gången, så tummen upp från oss!

  8. Tina skriver:

    Hej har testat appen i f-klassen. Appen är bra, men väldigt begränsad när det gäller att lägga till bilder och hantera dem efteråt. Detta gjorde att gruppen tappade snabbt intresset för appen. Upplevde att talsyntesen inte fungerade helt tillfredställande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *