Alla barns rätt är en app som bygger på Pernilla Stalfelts bilderbok med samma namn som kom ut första gången 2009 i samband med Barnkonventionens 20-årsjubileum.

Huvuddelen av appen består av Pernilla Stalfelts humoristiska och tankeväckande tolkning av artiklarna i Barnkonventionen. Med korta, enkla meningar och fina illustrationer sätter hon igång tankarna kring vad de olika artiklarna egentligen innebär. Många förskolor och skolor kommer ha stor glädje av den här bokappen i sitt arbete med Barnkonventionen, men den fungerar lika bra att läsa hemma i den egna familjen. För den som vill veta mer om vad som står i Barnkonventionen finns även en förkortad version från Unicef av de 54 artiklarna.

ANNONS:

De flesta illustrationerna i boken har en enklare animation eller en ljudeffekt om man trycker på dem. Många av pratbubblorna blir också upplästa om man trycker i dem. Boken är inläst av Pernilla Stalfelt själv och hon gör det väldigt, väldigt bra. Tyvärr går det inte att stänga av uppläsningen om man föredrar att läsa högt själv. Då får man helt enkelt stänga av ljudet på sin iPad eller iPhone och det känns lite konstigt att inte utvecklarna ordnat det på ett bättre sätt.

För att bläddra drar man med fingret i kanten av sidan, det fungerar inte att bara trycka i kanten som i många andra bokappar. Ibland kan det vara svårt att dra på rätt sätt så att man verkligen byter sida och det kan bli lite frustrerande.

På sista sidan i boken finns det externa länkar till alla åtta organisationer som står bakom appen. Just den delen känner jag mig tveksam till eftersom länkarna vänder sig till vuxna och inte till barn. Det hade varit bättre att lägga alla länkar på en egen informationssida istället för att lägga dem som sista siduppslag i boken.

Appen har tagits fram som en del av projektet ”Om Barnkonventionen – av, för och med barn”, ett samarbete mellan BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-barnbyar, Unicef och World Childhood Foundation samt Barnombudsmannen. Arvsfonden har finansierat projektet.

Betyg: fyra av fem

Själva boken är värd en femma men som app är den inte helt bra, dels för att en del grundläggande funktioner som ljudavstängning saknas, dels för att det finns externa länkar som inte dolts för barn.

Ålder: Appen passar från fyra år och uppåt

Uppdaterat den 10 oktober 2015
Appen är inte uppdaterad på länge vilket har fått som konsekvens att funktionen att bläddra bakåt i boken inte fungerar – det blir helt svart på skärmen. Vi rekommenderar tills vidare att man inte bläddrar bakåt. Detta gäller iOS.

Här är en YouTube-film som visar lite av hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

  1. Malin Svensson skriver:

    Oj vad jag blev glad när jag såg att denna bok fanns som app. Och att den dessutom var gratis! Jag har använt boken mycket i undervisning om alla barns rätt och barnkonventionen. Nu har jag laddat ner appen såväl till min 2,5 åring som till skolans iPads. Jag tycker att appen är väldigt bra. Den ser ut precis som boken men har interaktiva inslag som lyfter den ytterligare. Att det finns uppläsning till själva bilderboken är bra, synd bara att det inte finns till konventionstexten. Jag tycker att alla borde äga den här appen. Den synliggör barns rätt på ett enkelt sätt. Jag ger Alla barns rätt betyget 4/5. Avdrag för sidbläddring och brist på uppläsning i konventionstexten.

  2. Helena S skriver:

    Den här appen är den jag är mest nöjd med av alla nedladdningar. Båda mina barn på 5 och 7 har bläddrat i denna flera gånger och det verkar som att det är de enkla interaktiva inslagen som är bäst enligt dem. Jag kan se hur de verkligen reflekterar över det som står och sägs. Det bästa för mig är att informationen ligger på en nivån som får dem att verkligen förstå innebörden, och det är ju den som är viktigast. Inte blädderfunktionen eller hur flashig den är för oss vuxna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *