I Toontastic skapar man på ett enkelt sätt egen animerad film. Den som prövat Puppet Pals eller Puppet Pals 2 känner genast igen upplägget där man väljer en bakgrund och några skådespelare, flyttar runt dessa samtidigt som man spelar in lämpligt tal.

När man vill skapa en ny film så kommer man först till ”story arc”. Som standard finns fem scener uppdelade på presentation, konflikt, utmaning, lösning och avrundning. Vill man inte följa denna vanligt förekommande berättelsestruktur så är det naturligtvis fritt att välja eget sceninnehåll. Via denna sida kan man sedan redigera, ta bort eller lägga till valfritt antal scener på upp till en minut vardera.

Först väljer man bakgrund till sin scen. Det finns mer än 30 bakgrunder att välja mellan och hittar man ingen som passar kan man ta ett foto eller rita sin egen i appen. Man väljer sen bland över 130 olika karaktärer, djur och föremål som man vill använda i sin animering. Flertalet av dessa färdiga figurer har armar och ben som kan röra på sig. Hittar man inte precis det man vill ha så går det att byta färg på dem eller så kan man rita helt egna. Ritar man en egen figur så sparas denna automatiskt i leksakslådan.

ANNONS:

Därefter är det dags för själva inspelningen då man pratar och rör sina figurer. Figurerna rör sig, ändrar storlek, vrids mm genom att man på olika sätt trycker och drar i dem. Det går att hantera flera figurers rörelser på en gång, men om man vill ha mindre att tänka på kan man i stället spela in en figurs rörelse i taget och lägga till ljudet i sista inspelningen.

Innan man går vidare till nästa scen så lägger man till bakgrundsmusik utifrån vilket känsloläge man vill att den färdiginspelade scenen ska förmedla.

Det finns en utförlig föräldra- och lärarguide på engelska över hur appen fungerar och är man någon gång osäker på hur man ska göra så kan man alltid trycka på ett frågetecken längst upp för att få hjälp. Varken text eller muntliga förklaringar är dock på svenska och det kan därför vara en fördel att ha någon som översätter första gången. Detta för att barnet ska få koll på appens alla funktioner. Appen är dock förhållandevis intuitiv och efter en första introduktion är den mycket lätt att hantera.

Mina barn på 4, 6 och 8 år har testat Toontastic på ipad och har alla med stort engagemang spelat in flera spontana filmer både själva och tillsammans med mig. De uppskattar det stor urvalet av bakgrunder och skådespelare och har varit fulla av kreativitet. Den yngsta har dock flera gånger missat sparaknappen med påföljden att hennes film raderats när hon i stället tryckt på appens hemknapp.

Nästa steg får bli att hjälpa dem till att i större utsträckning planera filmernas uppbyggnad i förväg och då lära dem mer om en berättelses uppbyggnad. Med denna typ av appar så anser jag dock att ett första steg alltid bör vara att i lugn och ro låta barnen testa och experimentera fritt. Detta för att främja kreativiteten och ge fantasin maximalt spelrum. Det är dessutom rimligtvis mycket svårt att planera för en hel berättelse om man inte vet vilka bakgrunder och skådespelare man kan använda och hur man kan styra dem.

Pedagogiskt sett kan Toontastic vara mycket användbar. Kreativiteten och fantasin stimuleras och det går att göra animeringar inom alla ämnesområden. Om flera barn använder den tillsammans, vilket kan rekommenderas, får de en naturlig träning i samarbete, turtagning och kommunikation. Dessutom finns det i ”story arc” ett bra verktyg för att lära barnen mer om hur en berättelse brukar vara uppbyggd.

Appen innehåller inte reklam från tredje part eller in-app purchase.

Om man vill så kan man lägga upp sin film på Toontube, vars syfte är att låta barn över hela världen dela med sig och lära sig av varandras filmer. För att göra detta så krävs det att en vuxen skapar ett konto och via detta godkänner varje film för publicering. Andras filmer kommer man dock åt och kan titta på direkt via appen om man är ansluten till internet.

En kul funktion som finns i Puppet Pals 2 som jag kan sakna i Toontastic är funktionen där man infogar och beskär egna foton som skådespelare. Hade även önskat att det fanns ett smidigt sätt att direkt föra över tidigare valda aktörer till nästa scen, eftersom man oftast vill ha samma skådespelare i hela filmen.

Jag rekommenderar Toontastic från fyra år. Är man yngre eller har ett stort piratintresse kan man i stället börja med Toontastic Jr Pirates.

Toontastic har en mycket god användarvänlighet och kreativt sett finns det näst intill obegränsade möjligheter. Det välfyllda grundutbudet i kombination med möjligheten att rita både egna bakgrunder, skådespelare och rekvisita ger appen en mycket god hållbarhet. Avsaknaden av svenskt tal och text gör dock att den inte kan få mer än en stark fyra i betyg.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska. Och text på följande språk: engelska.

Ladda ner Toontastic

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *