ABC-klubben – Den magiska kulan är en pedagogisk app som stimulerar och tränar barnets läs- och skrivinlärning. Svenskt tal.

I ABC-klubben från Natur & Kultur kan spelaren öva att både läsa och stava med hjälp av övningar som Hitta och klicka på ordet, Alfabetet, Skriv ordet och Vilket bokstavsljud hör du? ABC-klubben finns även som läromedel i läs- och skrivinlärning för förskoleklass till årskurs tre, så det är möjligt att en del barn känner igen bilderna i appen sedan tidigare.

ANNONS:

Appen är indelad i sju låsta nivåer med ökad svårighetsgrad och olika bokstavsfokus. När en nivå är avklarad låses nästa nivå upp. Det finns även ett klubbrum där spelaren kan träffa barnen och läsa de upplåsta lapparna med hemliga meddelanden.

ABC-klubben

Själva ABC-klubben är en hemlig klubb bestående av barnen Asta, Bea och Cesar. Barnen ber spelaren om hjälp att samla magiska kulor genom att spela de fem olika spelen i appen. Kulorna som spelaren samlar ihop genom att klara av banorna byts efter hand in mot bokstäver. Med hjälp av bokstäverna kan spelaren sedan läsa hemliga meddelanden i klubbrummet.

ABC-klubben

Mer ingående innehåller appen följande:


Alfabetet, här tränar spelaren på att koppla ihop bokstavens namn, form och ljud.
Hitta ordet, här tränar spelaren på att läsa och/eller att se ordbilder.
Ljudjakt, spelaren ska klicka på ballongerna med prylar där ett visst ljud ingår i namnet.

Vad hör du? spelaren drar kortet som har det efterfrågade ljudet inuti sig. Tränar ljudanalys.
Skriv, spelaren ska stava till ett visst ord genom att dra och placera bokstäverna i rätt ordning.

ABC-klubben

ABC-klubben

Att samla bokstavskulor och låsa upp hemliga meddelanden är en bra motivation att fortsätta spela. Min femåring som redan kan läsa och skriva hyfsat bra, och rent kunskapsmässigt passar för de lite svårare nivåerna, tycker att appen är plågsamt långtråkig. Eftersom det inte går att välja svårighetsgrad måste hen först ta sig igenom alla de lättare omgångarna. Och eftersom det är samma fem banor som upprepas gång på gång, i ett långsamt tempo, är det omöjligt att få femåringen att behålla intresset så länge att hen låst upp så många banor att appen börjar fylla sitt syfte och bli rolig. Om man gavs möjlighet att börja direkt på en nivå som passade kunskapsmässigt skulle ABC-klubben bli betydligt bättre.

Andra barn i redaktionen har valt att bara spela kortare stunder inledningsvis och därefter har ingen valt att spela den självmant. Jag gissar att den här appen fungerar bäst som stöd i undervisning.

Talet i appen är tydligt och bilderna är färgglada och fina. Belöningen efter en klarad omgång består i uppmuntrande ord och en bokstavskula. Man behöver två kulor per bana för att kunna läsa meddelandet och låsa upp nästa nivå.

ABC-klubben

Mina förbättringsförslag för appen är att ge spelaren möjlighet att starta på den nivån man kunskapsmässigt befinner sig. Att tvingas spela igenom en massa liknade banor innan man upplever appen stimulerande fungerar inte för någon, varken i hemmiljö eller i undervisning. Repetition anses vara kunskapens moder, men när det går till överdrift har både lusten och glädjen försvunnit. Dessutom skulle appen överlag vinna på mer omväxling.

Det här är en trevlig och barnvänlig app utan stress, Den är dessutom fri från reklam och köp inuti appen. Via förstasidan når man en särskild sida för föräldrar där det finns information och möjlighet att nollställa appen. Appen kräver inga speciella inställningar före spel.

Betyget blir tre av fem möjliga. För högre betyg hade jag velat ha möjlighet att välja svårighetsgrad samt få mer omväxling. Jag rekommenderar appen för barn mellan cirka fem och åtta år, beroende på barnets läskunnighet. Eftersom det tar ett tag att hamna på rätt nivå är det nog framförallt yngre barn, nybörjarna, som har mest glädje av appen.

ABC-klubben finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Även för Android.

Uppdaterat den 4 maj 2014
Numera är alla nivåer är upplåsta från början. Det krävs dessutom färre kulor för att få en bokstavskula vilket gör att spelet går snabbare.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   30 kr 6 maj 2021
Google Play Store
  •   35 kr 14 sep 2020

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa ABC-klubben för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *