Befäst dina matematikkunskaper om tiokamrater, dubblor, tiotal och ental samt gångertabellerna genom memoryspel antingen på tid mot dig själv eller genom att tävla med en kompis.

Mingo Matte I är en app från Mingo Education AB och finns till både iPhone, iPad och Android-enheter. Appen har fem olika delar som tränar matematik i form av tiokamrater, tiotal och ental, dubblor samt gångertabellerna 2-6 och 7-12. Alla delarna är uppbyggda på samma sätt. När man väljer en specifik del får man först göra inställningar för själva delen. Där kan man t.ex. välja räknesätt, vilka multiplikationstabeller man vill öva på och om det ska vara 1 eller 2 spelare. När man är klar med sina val kommer man till själva uppgiften.

mingo-matte-i-meny

Appen innehåller inget tal och det är lite svårt att förstå vad man förväntas göra i de olika delarna. Inställningarna måste göras för varje spelomgång och appen kommer inte ihåg vilken nivå man spelade på gången innan.

ANNONS:

Spelet är som ett memory. När man spelar själv går det på tid och man får upp 12 memorylöv och 5 svarsalternativ och när det är 2 spelare får man 22 memorylöv och 5 svarsalternativ var. Högst upp på sidan finns ett exempel som illustrerar uppgiften. För ”tiokamrater” ser instruktionen ut så här ”?+?=10”. Det innebär att man alltså ska hitta 2 löv där svaret vid addition blir 10. Om man vänder upp 2 kort som inte blir 10 vänds de automatisk tillbaka. Annars dyker en liten hand upp och pekar på att man ska välja ett svarsalternativ. Om man väljer rätt svarsalternativ dyker en bokstav i orden MINGO upp och man får en applåd. Om man väljer fel svarsalternativ får man välja igen tills man hittar rätt svar (i just tiokamrater finns bara ett svarsalternativ, annars är det 5 olika). När man fått fram alla rätta svar får man en belöning i form av en trudelutt och en röst som skriker MINGO! och sedan får man skriva sitt namn på High-scorelistan utifrån den tid man fått. Därefter får man välja ett nytt spel.

mingo-matte-i-memory

mingo-matte-i-tiokamrater

Jag har provat appen på iPad med mina söner som är snart 5 och 12 år gamla. Femåringen har spelat tiokamrater, tiotal och ental, dubblor med addition och enklaste nivån på gångertabellerna. Jag fick visa hur han skulle göra första gången men sedan kunde han fortsätta på egen hand. Han tyckte själv appen var lite svår och jag tror att det hände för lite för att han ska återkomma av sig själv. Sitter jag med tycker han det är helt ok att spela en stund, särskilt när vi spelar mot varandra. För min 12-åring med inlärningssvårigheter är appen perfekt. Den är avskalad och innehåller inga onödiga stimuli vilket gör det lätt att fokusera på uppgiften. Han har inga problem med enformigheten och nivån i hela appen passar honom bra.

För att ha nytta av appen behöver man förstå begreppen som används och gärna tränat på dem i andra sammanhang. Bara utifrån appen är det svårt att förstå själva begreppen t.ex. tiokamrater eller dubblor. Jag tror appen lämpar sig bäst för sista året i förskolan och de första skolåren. För ett matematikintresserat barn som inte behöver så mycket belöning och animationer kan appen passa från 5 års ålder och tills man helt behärskar gångertabellerna. Att man kan spela två gör att appen passar bra i undervisningssituationer och den kan då vara ett stöd i att befästa olika moment. För att bibehålla barnens intresse vore det bra med bättre och olika belöningar. Det vore bra om inställningarna kunde göras utanför själva spelet och gärna med olika profiler så man i förväg kunde ställa in vad barnet ska träna på. Det vore också bra om nivån ändrades utifrån hur man presterar. Vi ger appen en svag trea i betyg men tycker absolut den kan vara ett hjälpmedel för att nöta in gångertabeller och tiokamrater.

Inställningarna når man via förstasidan. Där kan man slå på och av bakgrundsmusik och ljudeffekter. På förstasidan finns en pokal där man kan titta på High-scorelistan för varje del. Appen är fri från reklam, in-app purchase och externa länkar.

Mingo Matte I finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Både för iPhone/iPad och för Android (Google Play).

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för appen:
http://www.youtube.com/watch?v=id6iFCLuFXY

Ladda ner Mingo Matte I

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *