I det här spelet samlar man på stjärnor och djur och får samtidigt öva sig på hur bokstäver och deras ljud låter. Man får även träna på att läsa kortare ord.

ABC-memo är tillverkad av Natur & Kultur som även ligger bakom ABC-klubben. Det finns även tre ytterligare appar i samma serie med läsförberedande tema: ABC-domino, ABC-korsord och ABC-memo. Apparna övar den grundläggande och viktiga fonologiska medvetenheten och ordavkodningen.

ANNONS:

Spelplanen är uppbyggd i olika bokstavsgrupper med fyra bokstäver vid varje stopp. Förutom sista som innehåller fem bokstäver. När man trycker vid bokstavsgruppen så kommer det upp två nivåer. Den första nivån har lite färre antal ord jämfört med den andra, som har fler. För varje bokstav i bokstavsgruppen man klarar av får man en stjärna. Man kan därmed samla på sig upp till fyra stjärnor på varje nivå. När man sedan har klarat alla åtta stjärnor i varje bokstavsgrupp får man ett djur på spelplanen.

Tillverkarna av appen menar att i barnens tidiga läsinlärning är det lättare för barnen att lära sig de mjuka bokstäverna först. De som ligger kvar i munnen och som lättare glider in i en annan mjuk bokstav. Därför har de grupperat bokstäverna utifrån detta. De ligger alltså inte i alfabetisk ordning.

Spelet går ut på att man får upp bilder och skall leta upp de ord som matchar. Får man en rad horisontellt, vertikalt eller diagonalt blir det bingo. När man klarat hela brickan får man dessutom stjärnregn. I spelet finns två olika typer av bingobrickor. I den ena varianten är brickorna uppdelade efter de bokstäver man tränar på och i den andra är orden blandade.

Man behöver inte behöver ta bokstavsgrupperna i ordning. Man behöver inte heller klara av en nivå för att kunna gå vidare till nästa. Hoppar man mellan de olika bokstavsgrupperna utan att göra klart så framgår det tydligt var man har varit. Inne i spelet kan man själv välja mellan versaler och gemener. Man kan även stänga av ljudet och få extra hjälp genom att det ord som sökes syns på skärmen. Via ett barnslås går det att nollställa spelet. Det finns inte stöd för flera användarprofiler.

Det är ganska ovanligt med bingo-appar för träning av språk. Bingo är roligt, men hos oss har det krävts att jag som vuxen sitter med för att mina barn ska välja just det här spelet. Det kan dock bero på att min 6-åring redan kan läsa och att min 3-åring är lite för ung för att tycka att det är roligt. Appen stödjer tyvärr inte att flera personer spelar tillsammans, som annars är brukligt vid bingospel. Det gör att appen blir lite tråkig. Men jag gillar ändå innehållet och för barn i rätt målgrupp fungerar den nog bättre. Därför ger jag appen en trea i betyg och rekommenderar den till barn mellan 5-7 år beroende på var man befinner sig i läsinlärningen. Appen är fri från reklam och köp inuti appen.

ABC-memo finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Både för iOS och Android.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   20 kr 6 maj 2021
  •   25 kr 5 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa ABC-bingo för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *