Sago Mini Doodlecast är en kreativ app med stora pedagogiska möjligheter. Man ritar bilder samtidigt som man spelar in ljudet och därefter kan man lyssna och se på bilden som skapas i form av en film.

Som inspiration till bildskapandet finns ett trettiotal färdiga startmallar med tillhörande frågor att välja mellan. Frågorna läses upp på svenska (16 olika språk) och handlar både om känslor och mer praktiska ting som till exempel ”vilka finns i din familj?” eller ”vad gör dig glad?”. Oavsett om man väljer fråga åt barnen eller låter dem välja själv så gör mallarna det lättare för dem att komma igång än om de bara får en blank skärm eller papper. Dessutom så kan ritandet tack vare frågorna få en extra innebörd då de förväntas ha ett specifikt syfte med bilden. För barn som vill bestämma själv eller om man vill ge barnen en annan uppgift än de inbyggda går det i stället välja en tom sida utan mall.

ANNONS:

Doodlecast

Doodlecast

Det finns nio färger att välja mellan, tre tjocklekar på pennor och ett suddigum. Ljudet börjar spelas in automatiskt när man börjar rita. Vill man ta en paus i inspelningen kan man göra detta. Appen har stöd för multitouch så det är lätt för flera barn eller vuxen och barn att vara med och rita samtidigt.

Doodlecast

När man känner sig klar får man automatiskt se en film av det man gjort innan katten kommer med en stor applåd. Filmerna sparas i appens galleri, men det finns även möjlighet att exportera dem till kamerarullen om man till exempel vill dela med sig av dem till andra.

Filmerna tar en del utrymme och vill man inte riskera att appen med tiden tar alltför stor plats kan man ställa in en maxlängd på filmerna på 10 minuter och begränsa så att max 20 filmer sparas i galleriet, vilket gör så att den första raderas när en ny sparas. Dessa inställningar kommer man åt via enhetens inställningssida och där går det även välja språk samt avaktivera nyheter, föräldrainformationen och reklam vid videoexport.

Appen är väldigt barnvänlig då den är intuitiv i sitt utförande, saknar länkar, reklam och in app purchase. Vill man komma till föräldrasidan med information, radera filmer eller exportera dem till kamerarullen måste man dessutom utföra specifika rörelser på skärmen och det är därmed ingen större risk att barnen kommer åt dessa funktioner av misstag.

Min femåring har tyckt att det varit kul att själv få välja bland frågorna och rita svaren till dessa. Hon pratar gärna på om allt möjligt samtidigt som hon ritar och tycker det är kul att lyssna på sig själv och se bilden växa fram bit för bit. Extra kul är det om det kommit med något kul bakgrundsljud som hon inte uppmärksammat under bildskapandet. För mig som vuxen har det varit mycket intressant att få höra hur hon tänkt under tiden som hon ritat.

Min sjuåring tyckte däremot att det var jobbigt med ljudinspelningen eftersom hon inte visste vad hon skulle säga och var noga med att det skulle bli rätt. Det man ritar kan suddas ut men ljudet går inte att ändra på. Får hon sitta själv kan hon dock måla länge och koncentrerat under tystnad eller sång.

Nioåringen testade lite snabbt men även han kändes i största laget för uppläget och jag vill därför rekommendera Doodlecast till barn mellan 3 och 6 år.

Det enda som barnen saknar i appen och har efterfrågat flera gånger är möjligheten att fortsätta på en redan påbörjad bild.

Det optimala hade väl varit om man alltid satt med sitt barn och pratade kring det som de gör men så är ju ofta inte fallet, utan det är lättare att fråga vad de gjort när de är klara och då få ett snabbt och ganska intetsägande svar. Tack vare filmerna som skapas i Doodlecast kan man nu i efterhand sitta ner tillsammans med barnen och reflektera kring hur de tänkte när de gjorde sin bild. Det funkar naturligtvis även utmärkt att man är med under tiden också. I båda fallen kan detta ge många spännande insikter kring hur barnen tänker.

Kombinationen bildskapande och ljudinspelning känns mycket lyckad och jag kan se stora möjligheter i denna. Speciellt när det gäller mindre barn som inte kommit så långt i sitt bildskapande kan orden verkligen ge en extra dimension till bilden. Ur en pedagogisk synvinkel tror jag att man kan ha väldigt stor nytta av denna i förskolan. Har dock inte kunnat prova där själv eftersom jag är föräldraledig. Barnen kan samarbeta, svara på och bearbeta aktuella frågor, vara kreativa och visa upp vad de gör inför andra.

Jag har fastnat för upplägget i denna mycket användarvänliga app och skulle egentligen vilja ge den högsta betyg för vad den kan ge, men utan en aktiv vuxen så når den inte dit och betyget blir en fyra.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 18 språk: arabiska, danska, engelska, finska, franska, indonesiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, norska (bokmål), portugisiska, ryska, spanska, svenska, thailändska, turkiska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   49 kr 9 maj 2023
  •   55 kr 8 okt 2022

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

  1. mostermysko skriver:

    Det här är min fyraårings favorit just nu. Passar hens humor just nu utmärkt.

    När den lite övertydliga speakerrösten frågar t ex ”vad finns i affären” svarar fyraåringen gravallvarligt ”däär… fiiiiinns… baaaara… BAAAJJSSKORVAR!” Och så målar hen bruna krumelurer över hela skärmen. Sen tittar hen på filmerna om och om igen och fnissar så hen kiknar.

  2. lottidotti skriver:

    Söt app och ett bra upplägg…..men inte favorit hos varken fem eller sjuåringen här hemma! Sjuåringen var nog en aning för gammal för den och femåringen med ett funktionshinder förstod inte grejen!

  3. Mycket lovande app där barn kan använda sin fantasi och kreativitet

    Femåringen ritar efter hon svarat på frågorna.
    Samtidigt som hon ritar sitter hon och hittar på en saga som hon sedan visar för treåringen.
    När jag frågar barnen om vad som e bra och dåligt svarar de

    + : man kan rita vad man vill plus att man kan spela in rösten

    – : för lite färger för få tjocklekar på pennorna inte kan sammansätta bilderna så det blir en lång saga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *