Stavningslek 2 är en pedagogisk app där man övar stavning och lär sig språkets ljudmässiga uppbyggnad genom tre olika spel med varierade svårighetsnivåer.

Stavningslek från svenska Lära Mera/Leripa har fått en uppföljare som fortsätter på temat med stavningsövningar och ljudande bokstäver. Appen innehåller mer än 350 substantiv och åtta olika språk.

ANNONS:

Stavningslek 2 innehåller tre olika spel; Sortera i bokstavsordning, Bilbanan och Gissa ordet. Via förstasidan väljer man spel och kan även ändra mellan versaler och gemener. Dessutom kan man lätt välja mellan olika svårighetsnivåer och ordkategorier.

Stavninglek 2

Så här fungerar de tre spelen.

Sortera i bokstavsordning
Tre fåglar håller upp varsin skylt. Varje skylt har en bokstav eller ett ord på sig och som spelare skall man sortera skyltarna i bokstavsordning. Svårighetsnivån kan varieras på flera olika sätt. Exempelvis kan man välja att se en relevant del av alfabetet längst ner på skärmen. Det går också att välja om orden ska börja på samma bokstav eller inte. Den här delen av spelet är lugn och här finns utrymme för att prova sig fram. Det finns också en uggla som kommer med tips.

Stavninglek 2

Bilbanan
En bild visas på skärmen tillsammans med streck som motsvarar antalet bokstäver i det eftersökta ordet. Behöver spelaren höra ordet trycker hen på bilden för att få det uppläst. Så gott som genast kommer racerbilar märkta med en bokstav vardera farande över skärmen, och som spelare skall man trycka på rätt bilar/bokstäver för att på så sätt skapa det sökta ordet. När hela ordet är stavat bokstaveras det med ljudning av appen. Det här är ett ganska stressigt spel, oavsett vilken hastighet bilarna ställs in på. Dessutom finns inget utrymme för fel. Trycker spelaren på fel bil (eller missar en bil med rätt bokstav) kraschar den och man förflyttas till nästa ord utan att ens få se det ord man missade.

Stavninglek 2

Gissa ordet
Utvecklaren kallar det här spelet för en ”hänga fågeln-övning” och konceptet är det samma som den klassiska leken ”hänga gubbe”. Här väljer man om man vill ha en bild som ledtråd eller inte och trycker sedan på någon av de föreslagna bokstäver som syns på skärmen. Ett feltryck så byggs galgen på vilket så småningom leder till att fågeln hängs. Finns en bokstav med flera gånger i ordet måste den också tryckas på så många gånger.

Stavninglek 2

Talet i appen är tydligt och musiken går att stänga av om den upplevs som distraherande eller stressande. Appen är lättstyrd även om det inte är helt tydligt hur svårighetsnivåerna ställs in och hur de påverkar spelet. Appen är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Reklam för egna appar och externa länkar ligger skyddade bakom ett barnlås. Det går att växla språk inifrån appen.

Det här är en bra pedagogisk app där man får öva sig på kopplingen mellan språkljud och bokstäver och appen hjälper därmed till att grundlägga både läs- och stavningsförmåga. Ord och bokstäver är tydligt inlästa och appen skiljer på långa och korta vokaler. Tack vare att den finns på flera språk öppnas för flera användningsområden. Exempelvis kan barnen använda den för att träna engelska glosor och uttal från andra eller tredje klass.

Vi var flera i redaktionen som reagerade på upplägget i ”hänga fågeln”-övningen. Fågeln som ”hängs” dör visserligen inte (den kläms av snaran och tappar godsaken den håller i näbben så att kråkan som representerar spelaren får äta upp den), men för de yngre barnen som provade var bildspråket ändå lite väl magstarkt. Och tortyr av djur är inte okej. Ett redaktionsbarn blev ledsen när fågeln hängdes och ville inte fortsätta med appen.

I ”Bilbanan” hade jag gärna sett att man fick åtminstone tre chanser på sig att klara ett ord. Min nioåring stavar inte illa, men har svårt att hinna med här. Hen hinner inte ljuda sig igenom de längre orden och bli säker på att det t.ex är ett R med i ”marsvin”.

Barnen vi testat på tycker att Stavningslek 2 är bra, men det är ingenting som de spelar ”av fri vilja” under någon längre tid. Framförallt beror det nog på avsaknaden av belöningsmoment och spelkänsla. När man löser en uppgift får man bara en liten trudelutt som belöning och uppgifterna fortsätter sedan utan slut. Man skall ha i åtanke att detta framförallt är en övningsapp, något att komplettera svenskläxan med, och om det är vad man är ute efter är den helt klart ett adekvat alternativ. På grund av svårighetsnivån (spelaren bör vara bekant med bokstäverna för att kunna använda appen) och bildspråket med den hängda fågeln rekommenderar jag appen från ca 7-9 år. Betyget blir en trea av fem möjliga.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande åtta språk: danska, engelska, italienska, nederländska, norska (bokmål), spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   49 kr 9 maj 2023
  •   55 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Stavningslek 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

  1. Catarina skriver:

    Stavningslek 2 passar barn som kommit en bit på vägen i läs-och skrivutvecklingen. Testad på elever i årskurs 1-2. En tydlig och bra skolapp som eleverna tyckte om att arbeta med en kort stund, men för att öka motivationen skulle belöningssystemet kunna utvecklas.

  2. Anna Eriksson skriver:

    En bra träningsapp som passar under de första skolåren. Har testat på flera ettor och de har tyckt att det varit roligt. Min egen sjuåring har flera gånger valt att spela det självmant. När det gäller bilspelet så krånglade det en del för oss. Fel bokstav visades men bilen kraschade ändå.

  3. Kersti Vikström skriver:

    En bra app för de barn som nästan eller nyss knäckt läskoden och behöver öva på att lyssna ut ljud, på stavning och alfabetisk ordning.
    Att man inte får en andra chans på bilbanan och inte får se det ord som man misslyckats med rätt stavat är nackdelar. Likaså kan en del barn reagera på den ”hängda fågeln” i övning tre. Men i stort en bra pedagogisk app som kan passa många. En fördel att det finns flera språk att välja på. Det gör att appen även är användbar i t ex engelskundervisning. Den elev jag låtit testa appen gillade den och förstod snabbt vad man kunde göra och hur man kunde hantera de val som finns att göra.

  4. Maria Mellqvist skriver:

    En bra träningsapp för den som kan bokstäverna. Det är lätt att förstå vad man ska göra i de olika spelen. Konstigt dock att i det momentet som man ska sätta fåglarna med skyltar i bokstavsordning så finns inte w med i bokstavsraden som ska hjälpa barnet fast w kan finnas på skyltarna. Min dotter (5år) tycker att det är roligt att sätta fåglarna i bokstavsordning men hon tycker inte att det är roligt med racerbilarna för att de kör för fort. Min son (8år) tycker om appen och har valt den flera gånger. Han tränar för fullt på att sortera orden i bokstavsordning och tycker att det är kul fast belöningarna inte är speciellt stora. Jag rekommenderar appen för 6-9 åringar.

  5. Micke Hedman skriver:

    Bra app för de som kommit en bit med bokstäverna. Alla moment är inte helt uppenbara hur de fungerar men när man väl listat ut det så är det inga problem att gå vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *