I Animations an Drawings kan man skapa animationer i olika lager och exportera till film. Man kan arbeta med bilder som förflyttar sig i banor och genom att förändra ritade objekt.

Animations & Drawings har två olika skaparlägen som man kan kombinera eller arbeta i var för sig. I kompositionsläget kan man rita ut banor hur färdiga bilder ska flytta sig. Det går även att rotera bilderna längs utritad bana, bestämma hastigheten och göra dem mer eller mindre transparenta. Det går att välja att infoga text, bilder från kamerarullen, egenhändigt ritade bilder eller ladda ner en från det stora biblioteket med färdiga bilder och animationer. Det senare är bra för den som inte har tid eller lust att rita egna föremål. För att komma åt de färdiga bilderna måste man dock tyvärr vara uppkopplad mot Internet. Till bakgrund kan man välja valfri färg eller infoga bild eller nytt foto.

ANNONS:

Det finns en tidslinje med separata spår för varje bild eller animation som infogas i kompositionen och där kan man se vad som händer när med den aktuella bilden. Genom att trycka och/eller dra i kanterna kan man bestämma när en bild ska börja respektive sluta visas så att flera olika animationer blir synkroniserade på ett bra sätt.

Animation & Drawing

I ritläget kan man rita och spela upp bilder med en eller flera rutor. Ritar man flera rutor kan man skapa animationer genom att justera olika detaljer steg för steg. Denna ritdel är uppbyggd utifrån en vektorbaserad ritteknik där man skapar linjer och former som kan flyttas var för sig. Vill man rita en gubbe som går, så behöver man därmed inte rita om hela eller delar av gubben vid varje ny bildruta. I stället trycker man på duplicera och markerar sen helt enkelt benet och flyttar det lite grann, duplicerar igen och flyttar igen.

Animation & Drawing

Det går att rita vanliga streck men finns samtidigt smidiga funktioner för att göra fyllda former av olika slag. Om man vill göra blommor eller månghörningar kan man ställa in antal hörn och innerradie. Det finns överlag väldigt många olika inställningar och valmöjligheter. Förutom att välja exempelvis färg, tjocklek, form kan man gruppera föremål, arbeta i flera lager, justera storlek och färg på bakgrund bestämma antal bildrutor per sekund och en massa annat. Är man inte nöjd med något man gjort kan man enkelt ångra det man gjort i flera steg i både rit- och kompositionsläget.

Animation & Drawing

Vill man ha med flera olika föremål i sin animering är det lämpligt att rita upp varje sak separat och infoga dem en i taget i en komposition. Det blir då enklare att göra olika slags justeringar i rörelser och placeringar i efterhand.

Allt man gör sparas automatiskt i appens eget galleri och det går sen att dela filerna i olika format till kamerarullen, Dropbox och Google Drive.

Det är inte helt självklart hur man använder Animations & Drawings men har man väl lärt sig hur den fungerar är det inte svårt att använda den för att skapa både enkla och avancerade animationer. Det finns engelska instruktioner som i detalj förklarar alla olika funktioner och jag upplever att man behöver förstå dessa eller ha någon som förklarar för att fullt ut kunna ta till sig appens alla funktioner.

Jag har testat Animations & Drawings tillsammans med mina äldsta barn på 6, 8 och 10 år. Åttaåringens första omdöme var att det var väldigt svårt men efter att jag hade visat hur man gör och vi hade experimenterat tillsammans ändrades omdömet till roligt. Tioåringen tyckte det tog lite lång tid att behöva göra så många olika bilder för att nå önskat resultat. Det tog en liten stund innan vi kom in i tekniken att synkronisera flera olika bilder i kompositionsläget. Är man inte observant på var i tidslinjen man är när man lägger till en ny bild är det lätt att det blir fel och om någon del inte visas lika länge som övriga blir det gärna lite hackigt då filmen loopas vid uppspelning.

Vill man få ytterligare kreativ användning för skapade animationer kan man med fördel infoga dem i utvecklarnas andra filmskaparapp Green Screen by Do Ink och på så sätt kombinera egen film med inklippta animationer.

Det är roligt att skapa egna animationer och Animations & Drawings är en app som man aldrig blir riktigt färdig med eftersom man ständigt kan komma på nya projekt. Förutom svenska och visuella instruktioner önskar vi att det hade gått att lägga till musik eller spela in ljud till gjorda animationer. Appen får däremot stort plus för att det finns ett väldigt stort bibliotek med färdiga bilder och animationer som man kan använda för att snabbt skapa egna kompositioner.

Innehållsmässigt så vill jag ge appen ett högt betyg men då den inte är så intuitiv och man behöver kunna engelska eller ha någon som översätter så blir betyget bara en trea. Jag rekommenderar Animations & Drawings till barn från åtta år och uppåt. Mina barn har tidigare använt och lärt sig grundtekniken för att göra animationer i Easy Studio, som är mer lättanvänd men samtidigt mer begränsad.

Här är en exempelfilm:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   59 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Animation & Drawing för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *