Barnkanalen Charader är en app som på ett lekfullt sätt involverar flera personer samtidigt då det krävs att man är minst en som gör charader och en som gissar. Under korta spelomgångar turas man om att gestalta och gissa så många ord som möjligt.

Att göra charader är nog välbekant för de flesta och vi har tidigare lekt charader med hjälp av vanligt brädspel med bild- och ordkort. Man ska gestalta aktuellt ord utan ljud och låta de andra gissa. Vanligaste varianten är att det är en som gör charaderna och de andra som gissar. I Barnkanalen Charader är dock grundtanken att det är en som gissar och att övriga gör charaderna samtidigt om man är fler än två. Jag upplever själv att detta brukar vara en roligare charadvariant då alla blir mer involverade när de gör charaderna. Dessutom kan det bli lättare att komma på svaret om man får olika gestaltningar av samma ord och man slipper fundera över vem det egentligen var som gissade rätt först.

Barnkanalen Charader

När man startar appen kan man få skriftliga instruktioner eller se på en instruktionsfilm på svenska. Via inställningarna väljer man om varje spelomgång ska vara 30, 60 eller 120 sekunder lång. Det går att välja att spela med antingen bilder eller ord. Bildkategorin innehåller lite enklare ord och ordkategorin innehåller även korta meningar, vilket gör den något svårare.

ANNONS:

Barnkanalen Charader

Barnkanalen Charader

Den som ska gissa sätter enheten i pannan så att den ej kan se skärmen. Övriga ska sen göra charader för bilden och/eller orden som kommer upp på skärmen. Tycker man det är okej med ljud eller liknande bestämmer man detta gemensamt. Gissar personen med enheten rätt ska den vinkla den nedåt och då kommer ett nytt ord. Gissar ingen rätt och man vill passa vinklar man däremot enheten uppåt för att få ett nytt ord.

Barnkanalen Charader

Om enheten har en kamera tas ett foto på de som gör charaderna för varje ord. Efter spelomgångens slut kan man själv räkna ihop antal rätt och se på de tagna fotona och välja om de ska sparas eller ej. Resultatet registreras inte utan nollställs vid nästa spelomgång så om man vill jämföra antal rätta svar får man sköta detta på egen hand.

Barnkanalen Charader är en mycket barnvänlig app då den varken innehåller externa länkar, reklam från tredje part eller köp inuti appen. Samtidigt är den naturligtvis en slags reklam för just barnkanalen och flera ord har tydlig koppling till olika barnkanalsprogram.

Jag och mina äldsta barn på 6, 8 och 10 år har testat Barnkanalen Charader på iPad och Android-mobil. Appen fungerar på exakt samma sätt i båda men barnen föredrar iPaden eftersom bilden och texten blir större på den. Oavsett om vi använt iPad eller mobil så har vi tyckt att det varit lite jobbigt att hålla enheterna i pannan och har föredragit att hålla dem framför oss eller ställt dem på ett bord så gissaren inte ser skärmen. Det är inga större problem att sköta nedåt och uppåtvinklingarna men det är lätt att blanda ihop vilken rörelse som betyder vad. Vi hade föredragit om man till exempel i stället kunde tryckt på skärmen för rätt svar och vinklat den för pass.

Tanken med kamerafunktionen är bra men vi har upplevt att det sällan blivit några vettiga kort då charadgörarna ofta inte hamnat i bild och upplösningen på kameran på framsidan dessutom inte är den bästa. Tack vare att man aktivt måste välja att spara korten på kamerarullen om man vill ha dem kvar så riskerar man inte att denna av automatiskt fylls av misslyckade foton.

Mina barn och då speciellt sexåringen tycker detta är en kul app som gör det lätt att snabbt komma igång med charader då man inte behöver fundera ut ord själv eller plocka fram en massa olika spelkort. Att det är en app som lockar till både samarbete och rörelse är en stor bonus. Svårighetsnivån på orden är överlag bra med en del alltför svåra undantag som exempelvis ”hotell kantarell”. Efter att ha spelat en hel del så tycker de dock att samma ord återkommer lite väl ofta. Antingen har det slumpat sig så eller så är inte ordbanken så stor som vi kunde önska.

Jag rekommenderar Barnkanalen Charader i första hand till barn mellan 5 och 9 år, men både yngre och äldre kan självklart roas av den. Betyget blir en trea.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *