Intervju med Joachim Thornström på Skolappar.nu

ANNONS:

Skolappar.nu är en webbplats där pedagoger recenserar appar som med fördel kan användas i skolan. Det som gör sajten unik är att den kopplar apparnas användningsområden till syfte och förmågor i läroplanen för grundskolan.

Jag har gjort en intervju med Joachim Thornström som är initiativtagare och grundare till den nya webbplatsen.

Berätta lite kort om dig själv. Vem är du och vad arbetar du med?
De senaste åren har jag föreläst och inspirerat kring appar, webbresurser och sociala medier i undervisningen. År 2010 tilldelades jag Guldäpplejuryns särskilda pris, bl.a. för arbetet med Skolväskan, en sajt med fria verktyg och resurser på webben. När jag inte ägnar mig åt Skolappar är jag IT-samordnare på utbildningsförvaltningen i Ystads kommun och skolutvecklingskonsult för TÄNK OM. Min lärarbakgrund har jag på mellanstadiet.

Vad är en iPad för dig? Och hur förhåller den sig till en PC, böcker och kritor?
I Sollentuna har man myntat ordet ”lärplatta”. Jag tycker det är ett utmärkt sätt att beskriva den. Vi behöver böcker, kritor och allt annat som vi tidigare haft, men lärplattan har många fördelar. Man kan använda den till så otroligt mycket. De viktigaste funktionerna som jag ser det är att man kan använda den så kreativt, bland annat för att skapa berättelser, filmer och musik. Om vi bara för över dagens tryckta läromedel till plattan har vi inte vunnit något.

Hur/när hamnade iPaden i förskola/skola? Hur utbredd är användningen i Sverige idag?
De första köptes in när den lanserades i Sverige i slutet av år 2010, men min bedömning är att det är först det senaste halvåret som användningen har kommit igång på allvar. I Facebookgruppen ”iPads i skola och förskola” finns idag över 4000 st medlemmar, så intresset är mycket stort. Och utvecklingen är lavinartad.

Vilket stöd finns det i läroplanen för att använda iPad som ett verktyg i förskola/skola?
I läroplanen för grundskolan står det att skolan ska ansvara för att varje elev efter ska få använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. iPaden är ett mycket bra verktyg för detta! I flera av kursplanerna i de olika ämnena finns också centralt innehåll som kräver att man använder modern teknik.

Vad är Skolappar.nu?
Skolappar är en webbplats där pedagoger recenserar appar. Det som gör sajten unik är att vi kopplar apparnas användningsområden till syfte och förmågor i läroplanen. Vi riktar oss främst till pedagoger i grundskolan, men pedagoger i förskolan, särskolan och på gymnasiet kommer även att ha nytta av sajten. Arbetet med att skriva recensioner och att bygga sajten har varit den bästa kompetensutvecklingen jag har varit med om. Jag har verkligen fördjupat mig i läroplanen på ett sätt som jag aldrig tidigare gjort.

Vad är en bra app ur en pedagogs perspektiv?
Jag kan bara svara för mig själv, men jag föredrar kreativa appar, där man skapar något själv, eller ännu hellre tillsammans med andra. Om apparna är inriktade på läs- och skrivinlärning, matematik eller liknande är det viktigt att man kan anpassa användningen till olika individer. t.ex. lägga in egna bilder och texter. Vi har bara sett början på denna utveckling och jag längtar verkligen efter fortsättningen.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *