ABC-spelet består av tre delar; bokstavsigenkänning, ordsammansättning och ordigenkänning

ABC-spelet är en app från svenska företaget Optimates. Det är en genomtänkt app där man steg för steg lär sig att läsa.

ANNONS:

Appen börjar med att man skall samla ihop ett antal bokstäver. En barnröst berättar vilka bokstäver man behöver och sedan skall man välja ut dem i en grupp. I nästa del i appen går ser man en bild och barnrösten berättar vad den föreställer. Nu skall man använda de bokstäver man samlat ihop för att skriva ordet. När man valt rätt bokstav så ljudar barnrösten den. När ordet är klart ljudas bokstäverna igen och sedan upprepas ordet.

När man gjort ovanstående två delar tre gånger så får man upp de tre ord man stavat till och rösten frågar om man kan identifiera ett av orden.

Under hela tiden som man leker med denna app så får man poäng. Det finns även en tidsstapel som långsamt blir kortare och kortare. När tiden är slut avbryts spelet och man får reda på sin poäng.

Det jag gillar bäst med den här appen är att den är väldigt pedagogisk. Att först öva på att känna igen bokstäverna för att sedan använda samma bokstäver för att skapa ord ger nog en ökad förståelse hos barn och kan göra att det blir lättare för dem att lära sig läsa.

Barnrösten är ett trevligt inslag men har både för och nackdelar. Den största nackdelen är att det ibland är svårt att höra vad som sägs, exempelvis vilken bokstav som efterfrågas. Fördelen med rösten är att barn kan identifiera sig med den och att den är peppande och ger beröm.

Rent utseendemässigt skulle appen kunna bli bättre. Den är visserligen färgglad, intuitiv och lättanvänd, men i förhållande till andra appar känns utseendet väldigt enkelt. Det saknas dessutom helt illustrationer. Det enda som animeras är bokstäverna och orden som åker lite fram och tillbaka. Huruvida målgruppen bryr sig om detta vet jag inte – men tror att ett roligare utseende skulle ge längre hållbarhet.

Lite andra önskemål som jag tror skulle gjort appen bättre:

 • Jag hade önskat att man kunde höra bokstavsljuden redan i första delen när man väljer bland bokstäverna. Både när barnrösten berättar vad man skall hitta och dels när man hittar rätt.
 • I appen finns det idag endast versaler – gemener hade varit bra att ha som ett alternativ. Det vet jag att många som arbetar i förskola/skola efterlyser.
 • Appen innehåller totalt 28 ord. Tyvärr kommer appen inte ihåg vilka ord man redan arbetat med. När tiden går ut dyker därför samma ord ofta upp igen.
 • Det vore bra om man kunde börja med att öva på ljudenliga ord, och gärna enstaviga sådana. Idag verkar orden komma lite huller om buller. Alternativt att man kan välja vilken typ av ord man vill arbeta med.
 • Flera gånger var jag och min 4-åriga dotter mitt i att skriva ett ord när tiden plötsligt tog slut och vi inte kunde fortsätta. Äldre barn kanske tycker att det är roligt att tävla med klockan, men för yngre barn tycker jag inte att den tillför så mycket annat än stress.

Det här är en svår app att betygsätta för det känns ändå som att utvecklaren har helt rätt grundtänk. Ur hemmabruk perspektiv är den bra men inte så mycket mer. I en förskola/skola tror jag man kan arbeta med appen på ett annorlunda sätt och där gör den nog bättre ifrån sig. Betyg blir 3 av 5.

Jag rekommenderar appen till barn mellan ungefär fem och åtta år.

Här är en trailer för ABC-spelet:

Uppdaterat den 10 oktober 2012
Nu finns ett nytt spellägge utan tidtagning!

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   12 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa ABC-spelet för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

 1. Sofi skriver:

  Men nej, går den på tid!? Lät som en jättebra app från början men när jag såg tidsmomentet så lät det inte alls lika bra. Onödigt att införa stress hos någon som precis håller på och lär sig.

  Jag avvaktar nog med att köpa och hoppas på en uppdatering där tiden är valbar.

 2. Viktor skriver:

  Sofi, vi ska ta bort tidsbegränsningen i nästa version. Tack för din feedback!

 3. Mia skriver:

  Det här är en typisk ”kunde ha varit bra-app”

  Jättebra upplägg med att man först hittar bokstäverna de frågar efter, men det kan vara jättesvårt att höra vilken bokstav de frågar efter – ä eller ö? s eller f? Det hörs ingen skillnad. Jag hade nog föredragit att hela alfabetet fanns med i rätt ordning eller att man kunde välja alfabetisk ordning eller huller om buller? Det vore även bra om man kunde välja gemena eller versaler. Jag tror spelet håller mycket längre då, alltefter barnen utvecklas.

  Sen får man använda sina bokstäver för att bygga ord – självklart vore det bra med fler ord som varierar.

  Men det allra stolligaste är att spelet bara avbryts när tiden går ut. Varför? Jag provade själv att göra så snabbt jag kunde och det går inte att få mer än en hel omgång helt klar. Fullständigt värdelöst!
  Jag kan tänka mig att ett tidsmoment kan vara kul för lite äldre barn, men då ska man i alla fall hinna klart med något så det blir mätbart. Och i alla händelser måste man kunna välja bort tidspressen till nybörjare.

  Som det är nu funkar det inte alls, men jag tar inte bort den utan hoppas på en bra uppdatering.
  Det här är alltså ingen sågning, utan en del tips till skaparna. Jättebra ide och upplägg, men massor som behöver fixas, sen kan det bli en riktig favorit!

 4. Joanne skriver:

  Något som irriterar mig mycket är att skaparen har valt ett barn med ett lätt talfel att läsa upp ord och bokstäver.. Det blir otydligt och svårt att höra vad barnet säger. Barnet läspar nämligen väldigt mycket. Något jag saknar mycket är även att barnet måste uttala bokstäverna tydligare M låter som N och hela alltet blir väldigt förvirrande för barn snarare än pedagogiskt och tydligt dessvärre. Ångrar nästan att jag köpte appen..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *