I appen BallFallDown experimenterar man med bollar och kulor som på olika sätt interagerar med en uppsättning anpassningsbara föremål. Låt fantasin och kreativiteten flöda när du bygger kulbanor, flipperspel och andra kreationer. BallFallDown är en trevlig och kreativ app – helt utan tävlingsmoment.

Jag erkänner – när jag först testade appen fattade jag inte riktigt vad den gick ut på. Inga banor? Kan man inte samla poäng? Sen satte jag iPaden i händerna på äldste sonen, 11 år. Det dröjde inte länge förrän han var helt uppslukad av sitt experimenterande och byggde fantasifulla kreationer.

ANNONS:

BallFallDown

BallFallDown

BallFallDown är alltså inte ett spel i klassisk mening. Det handlar om att leka, konstruera och experimentera fritt. Man har tillgång till en ganska begränsad uppsättning föremål: träpinnar, rör, flippers, teleportörer som flyttar bollar från ett ställe på skärmen till ett annat, verktyg som kontinuerligt spottar ut bollar och kulor, mm. Det finns också en stor uppsättning olika bollar och kulor, allt ifrån basketbollar till glaskulor – alla med olika egenskaper. Med hjälp av allt detta kan man bygga kulbanor och flipperspel, eller bara experimentera och konstruera helt fritt. Alla föremål går att flytta runt som man vill och några går att anpassa genom att göra dem större/mindre, längre/kortare osv. När man vill testa sin konstruktion trycker man på play-knappen och bollarna och kulorna börjar rulla. Det är möjligt att flytta objekten även i play-läge. Man kan enkelt zooma in delar av skärmen.

BallFallDown

BallFallDown

Det går att spara sina kreationer, och det verkar inte finnas någon gräns på hur många skapelser man ha i sitt galleri. Det finns några inställningsmöjligheter och dem når man enkelt från den flik som går att fälla ner över den övre fjärdedelen av skärmen, på samma ställe där bollar, föremål och verktyg finns. Där kan man höja och sänka volymen på musiken och/eller ljudeffekterna. Man kan även ställa in hur stark gravitationen ska vara – ju starkare gravitation desto fortare faller bollarna. Det går också att ställa in hur många bollar det får förekomma på samma gång och om bollarna ska stanna på skärmen när de når kanten eller försvinna ut i intet, samt lite annat.

Första gången man startar appen får man se en kort introduktionsvideo som visar hur appen fungerar, denna är på engelska. Man kan senare titta på videon igen om man önskar, via info-sidan. Där finns även en länk till utvecklarnas hemsida. Förutom denna länk finns inga externa länkar och det finns inte heller någon funktion för köp inuti appen.

Jag tycker BallFallDown är en trevlig och väldigt kreativ app. Barn som gillar att bygga fritt med exempelvis lego och andra konstruktionsleksaker kommer förmodligen att uppskatta den här appen. Jag har testade tillsammans med min 8-åring och min 11-åring, som båda gillade appen och de hade inga problem med att förstå hur den fungerar. Jag bedömer att appen passar bäst från 7 år, men det finns säkert en del 5- och 6-åringar som kommer att uppskatta den också.

Personligen kände jag att det var ganska krångligt att anpassa rören och träpinnarna så att de blev längre eller kortare, detta fann jag ganska frustrerande. Jag hade även önskat fler föremål, exempelvis böjda rör så att man lättare hade kunnat bygga avancerade kulbanor. Detta hade medfört högre betyg. Förhoppningsvis kommer detta att ske i senare uppdateringar, men denna version får nöja sig med betyg 3 av 5.

Det finns en gratisversion av appen för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 6 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa BallFallDown Deluxe för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *