Coda Game gör det enkelt att skapa egna spel och dela dem med vänner. En bra introduktion till lustfylld programmering.

Att lära sig programmera är något som blir allt mer värdefullt. Det finns ett antal olika appar som på olika sätt försöker lära ut programmering. Gemensamt för många av dem är dock att det ofta är svårt att programmera spel som faktiskt är roliga att spela. Coda Game har här hittat sin nisch genom att fokusera på att göra spel som är kul att spela och som även andra spelare kan få prova.

ANNONS:

När man tänker på programmering tänker man kanske i första hand på att skriva kod. Det är dock inte det som är själva grunden för programmeringen, utan vad man behöver börja med är att göra algoritmer. Det betyder att man behöver bestämma vilka instruktioner som programmet ska ges. Man behöver helt enkelt bestämma vad som ska hända i spelet. När man har en sådan algoritm så kan man översätta den till olika programspråk/kod. Med tanke på detta är det en ganska bra idé att barn får börja just i den änden, med vad som faktiskt ska hända i spelet. Det är också detta man fokuserar på i Coda Game. Faktum är att man inte ens kan se koden.

Det finns två olika typer av spel att göra i Coda Game, Whack-a-mole eller Sidescroller. Whack-a-mole är något enklare att börja med. Det finns tutorial för att lättare komma igång, denna bygger dock på att man är läskunnig. Det går att återkomma senare om man glömt bort något i instruktionerna. Kort sagt kan man säga att själva grunden för spelet är fast, men man kan påverka kommandon (vad som händer) och koppla ihop dem med olika triggers (när det händer). Det går även att göra inställningar som exempelvis utseende och hastighet. Spelet blir roligare och mer komplicerat ju fler kommandon man lägger till, men det gäller att hitta en bra balans så att spelet blir lagom svårt att spela.

Coda Game

Coda Game

När man sätter samman sitt spel så drar man helt enkelt olika kommandon till olika triggers, samt ställer in dem i exempelvis hastighet. När man har lagt till lite kommandon och vill se hur spelet fungerar så är det bara att trycka på play-pilen. Då kan man testspela för att sedan gå tillbaka och ändra så att spelet blir ännu bättre. Ibland kan det vara svårt att veta vad som blir bra så det är positivt att denna möjlighet finns.

Coda Game

Jag har låtit mina två äldsta barn, som är åtta och tio år, prova Coda Game. Båda tycker att det är roligt, framförallt Sidescroller-spelet. De uppskattar också att man kan ladda upp sitt spel så att andra användare kan provspela det. Efter ett tag tröttnade de på appen eftersom man inte kan variera sina spel så mycket att intresset håller i längden, de har dock återkommit igen när det kommit nya uppdateringar.

När det gäller delningsfunktionen så brukar jag generellt försöka vara lite restriktiv med delning över internet, särskilt för barnen. Jag tycker dock att utvecklaren i det här fallet lyckats bra att göra det helt anonymiserat. Man tilldelas ett appgenererat namn som man kan ändra mellan några olika alternativ om man inte är nöjd. Det består av tre delar – två ord och en siffra. Jag själv har exempelvis fått namnet QueenIcecream1 medan mina barn heter KingCloud1 och CrazyBanana1. Om man vill prova sin kompis spel kan man söka på dennes spelnamn, och även gilla och stjärnmarkera för att lättare hitta tillbaka. Det går också att kolla på mest spelade, mest gillade eller senaste spel för att prova andra uppladdade spel. Även spelen får liknande namn, som exempelvis Spicy Shooting Jumper eller The Farty Sparkler. När man laddat upp ett spel kan man dock inte ändra det mer så det gäller att vänta tills man känner sig helt klar med spelet. Det går heller inte att ta bort sina uppladdade spel i efterhand.

Coda Game

Förutom att göra sina spel och ladda upp dem, samt prova andras, så kan man även samla till olika troféer. Kort sagt handlar det om att prova en massa olika funktioner i appen, som att skapa olika spel, dela spelen, lägga in olika kommandon osv. Ett bra sätt att uppmuntra till att testa sig runt i appen.

Coda Game

Några saker jag saknar i appen är fler spelvarianter och valmöjligheter. Efter ett tag blir det lite långtråkigt med samma alternativ. I de uppdateringar som kommit hittills har det dock varit förbättringar på det här området så förhoppningsvis fortsätter utvecklingen ytterligare. Det vore också en fördel om man kunde fördjupa sig något i programmeringen, t ex genom att introducera loopar.

Det finns inga köp inuti appen och ingen reklam. Delningsmöjligheterna är barnvänliga. Coda Game har skriven text på svenska (inget tal) och det krävs läskunnighet för att ha behållning av appen. Det finns stöd för upp till sex användarprofiler på varje enhet.

Sammantaget tycker jag att det här är ett roligt och lustfyllt sätt att introducera programmering för barn, som passar både i skolan och hemma. Jag rekommenderar Coda Game för ca 7-12 års ålder och ger appen en fyra i betyg.

Uppdaterat den 24:e november 2016
I den senaste uppdateringen har det tillkommit två nya speltyper; Paddle Bouncer och Labyrinth. Dessa speltyper är mer komplexa än de tidigare. Här finns det inte någon introduktion och därför kan de upplevas som lite svåra att komma igång med. Istället för introduktion finns det flera olika mallar att utgå ifrån så att man kan lära sig genom att laborera med befintliga spel. Vår upplevelse är att det är bäst att gå över till de nya speltyperna när man gjort de enklare varianterna. Vi har testat de nya speltyperna med barn. När de väl förstått att man skulle börja med att välja en mall så kom de igång med de nya speltyperna utan problem. Detta är en uppskattad förändring till appen och barnen tycker att det är roligt att hitta på och spela. Vi höjer betyget till en femma.

Coda Game

Coda Game

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande tre språk: engelska, spanska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   39 kr 9 maj 2023
  •   40 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Coda Game för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

  1. mitt spel ska vara muslimernas spel alla barn kommer tyck att det är roligt

  2. mona skriver:

    det är coolt att göra egna spel. Känar man pengar?

  3. ahmad skriver:

    jag vilgör en spel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *