123 Zoo är en app som tränar siffror och räkning i fyra olika spel. Appen kommer från Arsidian som även gjort exempelvis Crazy Trip och Construct a car.

De olika spelen i 123 Zoo skiljer sig mycket åt i nivå, det är allt från att lära sig siffrorna till att räkna avancerade tal på tid. I första delen, Learn Numbers, visas en siffra i taget. Bredvid visas lika många djur och siffran uttalas (på engelska). För att komma till nästa siffra drar man med fingret över skärmen. Denna del är endast en introduktion till de olika siffrorna, det finns inget spelmoment.

ANNONS:

I andra delen, Count Animals, ska man räkna hur många djur som syns på bilden. Nedanför visas fem olika siffror, och det gäller att välja rätt alternativ som matchar antalet djur. Väljer man fel hörs ett litet ljud och siffran hoppar iväg, väljer man rätt så blir det ett lite gladare ljud och ett positivt utrop på engelska (som ”perfect” eller ”well done”). Sedan kommer nya djur och det är bara att fortsätta på samma sätt. Det går inte att misslyckas, men heller inte att bli klar utan det kommer hela tiden nya djur att räkna.

Den tredje delen heter Draw Numbers. I denna del ska man forma siffran med fingret. Man måste hålla sig inom linjerna, och får ledning av sjöstjärnor hur man ska dra fingret. Man måste träffa alla sjöstjärnorna med fingret för att lyckas. Får man inte till det med en gång är det bara att prova igen. Denna del är väldigt lik Little Writer, men här får man endast siffror.

I fjärde och sista delen, Math Battle, är nivån betydligt svårare. Det är två båtar som skjuter frukter på varandra, och det gäller att komma först till 20 träffar. Man kan välja räknesätt och svårighetsnivå. På den enklaste nivån, Addition Easy, är det tal vars summa är mindre än tio, t ex 4+3. I nederkanten finns fem olika svarsalternativ att välja på. Väljer man rätt svar skjuts en frukt på den andra båten, men väljer man fel svar eller tiden går ut så skjuter den andra båten en frukt tillbaka istället. Kommer man först till 20 träffar får man lite fyrverkerier och ett ”You win!”, men får den andra båten in 20 träffar blir det ett ledset ljud och ”You lose”. Jag upplever denna del som väldigt mycket svårare än övriga spel. Väljer man den svåraste nivån, All types Hard, så har man ca fem sekunder på sig att svara på tal som 17×4, 82-64 eller 56/14. Svårt för de flesta vuxna.

De första tre delarna passar bra i ca 3-6 års ålder. Men Math Battle passar bättre i skolåldern. Det känns därför inte riktigt som att de passar i samma app, det är lätt att barnet hamnar i ett spel som är på fel nivå. Hade man kunnat stänga av tidtagningen hade kanske den enklaste nivån på Math Battle kunnat fungera för lite yngre barn men nu är det ganska bråttom att svara rätt. Men en fördel kan kanske vara att syskon i olika ålder kan ha glädje av samma app. Det är väldigt svårt att sätta en åldersrekommendation på appen men eftersom de flesta delarna är så pass småbarnsanpassade tror jag att den främsta målgruppen är 3-6 år. Men just Math Battle passar bättre från ca sju års ålder och uppåt.

Det går som sagt att ställa in svårighetsnivå på Math Battle. I övrigt finns inga inställningsmöjligheter, förutom att det går att stänga av bakgrundsmusiken. Det finns inga köp inuti appen och den är dessutom fri från externa länkar. Språket är engelska, det går tyvärr inte att välja svenska. Appen är en universalapp som fungerar på iPhone, iPod touch och iPad.

Ett plus på Math Battle hade varit om man kunde spela mot varandra istället för bara på tid. Det hade då kunnat passa även till yngre barn, om de spelade mot någon på samma nivå. Jag hade också gärna sett att det fanns svenskt tal och helst en jämnare nivå på spelen så att de passade någorlunda samma ålderskategori. Men appen ger ändå en bra träning på flera olika matematikområden. Jag ger den betyg 3 av 5.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=GPPal6HMYbQ

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 5 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa 123 Zoo för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *