Appen Bolibompa innehåller det dagsaktuella tv-programmet i en barnvänlig spelare. Man får även tillgång till tidigare avsnitt samt möjlighet att lära känna bokstäverna i alfabetet.

Bolibompa heter den senaste appen från SVT. Appen innehåller både det dagsaktuella tv-programmet och flera tidigare avsnitt. Varje avsnitt är uppdelat i flera delar som representeras av ikoner och man kan därför lätt hoppa fram och bak i programmet, eller till tidigare avsnitt. Man märker att det är de yngsta tittarna som är målgruppen eftersom gränssnittet är väldigt avskalat och att man i princip hanterar uppspelningen med en enda spela/paus-knapp. De olika avsnitten lagras inte i appen utan det krävs en Internetanslutning för att man skall kunna se dem.

Bolbibompa app

Enligt SVT har man skapat denna app för att små barn skall slippa gå in och titta via webbläsaren. Exakt samma innehåll som finns i appen finns nämligen att nå på Bolibompa-hemsidan. Tack vare att appen är så pass enkel så kan de yngsta hantera den på egen hand. Enkelheten har dock även nackdelar. Framförallt så saknar jag möjlighet att se hur mycket av respektive program som är kvar.

ANNONS:

Bolbibompa app

I beskrivningen av appen står det att det skall det även finnas en timerfunktion för vuxna som vill begränsa i hur länge barnet skall få titta åt gången. Denna timer hittar jag inte när jag testar appen, men den kanske kommer i en framtida uppdatering. Vill man ha en timer kan man annars slå på Guidad åtkomst och ställa in tid där. Själv tycker jag att det är bättre att säga till själv när det är dags att avrunda, och då gärna en liten stund innan så att man får möjlighet att se klart eller kan pausa. Uppdaterat: Nu finns det en timerfunktion bakom ett barnlås. Timern avbryter dock mitt i visat program. Det hade varit bättre om man kunde välja att avsluta efter programmets slut.

Ett litet bekymmer i Bolibompa-appen är att spelaren automatiskt spelar program efter program utan att pausa emellan. I kombination med att man inte får se hur mycket av programmet som är kvar så blir det svårt att avsluta på ett lämpligt ställe. Här finns utrymme för förbättring. En annan sak som hade varit bra är att appen hade dolt de program man redan sett så att barn inte ser om samma program om och om igen. Det hade också varit bra om man via en inställning kunnat få fram en mer kraftfull spelare samt om man kunnat lagra ett eller flera program på enheten för att slippa vara beroende av Internet.

Går man in på Bolibompas webbsidor kan man som sagt få del av exakt samma innehåll som i appen. Men på webbsidorna finns även flera interaktiva moment som saknas i appen. Bland annat kan man leka kurragömma med draken och räkna ballonger. Fler interaktiva delar av denna karaktär hade varit trevligt att få med i appen.

Jag ger Bolibompa-appen betyg tre. Betyget tar dock inte hänsyn till innehållet i själva programmen som både jag och mina barn gillar mycket. Jag rekommenderar appen framförallt till barn mellan 2 och 4 år. Barnkanalen-appen och Niki Play är appar i samma genre som kan vara bra att känna till. Bolibompa är fri från reklam och köp i appen.

Uppdaterat den 7:e oktober 2016
Nu innehåller appen även ”Veckans bokstav”. Här får man dagligen bekanta sig med en ny bokstav från alfabetet. Man får höra bokstavens namn, färglägga den och därefter se en kort film. I filmen får man även höra hur bokstaven låter/ljudas, se den både som versal och gemen samt se olika saker som börjar på bokstaven ifråga.
Bolibompa - Veckans bokstav

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner Bolibompa

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *