World of Goo är en snygg och nytänkande app som erbjuder många timmars spelande. Det är lätt att fastna, och svårt att märka hur mycket hållfasthetslära man lär sig på köpet.

Grundtanken i World of Goo är ganska enkel. Det gäller att samla in så många Goo balls som möjligt i ett rör. För att klara en bana måste man få ihop ett visst antal Goo balls. Hur man lyckas med detta blir dock mer och mer komplicerat ju längre in i spelet man kommer.

ANNONS:

I början finns endast en sorts Goo balls. Med dessa kan man bygga konstruktioner, som fungerar ungefär som fackverk. När man nått upp till röret som samlar in Goo balls så åker alla bollar man har kvar (och inte byggt med) in i röret och banan är klar. Konstruktionens stabilitet påverkas av hur man byggt (det skadar inte att ha grundläggande kunskap om fackverkskonstruktioner), av gravitation och av olika rörelser i närheten. Den kan välta eller deformeras, vilket gör det svårare att komma till rätt plats. Ju längre man kommer i spelet desto fler olika typer av Goo balls uppstår. Vissa går att flytta efter att de är placerade. Andra kan brinna och antända närliggande Goo balls. Ytterligare andra blir ballonger som lyfter den tidigare konstruktionen. De olika varianterna har alltså olika användningsområden, och det gäller att använda dem på rätt sätt.

Till sin hjälp har man ”The Sign Painter” som kommer med tips på hur man ska göra. Dessa tips är på engelska och ganska ironiskt/humoristiskt utformade, vilket kan vara en utmaning för barn som inte behärska engelska så bra. Det kan då behövas en del hjälp, även om man också kan prova att klara banorna utan tips. För de äldre barnen kan dessa skyltar vara en fördel, eftersom de tränar engelska och då särskilt de språknyanser som finns i mer ironiskt och humoristiskt utformade texter. Appen är också ganska samhällskritisk, vad gäller konsumtion och spam bland annat.

World of Goo blir verkligen riktigt riktigt svårt när man kommer längre i spelet. Det går dock att hoppa över banor som man tycker är svåra, och ändå fortsätta i spelet, undantaget sista banan på varje värld. Jag tycker därför att appen kan fungera från ungefär sju år och uppåt, även om man troligen måste vara vuxen eller i övre tonåren för att klara alla banor. Jag ska ärligt erkänna att jag själv ännu inte lyckats med alla banor. Min sjuåring har provat appen, och även om han är bra på spel så är den rejält utmanande för honom. Men han tycker ändå att den är kul att spela, och det är ett bra betyg från honom för ett svårt spel. En hel del banor har han dock hoppat över, och ofta ber han mig eller någon annan vuxen läsa och översätta de tips som finns på engelska.

För den lite nytänkande läraren skulle den här appen gå att använda i undervisning i till exempel teknik eller fysik. Det är få appar som på ett så subtilt sätt lär ut grundläggande hållfasthetslära. Och att man lätt fastnar och fortsätter på fritiden är väl ingen nackdel? Värdet av att träna på engelska i ett positivt sammanhang ska heller inte underskattas.

Appen som heter World of Goo HD, och som är den jag provat vid recensionen, är en universalapp som fungerar till iPhone, iPod touch och iPad. Jag rekommenderar den i första hand till iPad, eftersom det är lättare att hantera spelet på en större skärm. Det finns även en annan version som är avsedd i första hand för iPhone. Appen har Game Center-integrering men inga externa länkar, köp inuti appen eller reklam. World of Goo finns också till Android.

World of Goo är sammantaget en unik, snygg och utmanande app för äldre barn och vuxna. Jag ger den betyg 5 av 5 möjliga.

Här är en trailer för appen:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 9 maj 2023
  •   65 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa World of Goo för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

  1. Fredrik Eklund skriver:

    Ett fantastiskt spel. Stämningen är underbar, musiken otroligt bra. Bandesignen varierad där det oftast behövs klurighet, men ibland lite snabbhet. Mina barn spelar det på Android, och de fascineras rejält av det. Jag har spelat det på Windows, Wii och Android. Det är faktiskt rätt frustrerande att spela det med fingrarna när man spelat det med mus och Wiimote. Fingrarna är i vägen för mycket, och precisionen i musen överlägsen. Följaktligen blir det mycket svårare i Android, man gör helt enkelt för många misstag pga att man har sämre precision.

  2. Mycket mycket bra spel för både barn och vuxna. Jag och dottern (då sex år) spelade det på iphone innan vi hade paddan. Minns att jag drömde att jag byggde ett nät av gröna bollar att ha bakom ryggen i sängen, så det inte skulle bli så obekvämt att ligga inklämd bredvid lillebror.

  3. Vi spelade det i familjen först på Wii men när det kom till Android så var det en given hit för både 4-åringen och 7-åringen och tillsammans så spelade vi det helt igenom. Vissa moment kändes mycket mer rätt på en pekplatta än med Wii-mote.

    5 av 5 helt klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *