Skolstil 2 är uppföljaren till Skolstil. Det är en ordbehandlare med talsyntes där både bokstäver, meningar och hela stycken läses upp.

Appen Skolstil är väldigt populär i skolan. Framförallt ihop med metoden ASL (att skriva sig till läsning). Appen är dock inte lika populär i hemmen, kanske mest beroende på att den inte har något spelmoment utan är en, ur barnens synvinkel, ganska tråkig app som inte klarar sig i konkurrensen bland andra mer spelifierade appar. Jag har tidigare recenserat Skolstil och anmärkte då bland annat på att talsyntesen fungerade på olika sätt beroende på om man hade en Internetuppkoppling eller ej. Läs gärna recensionen av Skolstil om du inte redan gjort det!

ANNONS:

I Skolstil 2, som är uppföljaren till Skolstil, fungerar nu talsyntesen likadant hela tiden. Och någon Internetuppkoppling behövs ej. Förutom denna stora förbättring har Skolstil 2 ytterligare nyheter vad gäller funktionaliteten.

Skolstil 2

Numera finns det ett reglage för att ställa in upplägsningshastigheten. Uppläsning av text får man genom att trycka på en ikon som ser ut som en högtalare. Man kan också få delar av en text uppläst genom att markera texten först och sedan trycka på högtalarikonen. Storlek (liten, mellan, stor) och färg (ljusgrå, grå, svart) går numera att ändra. Detta ändrar dock all text. Det går inte att ändra färg för ett enda ord. Numera följer det med övningsblad och skrivanvisningar som man kan skriva ut på skrivare om man vill öva på att forma bokstäver (både gemener och versaler) och siffror för hand. Man kan även få hjälplinjer på den text man skrivit i appen, om man skulle vilja skriva av den på ett papper. Det går att skicka det man skrivit som textfil (se exempel) eller som PDF (se exempel) via e-post, dropbox, airdrop eller genom att skriva ut på skrivare.

Skolstil 2

Skolstil 2 har ett lika avskalat gränssnitt som Skolstil. Känslan när man använder appen är att man skriver i en vanlig ordbehandlare. Övre halvan av skärmen är vit och undre halvan består av ett vanligt tangentbord. Precis som tidigare finns det en smal grön kant högst upp med ikoner som styr de olika valen.

Det jag gillar med Skolstil 2 är att man har full frihet i att skriva så många meningar man vill och dessutom skapa flera dokument. Appen Ordens Magi är en mer lekfull app, men är begränsad eftersom man där endast kan skriva som mest 74 tecken. Jag gillar också att teckensnittet i Skolstil är väldigt tydligt och ser ut som de bokstäver som man normalt får lära sig att skriva i skolor i Sverige.

Jag upplever Skolstil 2 som en app som passar bra för barn mellan 5 och 8 år. Gränssnittet är funktionellt men inte så barnvänligt. Det är många inställningar och knappar, och det mesta använder man som barn väldigt sällan eller aldrig. Därför hade jag gärna sett att inställningarna och flera av knapparna låg samlade på en egen sida som var skyddad med ett barnlås. Med dagens lättåtkomliga inställningar riskerar man att barnen ändrar inställningar, skriver ut skrivanvisningar och delar eller tar bort dokument av misstag.

Appen är fri från reklam, in-app purchase och externa länkar. Vi har testat den på iPad, men den finns även för Android och Windows 8.

Det är fantastiskt med appar som låter barn experimentera med bokstäver, ord och meningar – och dessutom få bokstavsljud och ord och meningar upplästa. Skolstil är på så sätt bra i sin enkelhet. Men för ett högre betyg hade jag önskat att det funnits med övningar i appen. Exempelvis att man får höra ord eller meningar som man skall skriva. Och då gärna med belöningsmoment. Andra saker jag saknar är ångra-knapp (om man råkar ta bort text eller dokument av misstag) samt möjlighet att döpa dokument och låsa färdiga dokument för ändringar med lösenord. Har man många dokument, t.ex. om många barn delar på samma platta blir det snabbt svårt att få en överblick. Jag hade också önskat att orden som läses upp alltid syntes i bild och att de blev markerade med en färg. Med dagens app måste man själv scrolla och försöka följa med när längre texter läses upp. Ett sista önskemål är att det hade varit bra om det hade gått att infoga bilder i texterna.

Betyg: 3 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   99 kr 8 maj 2023
  •   89 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Skolstil 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

  1. Ingela skriver:

    Så kul med en app som läser upp det man skriver. Min flicka som är 5år, snart 6, brukar sitta med ordens magi och gillar den men den är så begränsad i utrymmet att skriva. Här kan hon skriva mycket mer. Många ord i långa rader och kommer gärna och visar vad hon gjort. Hon hör tydligt att det saknas en bokstav och kan då rätta till det. Hon är precis i början av att ha knäckt läskoden och tycker verkligen det är spännande att hon själv kan skapa ord. Denna appen kommer vi ha kul med! Så bra att hon bekantar sig med de små bokstäverna och inte bara versaler.

  2. Anna-Karin skriver:

    Vi i femårsgruppen Lavafjärilarna jobbar varje dag med att skriva protokoll över dagens innehåll vi har ljudat tillsammans med praxisalfabetet och att skriva protokoll är verkligen uppskattat. Barnen håller numera morgonmötet själva där en är ordförande som också skriver allt, men vi ljudar tillsammans och hjälps åt. Vi har nu testat skriva protokollen med Skolstil 2 och det tyckte barnen var jätteroligt de gapskrattade och ögonen glittrade när de hörde talsyntesen och fick höra vad de skrivit. De tyckte mycket om appen men då vi sitter i grupp kan det vara lite svårt att höra talsyntesen även om ljudet är på max volym. Protokollet skrev vi sedan ut och satte på vår anslagstavla där barnen berättar för sina föräldrar vid hämtningen vad vi gjort. Håller med recensenten om att det vore bra om det gick att infoga bilder då vi tex på våra handskrivna protokoll har en ritad bild som stöd till det vi skriver. Detta saknade vi verkligen i appen. Den var annars lättanvänd. När vi sedan under grupptid har apptestat den vidare så upptäckte jag som pedagog ännu bättre hur duktiga de var på att skriva, en del tom meningar och kunde snabbt spara det som dokumentation om barnen. En bra app som vi fortsatt kommer att använda på förskolan.

  3. Tina skriver:

    Vi i förskoleklassen på Lillebo, har skrivit en hel del med Skrivstil 2. Det fungerar bra med det talande skrivbordet. Det är bra att det kommer upp förslag då en eleven inte stavat stavat rätt. Det är också bra att man kan ställa in läshastighet(en förbättring från skrivstil). Jag tycker dock inte att det är värt de 23:- mer för skrivstil 2 än skrivstil. Rekommenderar att man istället köper skrivstil 1. Den största skillnaden är att man kan skriva ut skrivanvisningar, men endast om man har en airprint-skrivare det går inte skicka dessa anvisningar till en mail om man inte har airprint-skrivare. Önskvärt hade varit att man hade kunnat spåra direkt på på ipaden.

  4. Christel skriver:

    Det är, enligt mig, bra att det även finns appar som fokuserar på inlärningsprocessen på ett mer renodlat sätt. Jag ser stora möjligheter med appen, dels för barn som är på väg att knäcka läs- och skrivkoden, men också för barn med svårigheter (uttal, läs- och skriv). Är man ute efter mer finesser bör man inte köpa appen. Detta är endast ett enklare ordbehandlingsprogram, och bör ses som det.

  5. Lena S skriver:

    Nu har vi bara testat Skolstil (1) men jag vill tillägga att Skolstil är en bland få appar som tar inmatningar från fysiskt tangentbord och inte bara det inbyggda tangentbordet. En stor fördel för en del användare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *