Appen Om en bild är utvecklad för att barn skall kunna utveckla sitt tal genom bild och ljud.

Appen går ut på att en vuxen skapar ett fotoalbum om något som engagerar barnet (alternativt en situation som barnet behöver behärska). Foton hämtas ett och ett från kamerarullen, bildströmmen eller direkt från kameran. Till varje bild i albumet läggs text som beskriver eller kommenterar bilden samt inspelat tal. När barnet bläddrar i boken kan det spela in sitt eget tal till varje bild, för att den vuxne efteråt ska kunna följa barnets talutveckling. Som uppmuntran lägger den vuxne till träningsmål för barnet, anpassat till barnets aktuella förmåga, med en belöning när arbetet är klart.

I läget som barnet använder är appen lättnavigerad. Barnet väljer fotoalbum från en lista och startar med en knapp. Därefter bläddrar barnet och spelar upp eventuellt inspelat tal. Symbolen som barnet använder för att spela in sitt tal är tydlig och stor.

ANNONS:

I appen finns en film som förtjänstfullt illustrerar alla appens funktioner.

Under Inställningar finns enkla möjligheter att växla till Föräldraläge, vilket innebär det läge där den vuxne kan lyssna på barnets eventuella inspelningar. Den vuxne ställer in hur många bilder som utgör barnets aktuella träningsmål. I två enkla vyer skapas respektive redigeras album.

Jag har provat appen på iPhone 4 samt iPad 2 och 3. Appen Om en bild är väldigt enkel att hantera och tanken bakom är bra. Gränssnittet är enkelt och intuitivt. Det är lite synd att man måste lägga in foton ett i taget, det underlättar att kunna lägga till alla aktuella samtidigt. Vidare tycker jag kanske att tanken om träningsmål blivit väl framträdande, vilket blir störande när appen används för andra ändamål. Det går kanske att dölja den delen när den inte är önskad. Jag skulle önska en vuxenröst i instruktionsfilmen samt att lyssnaknappen med noterna (skall det kanske vara ett öra i stället?) får rätt begrepp – i språkträning är det viktigt att företeelser får rätt namn.

Sammanfattningsvis tycker jag att Om ett ord är en enkel och tilltalande app som med lite finputsning blir ännu bättre. Den kan med fördel användas i olika språkträningssituationer, för sociala berättelser eller som förförståelse för barn som behöver detta. Jag kan även tänka mig appen som digital kontaktbok där dagens bilder läggs in och barnet eller en vuxen kommenterar bilderna. Jag hittar ingen uppgift om hur många album som man kan ha igång samtidigt.

Barn från pekboksåldern och uppåt har glädje av att bläddra i albumen och lyssna på kommentarerna och då appen är neutral är den även lämplig för alla vuxna som har behov av anpassat stöd.

Jag ger appen betyget en fyra.

Här är instruktionsfilmen:

Uppdaterat den 22 augusti 2012

Den 14 augusti kom den efterlängtade uppdateringen av Om en bild. Appens ändrade funktioner har utarbetats tillsammans med ett antal användare vilket är suveränt.

Efter uppdateringen kan man nu välja mellan bilder och filmer i albumet. Inställningsmenyn är lättare att hantera och man kan stänga av träningsmål helt. När man använder funktionen träningsmål – belöningen kommer först när barnet tränat färdigt. Vidare kan man får ljudet till en bild uppspelat direkt. Appen finns nu på ännu flera språk.

Ladda ner Om en bild

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!Tips! Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

  1. Anette Stahl skriver:

    Jättebra recension som gav mig en Aha-upplevelse! Detta har jag sökt. Att kunna lägga in bilder och filmer med text enkelt och dessutom ljud till. Och sedan detta att kunna tala till bilderna! Jag arbetar med talträning med mina elever på en särskilda och då är det toppen att kunna spela in talet, bl.a. för att ge eleverna en egen chans att höra hur de säger ett ord. Man måste tänka till när man lägger in bilderna för dman kan inte lägga in en bild i mitten/början och inte heller ändra ordningen efteråt. Men när jag var i kontakt med utvecklaren så ligger det i planerna för framtiden! Appen är mycket snygg och användarvänlig i övrigt och tydlig i instruktioner, knappar och inställningar. Ett stort plus att det finns funktion för att enkelt skicka in fel, önskemål och support. Snabbt star får man också!

  2. Catarina Harde skriver:

    Vi har ”arbetat” med Om en bild i en vecka nu och jag är positivt överraskad. Min pojke är drygt fem år och har lite svårt att uttala vissa bokstäver. Han går hos logoped och vi har saker att träna med – men han tycker inte det är kul och vill inte… Men med Om en bild har det varit ok att träna! Jag har lagt in bilder på sånt som intresserar honom och sedan möjligheten att spela in när han säger och lyssna på det har fått honom positiv. Det är jag väldigt glad för!
    Appen är väldigt enkel att hantera och möjligheten att ljudfiler sparas så man kan följa ev förändringar är mycket bra. Jag rekommenderar den mer än gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *