Årets julkalender i SVT år 2014 är Piratskattens hemlighet. Aquilas äventyr är den tillhörande julkalendern i appformat, där en ny kartbit med tillhörande gömd skatt öppnas varje dag fram till jul.

I Aquilas hemlighet spelar man som den legendariska piratkaptenen Aquila. För varje dag öppnas ett uppdrag – att samla in dagens blomma till munken Nicola. Blomman kan gömma sig någonstans i övärlden inom dagens kartbit och det gäller att hitta rätt. Piratskeppet styr man genom att dra med fingret i vattnet åt det håll man vill åka. När man hittat blomman och givit den till Nicola får man en kodnyckel som kan passas in på kartan för att få reda på var dagens skatt är gömd, så att man kan åka dit och gräva fram den. Skatten hamnar sedan i skattkammaren, och när alla 24 skatter är insamlade utlovas den största skatten av alla.

Aquilas äventyr

Aquilas äventyr

ANNONS:

För att hitta till rätt plats med skeppet måste man titta på sin karta, som man når genom en kartsymbol i övre hörnet. Detta känns som en bra och lagom utmanande träning i kartläsning. När man är ute och seglar kan man stöta på skattkistor eller vrak där det finns guld att samla på. Ibland hamnar man istället i virvelströmmar, åskväder eller attackeras av hajar eller andra skepp, vilket gör att man kan förlora en del av sitt guld. Det gäller alltså att undvika dessa, särskilt om man vill stiga i piratrang vilket man gör om man ökar sitt guldinnehav. Efter att skatten hittats går det att gå tillbaka och leta flaskposter och göra uppdrag, vilket ger mer guld så att man ytterligare kan stiga i piratrang.

Aquilas äventyr

Aquilas äventyr

I skattkammaren kan man hitta hemlig kodskrift om man trycker på de skatter man samlat in. Genom att använda kodnyckeln går det att tyda vad det står. För att klara denna del bör man vara läskunnig eller få hjälp av en vuxen.

Aquilas äventyr

Jag har provat appen med min sjuåring och nioåring, och båda uppskattade den. Den var inte för svår utan höll lagom nivå. Att tyda kodskriften passade bäst för nioåringen, medan båda klarade fint att styra och göra uppdrag. Sjuåringen hann spela igenom samtliga banor på en eftermiddag (vi hade en testversion där alla gick att låsa upp i förväg) och höll uppe intresset genom hela även om det kändes något enformigt med samma typ av uppdrag om igen. Men med tanke på att det är en kalender där en bana om dagen låses upp blir det troligen inte lika enformigt för den som använder kalendern på vanligt sätt. Jag lät även min fyraåring prova litegrann, då behövdes visst vuxenstöd för att hitta rätt och vissa faror (t ex åskmoln och hajar) upplevdes som lite läskiga. Andra barn i redaktionen mellan fem och elva år har också provat och uppskattat appen.

Aquilas hemlighet har inga köp inuti appen, ingen reklam och inga externa länkar. Den saknar helt inställningar, förutom att det går att välja spelare (upp till fyra olika kan spela på samma enhet). Det finns en föräldrasida men även denna saknar externa länkar utan den innehåller enbart en förklaring av hur appen fungerar. Appen är alltså väldigt barnvänlig.

Jag tycker att detta är en väldigt välgjord kalenderapp. Möjligen är den något i enformigaste laget, det är varje dag en blomma att hitta och en skatt att gräva upp. Men ihop med kalendern på TV är det säkert tillräckligt spännande för att hålla intresset uppe hos barnen. Jag tycker att den passar bäst för ca 5-11 års ålder, med reservation för att den kan vara lite för läskig för de minsta. Även yngre barn (i sällskap av vuxen) eller äldre kan också ha glädje av den. Jag ger appen en stark fyra i betyg.

Här är en film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner Piratskattens hemlighet

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

6 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Har testat appen med en tioåring och en snart femåring. Ingen av barnen fastnade för Piratskattens hemlighet.
  Jag som vuxen upplevde samma problem med årets kalender app som förra året, att farkosten är svår att styra.
  Tyvärr har denna app inte vunnit samma gehör som julkalender på tv.

 2. Pernilla skriver:

  Min dotter på 7 år gillade den , funkar bra på ipad men mindre bra på iPhone!

 3. Hanna skriver:

  Är det någon som har problem med appen? Min åttaåring kommer inte vidare från lucka 20 (som han klarat) till 21. 21 låser inte upp sig. Appen går inte att uppdatera

 4. sandra skriver:

  (aquilas äventyr) nu har jag kommit dit där man ska hitta en flaskpost om jag hittar den på kartan varför hittar man den då inte i vattnet

 5. Amanda skriver:

  Hej. Spelar Aqulias äventyr. Får inte upp lucka 24 fast jag har klarat 23:an. Hur ska jag göra!??? Har kommit till kapten rangen. Trodde att de var det ända som behövdes men de är de tydligen inte. Kan inte hitta något tips på nätet. Vill låsa upp 24 luckan!!! Hjälp!!! Amanda.

 6. Andreas skriver:

  Min son har samma problem som Amanda. Någon som vet vad man skall göra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *