I Gro Garden handlar det om att odla grönsaker. Spelaren får lära sig hur odling går till i flera olika steg, från kompostjorden till den färdiga grönsaken på bordet.

Gro Garden är miljömedvetna Gro Plays senaste app. Företaget har tidigare skapat Gro Recycling, Gro Memo och Gro Book. Gro Garden består av tre delar, en kompost, ett grönsaksland och ett kök med hungriga Gro-djur.

ANNONS:

gro-garden

Vid komposten ska man fånga fallande löv (och senare även använda blast) och mata de små kompostkrypen med dem. Då blir det ny jord som kan användas i grönsakslandet för att få grönsakerna att växa. Man plockar ut kompostjorden genom att öppna en lucka på ena sidan av komposten.

gro-garden-kompost

Sedan kan spelaren gå till grönsakslandet för att odla. Använda kompostjorden, lite i varje hål, och sedan så de olika fröna där i. Förutom att lägga på kompostjord behöver spelaren även omväxlande vattna och få solen att lysa på sådden för att grönsakerna ska växa ordentligt, detta görs genom att man drar i både regnmolnen och solstrålarna för att vattna och lysa där det behövs.

gro-garden-odla

Nu ska grönsakerna mogna och bli redo för skörd. Spelaren skördar genom att dra upp grönsakerna med fingret och sedan placera dem i en korg. Och nu gäller det dessutom att hinna skörda innan insekter äter upp grönsakerna!

I huset hittar man köket där spelaren nu kan mata de olika Gro-djuren med grönsakerna man odlat. Blasten samlar man i en kasse för sig, vilka man sedan ger till kompostkrypen.
Nu har ett litet kretslopp skapats.

gro-garden-mata

Gro-djuren kommer fram och hejar på då och då i de olika momenten och spelaren får bland annat flera olika sorters frön och fler kompostkryp att mata som belöning efter hand man spelar. Allt man samlar på sig hamnar även i en samlarbok.

Min fyraåring tycker bra om den här appen. När kretsloppet väl är i gång kan hon sitta en lång stund och så frön, mata djur och samla kompostjord, för att sedan odla lite fler grönsaker osv. Gro-djuren är glada och hon tycker att det är kul att se om de olika djuren reagerar olika på de grönsaker hon odlat.

Vi tycker däremot att komposten är något tålamodsprövande i början. Man kan få vänta ganska länge på de enstaka löv som faller och dessutom är de svårfångade. Det är inte heller synkat med kompostkrypen tyvärr. Man kan bli sittande med ett blad ganska länge utan att något kompostkryp dyker upp och när det väl dyker upp gäller det att vara snabb för att hinna med. Detta är synd, för det är ett roligt spel när man väl kommer igång. (När man väl odlat de första grönsakerna får man blast att mata komposten med, då är man inte längre beroende av de fallande löven.)

Dessutom kan spelaren (trots de visuella instruktionerna) riskera att missa att man måste dra i solens strålar för att lysa på de enskilda grönsakerna som behöver ljus, det räcker inte att bara trycka på solen för att de ska växa. Likadant med regnmolnen.

Sjuåringen kommenterade även, som överkurs, att man vanligtvis varken odlar sparris, potatis eller vitlök med frön, eftersom hon själv har planterat både potatis, vitlöksklyftor och sparrisrötter och vet hur det går till egentligen.

Detta är en trevlig och barnvänlig app som är fri från tredjepartsreklam och köp inuti appen. Via förstasidan når man en särskild sida för föräldrar. Där finns information om spelet och reklam för Gro Plays andra appar. Sidan är skyddad av ett enkelt barnlås (tryck och håll i 3 sekunder). Appen har inga inställningar och inget tal.

Appen rekommenderas för barn mellan tre och sex år. För de yngsta krävs dock en förklaring och hjälp av vuxen innan spelaren får kretsloppet att fungera.

Betyget blir en fyra av fem möjliga. Det är en bra app som absolut kan öka kunskap och intresse kring odling och kretslopps- och miljötänk. Men jag tycker att det krävs lite mer omväxling för ett högre betyg, det kan bli lite enformigt att spela samma tre banor om igen, även om de är både lärorika och roliga.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   49 kr 9 maj 2023
  •   55 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Gro Garden för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

  1. Louise skriver:

    Vilken fin app! Jag som förälder gillar hela tänket med kretsloppet och den snygga grafiken, jag fastnar direkt i planterandet, skördandet och matandet! Min femåring och sjuåring gillar också spelet jättemycket, även de förstår tanken med växter som blir till mat och sen till jord och sen växter igen. Jag kan möjligen tycka att det blir lite för hetsigt för mindre barn med skadedjuren som vill äta upp det jag planterar, och en bättre instruktion (det kanske finns en, men jag hittade inte!) över hur man ska använda solen och regnet för att få växterna att frodas. Men helhetsbetyget är fyra av fem!

  2. Adina skriver:

    Jag provade appen för mig själv för att kunna presentera den för mitt barn. Jag låste upp flera olika växter och bakterier innan jag insåg att det inte var mitt spel.
    När jag visade det för min fyraåring blev han genast fast. Allra helst ville han mata djuren i huset men han ville att jag skulle odla åt honom. Efter ett tag började han odla men då fastnade han vid skadedjuren och lät dem äta upp allt han odlat.
    Appen är lätt nog för att även min tvååring ska sysselsätta sig med den. 🙂
    Helt underbar!

  3. Maria Oreest skriver:

    Jag och min dotter på 5 1/2 började spela tillsammans och fastnade båda två… Mycket roligt att upptäcka samtidigt som man lär sig väldigt mycket om kompostering och odling. När jag frågar min dotter vad som är roligt med spelet så tyckte hon att det var kul att man kunde knäppa iväg skadedjuren och att man kan slänga grönsakerna till djuren, som fångar dom…:) jag märker att hon lärt sig mycket annat på samma gång! Superbra spel som är lättförtåeligt och enkelt att använda.

  4. Liselotte skriver:

    Arbetar i förskoleklass och är noga med att det är ett lärande i appen och inte bara roligt. Det finns många appar som både är roliga och lärande. För det först tycker jag att de som gjort appen ska ha en mer utförlig instruktion i hur appen fungerar. Man vi pröva sig fram och det dröjde ett tag innan man förstod vad o syftades.
    Barnen tyckte det var roligt att lägga i frön, vattna och ge fröna sol. Men själv ser jag inget speciellt med appen. Är syftet att lära barn miljö är det bättre att göra det på riktiga konkreta sätt.
    Jag skulle inte köpa appen. Men är glad att jag fick möjlighet att testa den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *