Fonemixo Pro (tidigare Fonemo Pro) är en app för barn med tal- och språksvårigheter. Här kan man på ett roligt sätt öva på tjugo olika språkljud.

Fonemixo Pro (tidigare Fonemo Pro) är en app med svenskt tal som vänder sig till barn som som behöver träna på olika språkljud. Appen är utformad som ett memoryspel för att träningen skall bli snäppet roligare för barnen.

I appens inställningar väljer man vilken eller vilka av de medföljande språkljuden man vill öva på; b, d, f, g, k, l, p, r, s, t, v, sj, tj, ng, rd, rn, rs och rt.

Fonemixo

ANNONS:

Det finns olika svårighetsnivåer som reglerar antal kort i memoryspelet. Den lätta nivån har 8 kort, den mellansvåra har 16 kort och den svåra nivån har 24 kort. Man kan välja om man vill spela själv eller med en vän.

Fonemixo

Fonemixo

Memorykorten har tydliga bilder som illustrerar de ord som är anknytna till det språkljud man valt. Har man exempelvis valt att träna på bokstaven S så får man endast upp bilder med ord som innehåller den bokstaven. Det går även att ställa in i appen om man endast vill ha ord som börjar på bokstaven, som innehåller bokstaven eller som slutar på bokstaven. Alla ord går att få upplästa med svenskt tal automatiskt, eller genom att trycka på magen på en nallebjörn.

Med Fonemixo kan man spela memory precis som vanligt. Men tanken är att när man ser och hör vad ett kort föreställer skall man själv upprepa samma ord och på så sätt öva på uttalet. Det går även att spela in sitt eget tal för att kunna jämföra med den inspelade rösten.

Fonemixo är en barnvänlig app. Menyerna har tydliga symboler som visar vad man kan välja och om man behöver därmed inte vara läskunnig för att kunna använda appen. En del av alternativen vänder sig till vuxna och hade med fördel kunnat haft någon form av barnlås på sig.

Appen innehåller inte någon reklam eller in-app purchase. Appen har information till vuxna som är skyddad av ett barnlås (tryck i 3 sekunder).

Fonemixo

Memory är alltid roligt att spela och särskilt om man är två som spelar tillsammans. Att spela in sin röst och lyssna på den för att jämföra med inspelad röst tror jag inte barn upplever som lika roligt. Möjligtvis de första gångerna, men definitivt inte en hel memoryomgång. Därför tror jag att appen passar bäst just för att öva/träna, men att det inte är en app som ett barn självmant skulle välja att använda för att träna språkljud, utan i så fall endast för att spela memory. För att inte appen skall tappa sitt syfte krävs att en vuxen är med och styr upp användningen.

Rent pedagogskt känns funktionerna i den här appen väldigt bra och genomtänkta. Jag hade dock önskat att utvecklarna hade lagt mer fokus på att göra appen roligare. Mer animationer och ljudeffekter när man får ett par eller vinner. Men helt klart är det en stor fördel att kunna träna språkljud med memory, jämfört med utan. Jag saknar även möjlighet att höra och öva på att uttala bokstäverna separat.

Slutligen vill jag också nämna att appen även innehåller tal på andra språk. iPad-appen har förutom svenska även tal på engelska och norska. Android-appen har tal på svenska och norska. För att växla språk måste man byta språk på hela enheten.

Appen passar bäst för barn mellan 4 och 6 år. Den fungerar även för äldre barn, men upplevs nog då som väldigt barnslig. Betyget blir 3 av 5.

Det finns en gratisversion av appen för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner Fonemixo

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Paket: Lingopaketet

Tillverkaren erbjuder Fonemixo och två ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. De två andra apparna i detta paket är inte recenserade av oss.

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Fonemixo för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Annika skriver:

    Jag var överlycklig när jag hade fått den här appen via gratiskod. Tyvärr så tycker jag inte att den lever upp till sitt pris på långa vägar. Jag tycker att upplägget är bra och väldigt pedagogiskt för att lära sig de olika uttalen, men min dotter tycker att appen är tråkig förutom att hon kan spela in sin egen röst. Att säga ajsolv ( bajskorv) är betydligt roligare än att säga sol eller sko. Jag vet inte om det är så att hon är för bortskämd med bra appar som utmanar henne att hon tycker att memoryspel är tråkigt. Hon ratar alla memoryspel just nu, men tyckte väldigt mycket om dem i början när hon fick vara på paddan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *