Med kluriga labyrintspelet ”Labyrinth 2” kan både barn och vuxna har roligt

Svenska Illusion Labs ligger bakom ett av de allra första spelen jag testat för iPhone; ”Labyrinth”. I uppföljaren, ”Labyrinth 2” har de överträffat sig själva i ett fantastiskt labyrintspel för både iPhone och iPad. Jag har dock endast testat iPad-verisionen, ”Labyrinth 2 HD”.

”Labyrinth 2” är inget nytt spel utan det har funnits ett tag. Men bland alla andra appar som jag testar har jag helt missat denna. I spelet ingår massor med banor i olika svårighetsgrader. Dessutom går det att skapa egna banor och ladda ner andras skapelser.För er som inte spelat brädspelet så kan jag berätta att det går ut på att man styr en klula till en viss punkt. På vägen finns det hinder som man skall undvika. I det ursprungliga brädspelet finns det endast hål som hinder. I appen finns motsvarande brädspel (till och med utmärkt med ”Brio”-logotypen) om man vill prova det. Men det finns även banor med andra typer av hinder; bumprar (som i flipperspel), fläktar, kulförminskare, kanoner, karuseller, laserstrålar och knappar som öppnar stängda väggar. Dessa hinder livar verkligen upp spelet och ger det en ny dimension.

I ”Labyrinth 2” kan man välja mellan att spela själv eller med upp till fyra andra. Det senare går över Wi-Fi eller Bluetooth och fungerar endast om man har flera iPads. Det har inte jag, så den funktionen har jag inte testat.

Min dotter som är 4-år är egentligen i yngsta laget för ”Labyrinth 2”. Hon fixade nästan alla banor i ”Tutorial” men sedan tog det stopp. Även de lättaste banorna, i appen benämnda som ”Easy”, är för svåra för henne. Men som sagt går det att ladda ner banor som andra har skapat och som är mer passande för 4-åringar. Jag hittade bland annat ”Little kids” och ”Zen Maze” som innehåller massor med banor som är precis på rätt nivå för min dotter. Har du som läser detta någon egen favorit för de yngsta barnen, skriv en kommentar!

Ett annat problem för min dotter var att det tog ett tag att förstå hur man skall styra kulan. Man skall inte röra vid skärmen (då visas nämligen knapparna som bland annat tar en till menyn), utan använder sig istället av iPadens accelerometer. Spelet har dessutom en hel del olika valmöjligheter som ofta står med engelsk text och saknar symboler. Det gör att det i början behövs en vuxen som hjälper till och berättar var man skall trycka. Själva spelen är dock ganska intuitiva, så hittar man bara rätt svårighetsnivå på banorna så skall det inte vara något problem för de yngre barnen.

Ur ett pedagogiskt perspektiv är labyrinter bra för att barn skall lära sig att fatta beslut och få förmåga att tänka kritiskt. Man måste tänka framåt och planera steg för steg. ”Labyrinth 2” är fungerar dessutom som bra övning för både koncentration och motorik.

Om jag fick förändra någonting hade jag gjort en särskild app för yngre barn. Den hade haft ett mer intuitivt gränssnitt och lätta nivåer som blir svårare och svårare efter hand.

I nuvarande utförande tror jag att ”Labyrinth 2” passar bäst för barn från 5 eller 6 år. Men laddar man ner rätt banor (eller skapar själv) kan till och med 4-åringar använda appen. Likheterna med det klassiska labyrintspelet av trä är slående, men appen är med sina många banor och varierade hinder, mycket roligare i längden. Dessutom tror jag inte att en 4-åring skulle klarat sig så långt i det klassiska spelet – inte ens i det som endast har 8 hål. Detta har jag dock inte haft möjlighet att testa.

Betyget blir 5 av 5.

Det finns även en gratisversion av appen om man vill testa innan köp: Labyrinth 2 HD Lite (iPad), Labyrinth 2 Lite (iPhone) och för Android.

Här är en trailer för ”Labyrinth 2”:

Ladda ner Labyrinth 2

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!Tips! Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *