I Play-Origami Zoo viker man origamidjur som man får sköta om på ett zoo. Är man duktig får man bland annat tillgång till minispel. Appen är både ett roligt tidsfördriv, men inspirerar även till att vika origami, lära sig mer om olika djur och hushålla med begränsade resurser.

Play-Origami Zoo (tidigare Mr Shingu’s Paper Zoo) går ut på att vika origamidjur till ett zoo, och sedan hålla djuren på gott humör genom att mata, göra rent och se till att de får ett hem i rätt slags habitat. För att få reda på vilket humör djuren är på och vad de behöver håller man bara fingret mot dem.

mr-shingus-paper-zoo-meny

Själva vikandet görs i appen, steg för steg, och när man vikt färdigt blir djuret levande. Då får man även möjligheten att själv designa hur det ska se ut (välja färger och tillbehör) samt döpa det. Olika djur har olika behov, vissa är exempelvis nattdjur som enbart är vakna på natten.

ANNONS:

mr-shingus-paper-zoo-origami

mr-shingus-paper-zoo-djurpark

Det här är en barnvänlig app, det är lätt att förstå vad man ska göra, menyerna är lättbegripliga och det är svårt att göra ”fel”. Det värsta som kan hända är att man gör slut på alla sina pengar (virtuella), men det går snabbt att tjäna ihop nya så det är ingen större katastrof. En del saker är inte helt självklara, som hur man gör så det blir dag respektive natt, och hur man ordnar regn för att vattna träden. Mellan olika moment kommer upp tips om detta, men dessa är skrivna på engelska och kommer slumpvis. De flesta av de här sakerna lyckades min femåring själv klura ut, men några av de mer knepiga momenten (som hur man gör för att djuren ska bilda familjer) fick jag som vuxen hjälpa henne att komma på. Utöver själva huvudspelet finns även flera minispel som man tjänar ihop till genom att spela huvudspelet.

mr-shingus-paper-zoo-tips

mr-shingus-paper-zoo-kop

Play-Origami Zoo har varit en favorit hos oss sedan första stund, och fortsätter vara en av de populäraste apparna. Utöver själva spelandet har appen lett till att vi har vikt riktiga origamidjur, pratat om Japan och om att olika djur föredrar olika slags klimat. Det här är också den app som mitt barn varit mest engagerad i att komma med förbättringsförslag till, vilket har varit roligt. Jag och barnet har haft långa diskussioner om vad som gör ett spel roligt.

Det är inte helt självklart, men appen innehåller en stor mängd med färdiga vikinstruktioner. Dessa hittar man via huvudmenyn. Dessa instruktioner är väldigt bra för den som vill ta steget från appen till att vika origami med vanligt papper. Vi upptäckte inte detta till att börja med och vek på papper samtidigt som vi skapade djur till spelet.

Något som jag har svårt att bestämma mig för om det är bra eller dåligt är att det finns en begränsad mängd vikpapper. Man har bara 50 papper att vika av, och det ska då räcka till alla djur man vill göra, men även dekorationer, träd och hjärtan (som krävs för att djuren ska kunna få ungar). Å ena sidan är det enormt frustrerande för barnet som med stor vånda måste välja vad som ska recyclas för att kunna göra något nytt, å andra sidan tycker jag inte det är enbart negativt. Att man har en begränsad mängd material tvingar spelaren att hushålla, planera och ibland välja. En möjlig förbättring skulle vara att man kunde tjäna ihop till fler vikpapper på något sätt, exempelvis genom att lösa olika uppdrag som skulle kunna vara valbara på samma sätt som att vika träd och köpa leksaker.

En annan sak som mitt barn saknade var fler skötmoment till djuren, exempelvis efterlyste hon att kunna bada eller borsta dem. Det skulle även vara trevligt om man kunde spara fler än tre zoo.

Jag tycker att appen har väldigt många bra delar. Utöver grundidén att ta hand om sina djur, så uppskattar jag det kreativa inslaget, att man själv kan anpassa sina djur och bestämma vad de ska heta. Möjligheten till detta tror jag ger ett djupare engagemang i djuren jämfört med liknande appar där man bara köper ett djur. Det finns dessutom flera pedagogiska element; att hushålla med pengar, lära sig vika origami (vilket övar matematiskt tänkande, att följa instruktioner och är kreativt) och i bästa fall en förståelse för att olika djur har olika behov. Detta, och det faktum att alla barn vi testat den på verkligen fastnat gör att Play-Origami Zooo får en femma i betyg.

Appen är fri från tal förutom en kort hälsningsfras på japanska. Den innehåller bakgrundsmusik och ljud från djuren. Det finns länkar till App Store, Facebook och Twitter men dessa ligger på en sida som är skyddad av ett bra barnlås. Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part.

Play-Origami Zoo passar från ungefär 4 år. Det är svårt att sätta en övre åldersgräns, när vi testat blev mitt barns kompis 12-åriga storebror också fångad av de charmiga djuren.

Här är en trailer:

Ladda ner Play-Origami Zoo

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Paket: Ravensburger Origami Pack

Tillverkaren erbjuder Play-Origami Zoo och tre ytterligare appar till ett paketpris där totalpriset är lägre än om man köper apparna separat. Av de tre andra apparna i detta paket har vi recenserat två: Play-Origami Pets, Play-Origami Ocean.

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. kristin skriver:

  Mina barn på 3- och 4 år samt min 12-åring med down syndrom gillade alla spelet och satt utan att byta i nästan 2 timmar första gången vi provade. Vi satt med 3 Ipads och det blev många intressanta diskussioner om det som barnen skapade. Det finns verkligen mycket val att göra och på så sätt blir varje zoo personligt. 3-åringen klarade nästan allt själv men behövde ibland hjälp att flytta djuren t.ex. när de ska upp på hjärtat eller när de önskar något särskilt. Hon gillade att göra ungar och se om det blev en pojke eller flicka och när de sen lekte med leksakerna. 4-åringen gillade att det fanns mycket att välja på, roliga minispel och att man kunde tjäna pengar. För min 12-åring som har svårt med finmotoriken var det kul att kunna skapa så fina djur vilket är svårt annars. Även 15-åringen som gillar japanska saker tyckte djuren var söta och skapade några stycken. Alla tre barnen har återvänt till spelet flera gånger och kommer gärna och visar det de gjort.

  Sammantaget tycker jag det här är den mest kompletta barnappen vi testat hittills. Den innehåller skapande, kreativitet, utmanande minispel, möjlighet att tjäna pengar och handla för dem och möjlighet att göra det både på en enkel och på ett ganska komplex sätt. På minussidan var det lite svårt att få tag i och flytta djuren dit man vill ha dem och ibland var det svårt att se vad de önskade sig då bilderna är små och ganska lika varandra. Appen innehåller i stort sett allt man kan önska av ett spel så jag skulle rekommendera det till alla barn från 3-4 års ålder och uppåt. Vi önskar att det kommer uppdateringar med möjlighet att låsa upp fler minispel och fler valmöjligheter till dekorationer mm.

 2. Maria Mellqvist skriver:

  En fin och mycket välgjord app som passar mina små som är 4 och 6 år. Vi satt tillsammans första gången vi spelade eftersom texterna som är engelska visas snabbt så behövdes min assistans. Det gjorde ju att vi pratade mycket om både djur, origami och Japan. Nästa gång satt barnen själva och pratade med varandra om vad de skulle göra i sitt zoo den gången. Ett minus är att bilden på djurens önskningar är väldigt små och därför kan det vara svårt att göra rätt. Men som sagt en mycket bra app.

 3. Ingela skriver:

  En mycket barnvänlig och enkel app. Barnen klarar av den själv men frågar kanske om de inte lyckas lista ut saker och ting själva. Min 4 åriga tjej som älskar att pyssla har jätteroligt med denna pyssliga app. Tycker det är kul att skapa djur och göra hjärtan för att få små bebisar. Köper hus och bygger ut sitt zoo. Då och då tar pengarna slut och hon måste samla nya, detta fixar hon genom att vattna, ge mat m.m. Sen provar hon sig fram om det går att köpa eller inte, annars får hon samla lite till. Man kan helt enkelt inte göra fel. Min 5 åriga tjej tar väldigt bra hand om sina djur. Hon ser till så att de är glada och har det bra. Hon matar djuren, sysselsätter dom och mycket mer. Barnen har många frågor om var de olika djuret bor och vad de äter så det blir till att söka fakta om pandor m.m. Man lär sig mycket och min 7 åriga kille har börjat bli nyfiken på vad flickorna håller på med och har nu öppnat ett eget zoo! Han var inte alls intresserad i början men nu tycker han det är jättekul! Jag rekommenderar appen från 4år och uppåt.

 4. Åsa skriver:

  Denna app passade min pysselglada son på 5,5 år, men även mig. Han tycker att det är kul att vika ihop djuren och göra dem mer personliga. Sen gillar han så klart att de bajsar och att man städar upp efter dem!
  Även 4-åringen gillar att fixa med djuren. Spelet skapar nyfikenhet kring djuren och leder till mycket frågor och faktasökande för att barnen ska lära sig ännu mer och se bilder och se hur de lever på riktigt.
  Helt klart en app vi rekommenderar till vetgiriga barn från 4 år och uppåt. Användningstiden känns mycket lång!

 5. Anette Lindblad skriver:

  Min dotter som är 5 blev helt förälskad i appen, hon har spelat i timmar och intresset kvarstår även efter några veckor. Speciellt fast blev båda barnen första dagen, de kunde inte vänta till att få spela igen nästa dag. Rekommenderar att en vuxen är med när man börjar för att förklara hur man gör djuren glada, min dotter blev först lite ledsen när hennes djur inte var glada. Men sen förstod hon vad som skulle göras, att man får ledtrådar från spelet. Min son som är 7 år upptäckte själv många saker som jag missade, att vissa djur är nattdjur till exempel och hur man kan få fler papper! Man tar två killar och lägger på ett hjärta, då får man ett pappar istället för en bebis:-) Jag tycker spelet passar från 5 år och upp till 7 år. Min son har inte lyckats komma till minispelen och tycker att det är för lite ”uppdrag”, han har dock skapat ett litet zoo och spelar numera bara ibland när lillasyster gör det. Detta är nog den bästa appen jag laddat ner till min dotter på 5 år, rekommenderar den varmt. Som pysseltokig mamma har jag inget emot lite origami vikningstips heller, kommer bli perfekt för dessa långa Vab-dagar:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *