Pop ABC är ett spel för äldre barn där man matchar bokstäver under tidspress och med highscorelista

Pop ABC heter den senaste appen från svenska Jajdo (läs intervju här). Appen är ett färgglatt spel som fungerar bäst för lite äldre barn.

Spelet går ut på att matcha likadana bokstäver med varandra. Tanken är att lek med bokstäver i samband med att man hör deras namn gör att man så småningom lär sig alfabetet. Man matchar bokstäverna genom att dra fingret från bokstav till bokstav, men det går inte att matcha om det ligger en annan bokstav ivägen.Bokstäverna rör sig långsamt från underdel av skärmen till överdel. De bokstäver man matchar försvinner från skärmen. Hinner man inte matcha en bokstav innan den når övre delen av skärmen omvandlas den till att bli en färgglad takplatta. Så småningom blir taket så stort att det når botten av skärmen och då slutar spelet.

Matchar man tre bokstäver eller fler får man höra dess namn på svenska. Bokstäverna ljudas tyvärr inte. Jag skriver tyvärr eftersom ljudande bokstäver rekommenderas av de flesta pedagoger.

Appen har en highscorelista. Man får fler poäng ju fler bokstäver man matchar. Förutom bokstäver finns även frukt, bomber och klockor. Frukterna (som man delar genom att dra med fingret) ger extra poäng och bomber tar bort bokstäver och takplattor. Klockor gör att tiden går extra långsamt.

Varje nivå har sex bokstäver. Det finns även @-tecken i sista nivån. När man har matchat bokstäverna ett antal gånger kommer man vidare till nästa nivå. När man klarat alla nivåer får man upp hela alfabetet och bokstäverna säger sitt namn en sista gång. Sedan börjar spelet om på nytt.

Min dotter som är 5 år har testat Pop ABC. Hon tyckte att appen var rolig men jag märkte att hon blev stressad av att leta efter matchande bokstäver. Nu krävs det ganska mycket för att man skall förlora i detta spel men när bokstäverna rör sig och musiken spelar (går inte att stänga av) uppstår ändå en stressituation. Hon lyckades för det mesta endast matcha två bokstäver åt gången och fick därför inte höra hur bokstäverna låter. Pop ABC är annars en bra övning för öga hand koordination.

Förutom stressmomentet upplever jag att det är ett problem att lika bokstäver har samma färg. Det finns ingenting som säger att barnen matchar på bokstavsformen det kan lika gärna vara färg. Till appens försvar så blir faktiskt färgerna lite mer samstämmiga efter hand, men det är trots det ändå olika färger. Det hade varit bra om bokstäverna hade haft likadana färger i slutet på varje nivå.

Tyvärr är den svenska röst som uttalar bokstäverna inte så tydlig. Det är svårt att höra och det blir inte lättare av att bakgrundsmusiken spelar samtidigt. Rösten är betydligt bättre om man väljer engelska (andra alternativ är danska, norska, franska, finska och tyska). Som sagt tycker jag att det är lite konstigt att man endast får höra bokstavsnamnet om man matchar tre bokstäver eller fler, för då går man ofta miste om det.

För att appen skall fungera bra på yngre barn hade jag önskat att man som vuxen kunde ställa in så att bokstäverna inte förflyttar sig på skärmen. Då hade stressmomentet försvunnit. Det hade också varit bra om appen hade haft stöd för multi-touch så att flera barn hade kunnat leka tillsammans. Jag hade också önskat att det gick att tömma highscorelistan.

Pop ABC har varken reklam eller köp i appen. Det finns externa länkar men dessa kan man stänga av via Inställningar-appen under rubriken ”Pop ABC”.

Idag fungerar Pop ABC bra för äldre barn som uppskattar stressmoment och highscorelista. Recensent Elin har testat på en 7 åring som gillade appen. Jag tror att 7 år och äldre är en bra ålder för Pop ABC. Förhoppningsvis kommer det uppdatering som gör att det pedagogiska värdet blir större. Idag skall man nog mest se appen som ett spel, men ett snyggt och barnvänligt sådant.

Betyget blir en trea av fem.

Uppdaterat den 6 oktober 2012
Idag har det kommit en bra uppdatering av appen. Det som är ändrat är att det nu finns tre svårighetsnivåer för att appen även skall passa för yngre barn. Skillnaderna är att bokstäverna rör sig långsammar om man väljer den lättaste nivån. Det innebär mer betänketid och att stor del av stressmomentet försvinner. Mycket bra! I den lättaste nivån är dessutom bakgrundsljudet sänkt vilket innebär att det är lättare att höra bokstävsnamnen. Dessa får man numera höra även när man drar ihop två bokstäver (tidigare krävdes att man drog ihop tre eller fler). I och med uppdateringen tror jag att appen passar bra från och med 4 år. Min dotter som är 5 år har testat och klarade av den enklaste nivån. Hon gillar appen. Men tyvärr inte mer än att hon gärna vill byta till något annat efter en stund.

Här är en trailer:

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Nyhet! Nu kan du köpa en t-shirt med Pappas Appar-tryck till ditt barn. Läs mer här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Android
Appar till resan
Spel