Pratkort är en app för barn som av olika anledningar har svårt att kommunicera.

Att kunna välja kläder, vid matbordet, leksaker eller kamrat att leka med är självklart för de flesta. Barn som inte kommunicerar behöver hjälp för att båda lära sig detta och för att kunna genom val påverka sin omgivning och vardag.

Appen Pratkort är ett verktyg för vuxna att kunna lära ut färdigheter och att erbjuda valmöjlighet. Pratkort bygger på 500 illustrationer med intalat ljud i ett bildarkiv. Man kan välja att visa 2, 6 eller 12 bilder per sida. Det är dessutom möjligt att lägga till egna bilder, mappar, ljud och foton direkt från iPadens kamera och på så sätt anpassa innehållet till det aktuella barnets behov.

ANNONS:

Appen innehåller både svenska och engelska. Det finns även en liteversion som är gratis, så att man kan prova appen före köp.

Jag har testat det praktiska tillvägagångssättet för att anpassa Pratkort för ett barn. Leverantörens hemsida innehåller en bra beskrivning av tillvägagångssättet och en film som förtydligar de olika momenten. Appen är lätt att använda och har säkerhetsfunktioner som förhindrar oavsiktlig redigering eller radering.

Jag tycker att Pratkort är bra för att den är enkel att använda och enkel i sitt gränssnitt. Det är även bra att egna bilder, foton och ljud enkelt integreras bland de inbyggda.

Jag skulle önska att det gick att importera hela bildarkiv samtidigt – det är väldigt tidsödande att lägga till en bild i taget. Det skulle även vara bra att kunna göra mappar i flera nivåer/lager med flexibelt antal kort i varje vy, så att Pratkort även kan bli ett enkelt schema eller steg-för-stegbeskrivning. Med dessa funktioner kan Pratkort även tjäna som kontaktbok mellan hem och förskola/skola.

Jag kan även tycka att det vore bra med Pratkort för iPhone och iPod.

Pratkort kan användas för personer i alla åldrar med behov av kommunikationsstöd.

Jag ger appen betyget fyra för sitt enkla handhavande och anpassade utförande.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Uppdaterat den 21 mars 2013
Numera går det att lägga till flera kort i ett album på en gång samt att lägga ljud till album.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Ladda ner Pratkort

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pratkort för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

6 kommentarer

 1. Monica Sjunnesson skriver:

  Den här appen Pratkort verkar mycket bra…. Jag har ett 3-årigt syskonbarn som inte har börjat prata ordentligt än.. ska testa på honom i helgen. Tyvärr har inte hans förskola någon I-pad!
  Nu undrar jag om ni tror att appen även kan vara bra till vuxna, eftersom min storebror som drabbats av stroke och misst talet?
  Hälsningar Monica Sjunnesson lärare på lågstadiet

 2. Ann-Mari skriver:

  Ja, det tror jag säkert. Det är ju funktionen kommunikationsstöd din bror behöver. Hoppas din bror är motiverad att testa.

 3. Lork-Mamman skriver:

  Vi använder Pratkorten vid lek men en vuxen person som förlorat talet skulle absolut ha användning för appen. Det går snabbt och lätt att lägga till nya bilder direkt via kamerafunktionen om man vill. Särskilt smidigt om man vill få in hela släkten. Ett tips kan vara att lägga till ”foton” som symboliserar ”ja” och ”nej” på varje uppslag så att den som ska använda den snabbt kommer åt dom. Prislappen är hög men appen är genomtänkt och har potential att utvecklas mer. Jag värdesätter att själv kunna spela in ett ord när jag tycker att det förinlästa ljudet har egendomlig betoning t.ex.

 4. Jon skriver:

  Monica, jag tror det blir utmärkt att kolla om metoden fungerar. Om din bror anammar detta så skulle nog en mer omfattande lösning med talsyntes kunna vara något, men det är så svårt att veta innan man har provat.

  Vad gäller prislappen så tycker jag denna är superbillig, min sons lösning går lös på 80,000 kronor. Mer omfattande ja, men om någon bara gjorde appen skulle iPaden klara detta och då skulle man kunna få samma kit för 15 papp. Det är dock hjälpmedel så inget man ska betala ur egen ficka. iPad är inte hjälpmedel, så det får vi betala ur egen ficka.

 5. Inga-Lill Thiger-Taavo skriver:

  Enkel att anpassa till barnet.
  Till spel har jag gjort ett sida med olika meningar ex min tur, din tur, det här är roligt….nu vill jag sluta! Jag har även sjungit in olika barnvisor som Pippi Långstrump.mmm bild och sång som barnet älskar.

 6. Mona skriver:

  Jag köpte pratkort för ca 1 1/2 år sedan. La in bilder och gjorde olika mappar. Min dotter (förståndshandikappad ) tyckte om den jätte mycket. Men när dom gjorde en uppgradering försvann mina mappar + att man ser lite av nästa bild i kanten. Det stör mig och min dotter. Jag jobbade mest med två bilder och frågade te.x var är katten, när man ser en katt, en ko och en 1/4 gris blir det väldigt förvillande för min tjej. Annars tycker jag att det är en enkel app att jobba med, lätt att lägga in nya bilder och lägga till ljud till. Precis en sådan app som jag kan jobba med min dotter med 🙂 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *