ABC-raketen är ett spel där barn får öva på att känna igen ord, rimma, stava och sätta ihop sammansatta ord.

ABC-raketen är en del av Utbildningsradions storsatsning på barns läsning. Där ingår även tv-serien Livet i Bokstavslandet och radioprogrammet Meka med ABC. ABC-raketen finns sedan i höstas att spela direkt på URs hemsida och vänder sig till barn i 5-7 årsåldern som just håller på att knäcka läskoden.

ABC-Raketen

I spelet får barn öva på att känna igen ord, rimma, stava och sätta ihop sammansatta ord. Alla moment är anpassade så att de ska stödja inlärningen men samtidigt har man sett till att ha en spännande inramning som lockar barn till att sitta länge med spelet.

ANNONS:

ABC-Raketen

I ABC-raketen får man följa några utomjordingar som vill utforska människornas värld och hur det egentligen fungerar med bokstäver och ord. Spelaren får vara deras guide på jorden och visa hur det går det när man stavar och rimmar.

Utomjordingarna gör två upptäcksresor: till en piratö och ut i djungeln. Där kan man klicka på personer och djur och lösa olika små uppgifter. Det kan vara att hitta ett ord som rimmar, eller bara välja lösning till ett problem. För att svara ska man sätta ihop bokstäverna på skärmen till ett ord. Genom att bokstavsljudet spelas upp när man väljer en bokstav får man hjälp med att sätta dem på rätt plats i ordet. När ordet är klart får man höra hur det låter och när man går tillbaka får man se hur bilden förändras utifrån hur man svarat. Tex hissar piratskeppet den flagga som man har valt. Däremot får spelaren ingen återkoppling på när man gått igenom alla uppgifterna och fått ihop alla ord. Det här är något som förvirrat min sexåriga dotter, hon säger att det är så svårt att veta när spelet är färdigt. Även andra barn i redaktionen har haft samma åsikt, det saknas ett bra avslut på spelet.

ABC-Raketen

Förutom de två upptäcksresorna kan man gå in i olika rum i rymdraketen. I ett av rummen kan man se och lyssna på alla program i Bokstavslandet och Mecka med bokstäver. Det tycker min dotter är jättekul, hon älskar tv-serien men har haft lite svårt för att hitta fram till den på URs play-sidan. Radioprogrammet har vi inte lyssnat så mycket på, då det vänder sig till något yngre barn men det är naturligtvis jättebra att man samlat allt material på det här sättet i appen. Att titta på filmerna och lyssna på radioprogrammen kräver en Internetuppkoppling.

ABC-Raketen

I ett annat rum kan man själv skriva ord genom att välja bokstäver från alfabetet. Trycker man på en bokstav får man den ljudad, men det går även att få höra bokstavens namn. I ett tredje rum kan man se hur många uppdrag man klarat av under upptäcksresorna. De flesta uppdrag har nämligen tre möjliga svar, och man kan spela vidare tills man klarat att skriva alla tre ord.

ABC-Raketen

ABC-raketen är en väldigt välgjord app med fina illustrationer och bra röster och ljudeffekter som bidrar till stämningen i spelet. Det är lätt att navigera i appen med hjälp av tydliga symboler. Ljudet går att stänga av och om man går till startsidan får man frågan om man vill fortsätta eller börja om från början och nollställa alla uppdrag. Från startsidan kan man komma till en barnlåst informationssida för föräldrar som förklarar hur appen är uppbyggd och vad den tränar. Appen är fri från in-app purchase, reklam och externa länkar.

Det här är en rolig och pedagogisk app som verkligen passar perfekt för barn som precis är på gång att lära sig läsa. Vi är flera i redaktionen som testat appen med våra barn och de har tyckt mycket om den. Bäst passar den för barn mellan 5 och 7 år, men det är även yngre barn som haft kul med appen eftersom den är så pass lättanvänd och det går att testa sig fram till rätt lösning. Den invändning vi har är att det känns som om livslängden är något begränsad, det går rätt snabbt att spela igenom alla uppgifter en gång. Därför är det ett plus att man inkluderat tv-programmen och radioprogrammen, för de kan man gärna titta på om och om igen.

Betyg 4 av 5. Vi har testat på iPad.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Caroline Ginner skriver:

  Hej
  Vilken fin recension!
  Två små detaljer, bara: Radioprogrammet heter Meka med ABC. Tv-programmets fullständiga namn är Livet i Bokstavslandet. Toppen om ni ändrar. Tack!
  Vänlig hälsning
  Caroline Ginner, projektledare på UR:s barnredaktion, bla för Livet i Bokstavslandet

 2. Pappa Daniel skriver:

  Tack Caroline! Vi har ändrat så att det är rätt nu.

 3. Ida skriver:

  Efter första spelomgången är min 5-årings betyg: Bästa appen någonsin!

 4. Maria skriver:

  Hej! Vi gillar appen här hemma med lyckas inte räkna ut HUR vi låser upp de låsta uppdragen???!! Har gjort alla öppna uppdrag och nu har vi bara de låsta kvar men hittar ingen information om hur vi ska öppna dem. Hjälp??!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *