Bara färger är en ny app med svenskt tal från det holländska företaget Appracadabra (tidigare bland annat Räkna djuren).

Det här är i sin enklaste form en pekbok där man kan se och höra namnet på 23 olika färger. Man bläddrar genom färgerna genom att dra eller trycka med fingret. Varje färg har sin egen sida och en svensk röst, med skånsk brytning, säger vad färgen heter. I inställningarna kan man välja om man välja om man vill ha färgerna i ordning eller i oordning. Det går även att begränsa så att man inte får med färgnyanser, utan endast de åtta vanligaste färgerna.

ANNONS:

I inställningarna går det även att aktivera fotografier. Detta innebär dels att man efter varje färg får se ett fotografi som innehåller färgen ifråga. Och dels att det tillkommer en funktion där man kan ta egna fotografier. Tanken är att barn med hjälp av kameran skall gå på färgjakt genom att ta bilder på färgglada saker. I inställningarna går det även att stänga av tal och bakgrundsmusik separat.

Förutom svenska kan man även lära sig färger på arabiska, danska, engelska, finska, franska, grekiska, holländska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, litauiska, norska, polska, portugisiska, ryska, slovakiska, spanska, schweizertyska och tyska.

I trailern för denna app (se nedan) framhävs möjligheten att leta efter färger i sin omgivning. Utvecklaren tipsar om att äldre barn kan tävla med varandra för att se vem som snabbast kan hitta alla färger. Som alltid med denna typ av funktionalitet är det upp till användaren att göra någonting bra av den. Kreativa barn kan nog uppleva denna del som lustfylld och rolig. Men barn som vill ha konkreta uppgifter kan nog uppleva denna del som intetsägande eller tråkig.

Det som är bäst med appen Bara färger är själva pekboken. Den kan alla ha glädje av och den är lättanvänd och färgerna är så tydliga som bara möjligt. Pekboksdelen är bra och fin i sin enkelhet. Men den är inte unik. Exempelvis finns motsvarande innehåll i appen Stora Pekboken. Det som skiljer är att Bara färger även ger möjlighet att se på fotografier som innehåller färgerna ifråga. Det är väldigt bra för de yngsta att kunna se konkreta exempel. Men det är lite synd att man inte kan stänga av kamerafunktionen separat. Vill man se fotografier får man alltid kamerafunktion på köpet.

En sak som jag saknar i ”leta färger”-delen av appen är någon slags bekräftelse på att man hittat rätt färg. Detta klarar exempelvis appen Color Vacuum av på ett bra sätt. Utan bekräftelse är det lätt hänt att man fotograferar fel färger. Särskilt om man letar efter särskilda färgnyanser. En bekräftelse hade även kunnat kopplas till någon slags belöning för att ge längre hållbarhet. En ytterligare sak som hade varit bra var om färgernas namn även skulle kunna vara utskrivna i text.

Bara färger innehåller varken reklam eller i-app köp. Den är dessutom fri från externa länkar.

Jag rekommenderar appen till barn mellan ett och fyra år. Betyget blir 3 av 5.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 18 språk: arabiska, danska, engelska, finska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, norska (bokmål), polska, portugisiska, ryska, slovakiska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Bara färger för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *