Inventioneers är en riktigt rolig och klurig app där man ska skapa uppfinningar för att lösa olika uppdrag. Till sin hjälp har man diverse föremål och medhjälpare med olika egenskaper. Genom att klara av de olika uppfinningarna låser man upp fler föremål och medhjälpare i en separat skapasektion. Där kan man bygga egna uppfinningar och dela dessa med sina vänner.

Inventioneers är skapad av Filimundus som tidigare bland annat skapat de populära Pettsons uppfinningar. Mina barn har tidigare spelat dessa väldigt mycket och Inventioneers känns som en självklar fortsättning som är snäppet svårare. Med hela 98 uppfinningar och dessutom en separat del där man kan skapa egna uppfinningar erbjuder Inventioneers många timmars problemlösning och underhållning.

ANNONS:

Inventioneers

I den första uppfinningen får man skriftliga och visuella instruktioner hur man ska gå till väga för att lösa den. Genom att placera ut föremål och medhjälpare från verktygslådan är målet att skapa kedjereaktioner så att olika personers önskemål uppfylls. Ofta finns det flera olika möjliga lösningar på en och samma uppfinning. Det finns ingen tidspress och man kan starta och stoppa respektive uppfinning hur många gånger man vill.

Inventioneers

Inventioneers

Medhjälparna som kallas för inventioneers har alla olika specifika egenskaper. ”Windy” blåser luft, ”Bunny” hoppar, ”Sporty” springer, ”Sparky” gör eld, ”Zappy” skjuter laserstrålar, ”Magenta” drar till sig magnetiska föremål och”Freezy” fryser saker till is. För att aktivera respektive medhjälpare krävs det att de får en knuff eller att det ringer en klocka. När man själv placerar ut klockorna kan man justera exakt när de ska ringa för att på så sätt tajma in rätt startpunkt för den aktuella medhjälparen.

Det finns 98 olika uppfinningar uppdelade i sju kapitel. För att steg för steg lära sig hur alla inventioneers och föremål fungerar rekommenderar jag att man spelar kapitlena i tur och ordning. Det går dock att börja i vilket kapitel man vill och sen kan man hoppa fram och tillbaka mellan klarade banor.

Utplacerat på alla banor finns det tre stjärnor. Vissa får man automatiskt genom att klara banan men för att ta alla så måste man justera och utveckla sin uppfinning så att föremål passerar på de exakta stjärnplatserna för att kunna tillgodoräkna sig dessa. Tack vare detta stjärnsystem kan respektive bana få olika svårighetsgrader. Första gången man spelar kanske man nöjer sig med att enbart klara uppdraget och sen kan man gå tillbaka igen för att även försöka samla alla stjärnor, vilket i vissa fall kan vara rejält komplicerat.

I skapadelen kan man totalt skapa 16 olika uppfinningar. Första gången som man vill göra en egen uppfinning måste man skapa en förutbestämd uppfinning för att på så sätt lära sig hur man går till väga. När denna är skapad kan man dock välja att ändra den helt på valfritt sätt. Man väljer först ut en person och bestämmer vad denna önskar sig. Därefter bygger man upp miljön och placerar ut föremål och inventioneers som gör det möjligt att uppfylla personens önskning. Precis som i de vanliga uppfinningarna kan man dessutom placera ut upp till tre stjärnor. När man är klar med hela uppfinningen placerar man en del av föremålen i verktygslådan och sparar uppfinningen. Därefter är det fritt fram att själv testa uppfinningen eller låta någon annan göra det.

Inventioneers

Det går att dela uppfinningarna med sina vänner. Man väljer helt enkelt ett eget namn som därefter är kopplat till den aktuella enheten. Användarnamnet går inte att ändra i efterhand och det kan därför vara lämpligt att man som vuxen är med och väljer ett. Den som känner till användarnamnet kan sedan skicka en vänförfrågan som man måste acceptera innan man får tillgång till varandras uppfinningar. Väljer man att bli vän med och dela sina uppfinningar med ”Filimundus” får man direkt tillgång till ett par extra uppfinningar. Att tänka på är att man inte kan komma åt sin användare på andra enheter eller om man skulle behöva installera om appen.

Mina barn på sex, åtta och tio år har testat Inventioneers på iPad och alla tycker att den är väldigt rolig. Sexåringen har dock inte riktigt tålamod att sitta och klura några längre stunder utan vill gärna ha mig med för att få tips. Storasyskonen vill gärna ha mig med men klarar egentligen av att lösa uppfinningarna på egen hand även om det tar ganska lång tid med vissa. I dagsläget har vi inte klarat av att få tre stjärnor på alla då det är en extra stor utmaning att lyckas med detta. De flesta övriga barn i denna ålder i redaktionen håller med om att detta är en riktigt rolig app men det finns även de som tyckt det varit allför svårt och tidskrävande att lösa uppfinningarna. För att uppskatta denna omfattande app till fullo krävs det alltså att man har gott om tålamod eller en medhjälpare.

Inventioneers

Mina barn har även börjat testa att göra egna uppfinningar i skapadelen. De har tyckt att det har varit lätt att förstå hur man ska gå till väga. De yngsta har nöjt sig med lätta uppfinningar och har tyckt det varit kul att låta oss andra lösa dem. Tioåringen ville därmed göra något riktigt avancerat med följden att hen gav upp då det blev alltför tidskrävande att få det att bli som hen ville. Jag tror dock att denna del har stor potential och att den kommer att bli mer använd när det inte längre finns kvar några färdiga uppfinningar att lösa. För att få ideer till egna uppfinningar är det dessutom lämpligt att först lösa ett större antal av de färdiga.

Inventioneers

Inventioneers erbjuder fantasifull problemlösning och det finns en möjlighet att lära sig mer om olika slags fysikaliska fenomen. Bollar rullar på lutande plan, laserstrålar byter riktning med hjälp av speglar, ballonger stiger olika snabbt beroende på mängden luft och en massa annat.

Vi saknar egentligen inget i appen, men för yngre barn och personer som inte har så mycket tålamod hade det varit lämpligt med någon form av hjälpfunktion som kunde ge lite tips på hur man kan tänka för att hitta en lösning till uppdraget.

Inventioneers innehåller ingan tredjepartsreklam eller köp inuti appen och alla externa länkar är barnsäkrade. Via inställningssidan kan man få mer information om appen, välja språk och även låsa upp alla kapitel och uppfinningar, samt föremål, figurer och inventioneers i skapadelen.

Jag rekommenderar inventioneers till barn med gott om tålamod från åtta års ålder och uppåt. Även yngre barn kan dock ha stort utbyte av den men behöver då troligtvis lite assistans av en vuxen. Tack vare att det finns så många olika roliga och kreativa uppfinningar och att man även kan skapa egna så ger vi Inventioneers en femma i betyg.

Det finns en gratisversion (iOS eller Android) av appen för den som vill testa innan köp.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 7 apr 2024
  •   29 kr 28 mar 2024
  •   69 kr 9 maj 2023
  •   65 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Inventioneers för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

8 kommentarer

  1. Helena skriver:

    Tack för utförlig och bra recension. För mig som jobbar med personer med funtionshinder kan jag rekommendera appen för de som behöver ett utmanande spel utan skriftliga instruktioner. Den är relativt lätt att hantera om man klarar att hålla och dra. Inte för smått i en iPad och ingen tidspress.

  2. Andreas Mauritzon skriver:

    En app som uppskattades av såväl mig som mina barn. Många timmars klurande på olika banor där det blandas av banor som är relativt enkla att klara av och banor som man verkligen får tänka till på.

  3. annika boman samuelsson skriver:

    En riktigt bra app som min son på 10 år gjorde hälften av alla uppfinningar på en gång för han tyckte den var så rolig. Sedan har den legat i träda för dataspel men jag är övertygad om att han kommer återgå till appen. Dottern på nyss fyllda 5 år gillar den också, men de uppfinningar som hon tycker är för svara hoppar hon över. Hon har inte riktigt tålamodet att sitta och tänka till så länge som det kan krävas ibland. Hon återkommer till appen var och varannan dag så hon kommer att klura ut de svåra banorna också.

  4. Fredrik skriver:

    Kul och klurigt spel för alla åldrar. Lägg gärna till Fjed som vän och dela med Er av era egna uppfinningar.

  5. Micke skriver:

    Många och varierande små problem att lösa. Min 4-åring och jag har tidigare haft mycket nöje med Pettsons Uppfinningar men frågan är om inte dessa är lite roligare. Lite svårt ibland att veta vad som skall göras men man får helt enkelt prova sig fram med ”trial-and-error-metoden” Rekommenderas!

  6. joppe skriver:

    Min son, just fyllda 6 älskar spelet och har klarat hela på egen hand. Nu sitter han och gör egna kluriga banor men vill gärna ha någon att dela med. Lägg gärna till ”byggaren” som kompis!

  7. David skriver:

    Det här är ju ett helmysigt pyssel för den som vill umgås med sina barn. 🙂

  8. Liza Svensson skriver:

    Denna app är super och riktigt utmanande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *