”Kotten, Grisen och Lilla vännen” är en bilderbok om att tappa bort sin mamma.

”Kotten, Grisen och Lilla vännen” är en bilderbok med uppläsning. Ni vet, de där böckerna med kassett som alltid började med ”när du hör det här ljudet – PLING – är det dags att vända blad.

Appen ingår i en serie digitala böcker med uppläsning från Rabén & Sjögren. Vi har tidigare skrivit om Dagspöket på sjukhus och Halvan – här kommer polisbåten som ingår i samma serie. ”Kotten, Grisen och Lilla vännen” bygger på boken med samma namn.

ANNONS:

Precis som övriga böcker i serien så är saknar de här apparna all form av interaktivitet. Det här är en bok med uppläsning. Man kan välja mellan att läsa själv, att få den uppläst fast bläddra själv eller att appen sköter både uppläsning och bläddring själv.

Boken handlar om Lilla vännen som en kväll ensam och ledsen står utanför Kotten och Grisens grind. Kotten och Grisen tar självklart hand om Lilla vännen med öppen famn och ger henne både soppa och en varm säng att sova i. Till morgonen ska de ge sig ut på letar-jakt efter mamma.

Illustrationerna är snygga och uppläsningen är bra. Personligen tycker jag att det på sina ställen är för långa tysta pauser. Ibland har vi trott att appen hängt sig just för att det blev tyst så länge.

Boken är på rim. För mig så gör rimmandet det svårare att tro på berättelsen. Andra tycker säkert att det förhöjer upplevelsen.

Om du stängt appen mitt i boken blir du tillfrågad om du vill fortsätta där du var eller börja om från början nästa gång du öppnar appen. Bra!

Det är lätt att navigera i boken med hjälp av pilar eller att dra över skärmen. Inställningar för ljud eller automatiskt bläddring är också tydliga, men frågan är varför de sitter på alla sidor utom första sidan? Hade det inte varit mer naturligt att välja detta innan man börjar läsa?

När boken är slut är det enkelt att hoppa tillbaka till början igen. Det är bra, men tyvärr så är det lika lätt att av misstag hoppa till början av boken när man är mitt i den. En fråga om man verkligen vill börja om hade varit bra.

När man har automatiskt uppläsning och bläddring på så stänger skärmen till slut av sig, även fast boken inte är slut. Detta är det mest störande av de missar som finns.

Det finns varken reklam eller möjlighet att köpa inuti appen. Stor tumme upp för det!

Vill man inte ha text på sidorna måste man stänga av det på varje sida. Det borde räcka att göra det en enda gång. När man läser på iPhone så försvinner en del av texten så man måste scrolla. Det känns väldigt skumt.

Jag tycker Rabén & Sjögren trots allt lyckats väldigt bra med de här bok-apparna. De är klart bättre än andra svenska bok-appar jag testat.

Appen uppskattas nog mest av lite mindre barn i ålder 3 – 6 år. Betyget blir 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Kotten, Grisen och Lilla vännen för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

 1. Max skriver:

  Finns det någon sådan här bok-app där en markering i texten följer det som läses upp? Som när man högläser och låter fingret följa texten. Det hjälper barnen att förstå hur läsningen fungerar och vore utmärkt i den här typen av appar.

 2. Aida skriver:

  Min dotter, 5 år, gillar berättelsen väldigt mycket. Hon frågar mycket kring rim och försöker själv hitta ord som rimmar så det gillade hon med boken. Tror att barn i hennes ålder har många frågor kring kärlek så det har vi också pratat om efter att ha läst boken. Sedan gillade jag att det hördes andra ljud utöver uppläsarens, som gör berättelsen mer verklig. Fina bilder och jättebra med automatisk uppläsning varför vi inte reagerade på de långa pauserna. Kan också säga att dottern gillar boken mer och mer.

 3. Sandra skriver:

  Mina killar 2&5 år tycker denna boken är mysig. Den är lagom lång och funkar för båda att läsa tillsammans. Det är bra när man kan bläddra fram och tillbaka, och dessutom stänga av ljudet om man bara vill titta på bilderna. Boken handlar om kompisar och att hjälpa varandra vilket är ett ämne man aldrig kan få för mycket utav! Enda nackdelen är väl att den faktiskt kostar en del, men absolut värt det om man har barn som gillar böcker…

 4. Ken.doller skriver:

  Grisen är lite suspekt. Han är en vuxen gris som blir kär i en liten flickgris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *