I ABC-pussel kan man sätta ihop bokstäver och få egna ihoppusslade ord upplästa och visade med bilder. I det separata övningsläget gäller det att stava rätt till ord av varierad svårighetsgrad.

ABC-pussel från svenska Skolplus påminner väldigt mycket om populära Ordens Magi. Ordens magi har betydligt fler inställningsmöjligheter, men ABC-pussel har i stället en i mina barns ögon uppskattad bildvisningsfuktion. Just bilderna kan bli en extra inspiration för den som inte riktigt tycker bokstäverna i sig är tillräckligt lockande.

ABC-pussel består av ett friläge och ett övningsläge. I friläget pusslar man ihop valfria bokstäver för att lyssna på hur de låter tillsammans med varandra. Bokstäverna visas i alfabetisk ordning och det går att växla mellan versaler och gemener. Trycker man på en bokstav får man höra hur denna låter. Bildar bokstäverna ett ord som finns i appens omfattande bildbank visas bilden i ena hörnet. Bilderna blir till en belöning när barnet har lyckats stava ett riktigt ord. Tack vare dessa kan barnet även uppmärksammas lite extra på hur ord är uppbyggda och att vissa ord kan bestå av andra ord. Innan man har skrivit klart ”prinsessa” har det kommit fram en prins.

ABC-Pussel

ANNONS:

Orden läses upp med hjälp av en talsyntes, vilket gör att uttalen på vissa ord inte alltid blir helt korrekta. Mina barn har dock inte haft något negativt att säga om rösten och ordens uttal. Det har snarare öppnat upp för samtal kring hur komplext sambandet mellan bokstäver, ord och uttal faktiskt är.

Det går inte pussla ihop hela meningar utan man bygger varje ord för sig och måste trycka på dem i tur och ordning för att få dem upplästa. Vill man ta bort alla skrivna ord är det bara att trycka på papperskorgen.

På appens inställningssida kan man välja vilka bokstäver som ska visas i friläget och om man vill att konsonanter och vokaler ska ha olika färg. Det hade varit bra om dessa inställningar hade varit barnsäkrade. I övrigt är ABC-pussel mycket barnvänlig till följd av användarvänligheten och att den varken innehåller tredjepartsreklam, externa länkar eller köp inuti appen.

ABC-Pussel

Det finns även ett övningsläge där man ska stava till förutbestämda ord för att på så sätt samla ihop stjärnor. Appen innehåller 18 färdiga övningskategorier med varierad svårighetsgrad. Orden visas med bild och uttalas av datarösten och det gäller att pussla ihop ordets bokstäver i rätt ordning. Även här ljudas bokstäverna och det går att lyssna på hur det låter så fort man pusslat ihop ett par av bokstäverna i ordet. Via inställningssidan kan man skapa egna listor med ord som man vill att barnet ska stava till. Tyvärr så är finns det ett begränsning vad det gäller valet av ord eftersom enbart ord som redan finns i den befintliga bildbanken blir godkända.

ABC-Pussel

ABC-Pussel

Min blivande sexåring har ett läs- och skrivintresse som går i vågor och jag försöker hjälpa till med att knäcka läskoden genom att erbjuda appar med läs- och skrivinriktning. Ofta används dessa främst på mitt initiativ men när det gäller ABC-pussel har jag inte behövt vara pådrivande. Sexåringen har med stor möda kämpat sig fram till rätt stavning av många av orden i ordlistorna. Att få guldstjärnor är roligt men det har varit intressantare att försöka pussla ihop egenvalda ord, vilket inte är helt lätt då mitt barn kan ljuda sig fram till hur de låter men inte inte full koll på vilken bokstav som motsvarar vilket ljud. Ljudningen av bokstäverna vid tryck på dem har därmed varit en ovärderlig hjälp, samtidigt som jag själv stundtals tyckt det varit extremt tidsödande när mitt barn ibland systematiskt trycker på alla bokstäver i tur och ordning. Kan dock se att det ger resultat och att mitt barn med tiden lärt sig att hitta rätt allt snabbare. På vägen fram till egenvalda ord har det skrattats en hel del åt konstiga nonsensord eller då de plötsligt dykt upp en bild av nåt helt annat innan ordet är klart. Då det finns flera olika tjej- och killbilder har det varit lite extra intressant att stava familjens och många kompisars namn bara för att se hur alla ser ut.

Vi är riktigt imponerade av bildvisningsfunktionen då den verkar ha bilder för väldigt många ord. Ord i plural eller bestämd form finns sällan med och jag saknar möjligheten att komplettera den befintliga bildbanken med egna foton eller bilder. Det hade dessutom varit uppskattat om det hade gått att lägga till egna egennamn som kunde associeras till de befintliga flick- och pojkbilderna.

Ett annat förbättringsförslag, som troligtvis hade ökat hållbarheten på övningsläget är att det borde funnits en valmöjlighet att få se hela alfabetet och inte enbart de bokstäver som ska vara med i det aktuella ordet. Min sexåring har i sin tur saknat möjligheten att växla till versaler. I friläget hade vi velat kunna sätta samman hela meningar utan att behöva trycka på alla ord var för sig.

Att bokstäverna är gjorda som pusselbitar tycker jag är en bra symbolik för att det faktiskt är så att man sätter samman bokstäverna för att skapa en helhet i form av ord. Sammantaget är ABC-pussel är en väldigt bra nybörjarapp för att skapa eller öka intresset för bokstäver, skrivning och läsning.

Jag rekommenderar ABC-pussel till barn mellan 3 och 8 år. Yngre barn kan börja med att experimentera fritt med att pussla ihop bokstäver och kan på så sätt inspireras till fortsatt mer målmedveten stavning genom uppläsningen och bilderna. Lite äldre barn kan också stava fritt eller anta utmaningen att samla stjärnor i övningsläget.

Betyget blir fyra av fem möjliga.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Ladda ner ABC-pussel

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa ABC-pussel för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

 1. Anna-Karin Robertsson skriver:

  Fem åringarna som testade appen tyckte om den. Den är enkel och tydlig med ett bra upplägg. Barnen tyckte det var roligast att skriva fritt och att få en bild på rättstavat ord eller namn. Eftersom appen inte känner av de mer ovanligare namnen blev de barnen besvikna när de inte fick någon figur bild till sitt namn.
  Appen gav lagom utmaningar och man kan se appen som en pussel skrivlek.

 2. Lotta skriver:

  Det här är en av de bättre stavningsappar jag provat. I alla fall grundat på barnens intresse.
  Mina barn 5 och 7 år har självmant återkommit flera gånger till appen.
  Det är endast ”skriva fritt” som fångat deras intresse och förklaringen till det är helt klart bilderna som kommer upp. Det fnissas ordentligt till ord som ”fis”. Flera gånger har de frågat hur ett ord stavas vilket förstås leder till ökade färdigheter. Jag tycker utseendet är enkelt och snyggt och kan rekommendera den om det är en ”skolapp” man är ute efter.

 3. Anna skriver:

  Har testat ABC-pusslet med barn i åldern 4-6 år. Det är riktigt bra. Sonen på 4år gillar att använda skolstil2. Det som är bra är att man kan skapa egna ordlistor.
  Jag rekommenderar ABC-pusslet å det varmaste till barn som är nyfikna på skriftspråket.

 4. Maria Oreest skriver:

  Jättebra app som ökar skrivglädjen, speciellt med tanke på de söta bilderna som ploppar upp när man skrivit ett ord och stavat rätt…. Min dotter på 6 år gillar den skarpt och återkommer gärna till den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *