I Fonemix med s tränar man på att uttala s-ljudet genom att kombinera ord med s till nya ord eller göra en liten saga. Man kan spela in med mikrofonen och lyssna tillsammans på hur det låter.

Fonemix med s från Kapabia är en variant av utvecklarens tidigare app Fonemo och används för att träna på att uttala språkljudet s genom att leka med ord. Varje gång man startar appen får man 7 kort som ligger längst ner på skärmen. På varje kort finns en bild på ett ord som innehåller s i början, mitten och/eller slutet av ordet. Totalt finns det 30 kort. Genom att peta på kortet får man ordet uppläst. Man väljer sen vilka kort man vill arbeta med genom att dra och släppa korten och man kan på detta sätt kombinera orden på korten till nya, ibland tokiga, ord, t.ex. häst-kalsong. Man kan också välja att kombinera flera ord och göra en liten saga. Det är bara fantasin som sätter gränser.

fonemix-med-s

För att träna på uttalet och få återkoppling på hur det låter kan man tala in och lyssna på sig själv. Det görs genom att trycka på mikrofonen en gång för att starta, en gång för att stoppa inspelningen och ytterligare en gång för att få det man talat in uppläst. Tyvärr sparas inte det man sagt när man talar in något nytt.

ANNONS:

Jag har provat Fonemix med s tillsammans med min 7-åring som behöver träna på att uttala s-ljudet. För en fantasirik 7-åring var det roligt, och därmed motiverande, att hitta på konstiga ord med s genom att kombinera de olika korten och att göra en saga med orden. Funktionen där man talar in sin saga eller ord och sedan får den uppläst var enkel att använda. Appen är tillräckligt rolig för att mitt barn lockas att använda den själv, men för att få en effektiv träning används den med fördel tillsammans med en vuxen.

För att förlänga hållbarheten och göra appen bättre hade jag önskat att det fanns fler kort, eller ännu hellre att man kan göra sina egna kort och tala in ord till. Då skulle man också kunna täcka in andra språkljud och dialektala skillnader i uttal. Det hade också varit bra om man kunde spara barnens sagor och det de talat in för att kunna dokumentera hur talet utvecklas. Kanske kunde man också ha en funktion för att dela med andra, t.ex. logoped eller speciallärare? Ett annat utvecklingsområde kunde vara att också ha kort med text, inte bara bilder. Det skulle kunna öka användbarheten i och med att man då också tränar på uttalet i samband med läsning. Vi har provat appen på iPad som är den plattform den är utvecklad till. Vi hade gärna också haft appen till iPhone.

Fonemix med s är mycket lätt att använda och man behöver inte kunna läsa för att kunna använda den. Det finns tre symboler att trycka på: en rund pil som slumpar fram 7 nya kort, ett frågetecken som startar en introduktionsfilm som förklarar hur appen fungerar och en partyhatt som startar en animation med en liten överraskning. Enkelheten gör att den fungerar för barn från ca 4 år.

Det här är en bra app för barn som behöver träna på att uttala s-ljudet. Fonemix med s är dock begränsad i sitt användningsområde eftersom de andra språkljuden inte finns med. Förhoppningsvis kommer det i framtida appar eller som en uppdatering.

Betyget blir tre av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: norska (bokmål), svenska.

Ladda ner Fonemix med s

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Paket: Fonemix med s och r - paket

Tillverkaren erbjuder Fonemix med s och en ytterligare app till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De en andra apparna i detta paket är inte recenserade av oss.

Paket: 4 verktyg för barn med tal- och språksvårigheter

Tillverkaren erbjuder Fonemix med s och tre ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De tre andra apparna i detta paket är inte recenserade av oss.

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Fonemix med s för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *