Bobbopp är en app för små barn, där man kan styra sin figur och samla pärlor, pärla halsband eller titta på musikvideo med Babblarna.

Detta är den andra appen från Hatten förlag, som tidigare gjort appen Babbapp. I Bobbopp är det figuren Bobbo som är huvudkaraktär och som promenerar, simmar och flyger omkring i babblarnas dal.

Appen startar med att man får välja mun eller hand, det vill säga om man vill styra appen med röststyrning eller genom att trycka med fingret. För att få röststyrningen att fungera krävs ett helt tyst rum, mer om detta senare. Man kommer sedan in i babblarnas dal, där man träffar Bobbo som tar på sig en hatt. Bobbo kan sedan promenera framåt i dalen. Ibland träffar han på en sten och då behöver man hjälpa till att hoppa över den. De andra babblarna gömmer sig ibland i bakgrunden, det går då att trycka på dem så att de hoppar upp och säger sitt namn. Då och då kommer det en pil uppåt eller nedåt, trycker man på pilen börjar man flyga i luften respektive simma i vattnet. I luften kan man samla trollsländor och i vattnet kan man samla badankor (på ytan) och fiskar (under ytan).

Bobbopp - Babblarna

ANNONS:

Bobbopp - Babblarna

Ibland när man promenerar kommer man också till en biograf, trycker man på den så får man titta på en musikvideo (Första låten). Trycker man på hatten som Bobbo har på sig så får man pärla ett halsband.

De olika djuren man ska samla är kopplade till speciella ljud. Hör man rätt ljud ska man trycka och hör man fel ljud ska man låta bli. Gör man rätt resulterar det i en pärla till halsbanden. Detta kan vara en bra träning i att vara uppmärksam på olika ljudbilder. Tyvärr är ljuden inte så intuitiva (det är svårt att veta om det är rätt) och ljuden är också ganska lika så de kan vara svåra att differentiera. De små barn som provat i redaktionen, mellan ett och fyra år, har inte förstått sig på denna del utan tryckt på alla djur som dyker upp.

Allra mest populär bland barnen som provat är biografen, där man får titta på Första låten som musikvideo. Denna sång är även med i Babbapp, men i Bobbopp kan barnet ändra i videon genom att trycka på olika symboler. Det går att ändra väder, dag eller natt, färg på blommorna och fyrverkerier/hattar/såpbubblor. Sången är också mycket trallvänlig och lockar till att sjunga med.

Bobbopp - Babblarna

Vad gäller hatten som Bobbo har på huvudet så kan man trycka på den för att pärla halsband. I början kan det vara lite svårt att förstå vad man ska göra eftersom det inte visas tydligt att man ska samla pärlor och sätta dem på halsbandet. Det är också svårt för de minsta att ta sig ur detta läge eftersom tillbakapilen är ganska diskret. Det är lätt hänt att råka trycka på hatten av misstag. När man pärlat ett helt halsband kan man spela upp halsbandets melodi. Det finns två melodier – Imse vimse spindel och Blinka lilla stjärna. När vi provat med barn i olika åldrar så har de kunnat förstå denna del från ca två års ålder om de först fått hjälp och förklaring av en vuxen. När man startar om appen så försvinner alla pärlor och man får börja om från början. Detta kan vara något frustrerande eftersom man behöver samla ganska länge för att få ihop till båda melodierna. Det hade varit en fördel om pärlorna sparades mellan gångerna, och det istället gick att återställa på föräldrasidan.

Bobbopp - Babblarna

Styrningen kan som sagt ske med antingen röst eller finger. Barnet får själv välja i början av appen. Här kan det vara svårt för små barn att välja rätt, och jag hade därför hellre sett att detta fanns under inställningarna på föräldrasidan. Att styra med fingret är intuitivt och lätt för de flesta barn, särskilt som de flesta andra appar styrs på detta sätt. Väljer man röststyrning så motsvaras ett fingertryck av att barnet gör ett ljud, vilket som helst. Låter barnet konstant (eller det är annat ljud i rummet) så motsvarar det att trycka hela tiden. Det är därför lite svårt att få röststyrningen att fungera. För att få mesta möjliga ut av röststyrningen behöver man nog vara ett barn och en stöttande vuxen i ett alldeles tyst rum. Det går att justera känsligheten för röststyrningen (hur högt ljud som behövs), detta görs på föräldrasidan. Röststyrningen kan inte användas för att komma till hatten (pärla halsband) eller biografen (lyssna på musikvideo), utan dessa delar styrs med fingertryck oavsett vilket alternativ man väljer.

Bobbopp - Babblarna

Om man ska jämföra Bobbopp med den tidigare appen Babbapp så har Bobbopp mer innehåll och är roligare att använda. Babbapp har dock även musikvideon ”Stompalång tut-pling-sång”. Eftersom just musiken är det som barnen verkar uppskatta mest så hade jag gärna sett att båda låtarna fanns med även i Bobbopp.

Jag har provat denna app med min ettåring och fyraåring. Fyraåringen klarar att använda sig av hela appen men tycker att musikvideon är roligast, det vill säga att spela den om och om igen och sjunga med. Appen är annars något i lättaste laget för den åldern. Ettåringen hamnar ofta i hatten och har svårt att ta sig därifrån (och pärlandet är svårt att förstå), men uppskattar också musikvideon. Andra i redaktionen har provat med tvååringar och treåringar, och även om också dessa barn har fastnat allra mest för musikvideon så har de även spelat de andra delarna och klarat detta. Min bedömning är därför att appen passar allra bäst för 2-3 år, även om både yngre och äldre barn också kan ha glädje av den. Det har fungerat bäst för barnen som provat att använda fingerstyrningen.

Appen har en uttalad målsättning från utvecklaren att stimulera språkutvecklingen. Detta genom att dels locka till upprepningar av enkla ljud såsom namnen på babblarna (Bobbo, Doddo, Bibbi, Diddi, Babba och Dadda) och dels att lyssna efter rätt ljud och undvika fel ljud. Röststyrningen kan vara en möjlighet att koppla ihop tal med att få det man vill ha, vilket kan vara en fördel för barn som behöver stimuleras i sin talutveckling. Det finns dock vissa problem med röststyrningen, som nämnts ovan, och det krävs inte att man säger något särskilt ljud utan alla ljud fungerar. Vi som provat har inte riktigt upplevt att språket hos våra barn stimulerats så mycket av appen, möjligen kan det fungera bättre om man sitter mycket fokuserat med som vuxen och ber barnet upprepa ljuden. Jag hade gärna sett att detta utvecklades ytterligare i appen, exempelvis genom uppmaningar att härma ljud eller att spelupplägget på annat sätt uppmuntrade till detta.

Sammanfattningsvis är det en trevlig app som de flesta små barn verkar uppskatta, kanske framförallt på grund av den medryckande musiken. Den känns dock lite tunn i innehållet och är inte tillräckligt intuitiv att använda för målgruppen. Jag ger Bobbopp en trea i betyg. För att nå upp till fyra hade jag velat se en tydligare språkstimulans och ett mer intuitivt upplägg.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här kan man se hur den interaktiva versionen av Första Låten fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande tre språk: engelska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   12 kr 3 okt 2019
Google Play Store
 •   15 kr 27 nov 2018
 •   10 kr 26 nov 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Bobbopp för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

6 kommentarer

 1. Carolina skriver:

  Prövat denna app med barn i åldrarna 1-5 år på min förskola men även hemma. Bland de äldre barnen var intresset högt till en början med efter endast en liten stund tröttnade dem. Tempot när man går runt med Bobbo är för långsam och det händer för få saker var deras kommentarer. Det som lockade dem var att lyssna och sjunga med till sången i biografen. De yngre barnen som prövat appen har också fastnat för musiken och lyssnat på denna om och om igen. Det var svårt för de yngre att förstå hur man skulle göra med att trä pärlorna och det blev efter ett tag helt ointressant.

  Tycker att appen inte är värd att betala för då de barn jag sett använt den bara är intresserade av sången och den kan man få i Babbapp (som går att testa gratis).

 2. Marion skriver:

  Jag har testat Bobbopp med mina pojkar på snart två resp. snart fyra år. De är båda vana vid att använda iPad. Båda gillade musikvideon och min store tyckte om att man kunde ändra på detaljer, som att sätta på babblarna hattar eller få det att börja snöa. Min store tröttnade snabbt på att samla pärlor, även om han tyckte det var ganska kul att trä upp dem och se hur långt melodin kom, eftersom det var långt mellan pärlorna så det blev tråkigt. För min lille var det för svårt att trä pärlorna, med honom provade jag även appen på iPhone, där var det nästan för pilligt även för mig att få på de minsta pärlorna. Min lille tyckte det var roligt att fånga ankor och fiskar och höll sig kvar längre i appen än min store, han har även återkommit spontant till appen. Detta är ingen app jag hade valt att betala för, det är för lite innehåll för det, om den uppgraderas lite (tätare mellan pärlorna, lättare att trä upp dem, fler sånger (kanske Babblarnas egna) att samla pärlor till) kan den vara värd 7-14 kr, men jag skulle inte lägga 22 kr, som den ligger på just nu.

 3. Emilia skriver:

  Jag har testat appen på barn som är mellan 2.0 och 2.11 år. Det roligaste var musikvideon och att man kunde ändra i den. Alla som testat appen har förstått vad de ska göra (trycka på pärlor, babblarna m.m.) men det märktes att det gick för långsamt för dem. Det hände för lite. Några försökte trycka på allt på skärmen men tappade lätt fokus eftersom det inte hände så mycket. Även att pärlorna inte sparades gjorde att det tog för lång tid för dem att få ihop till en melodi och de tröttnade.

  Musikvideon var som sagt rolig men det andra kändes som att det var för lite som hände för att det skulle vara givande för barnen. Om den utvecklades mer och det hände mer saker, gick fortare att samla pärlor och att spara pärlorna skulle jag använda den mer.

  Men roligt att man kunde ändra om i musikvideon.

 4. Sara Millberg skriver:

  Min 2,5-åring samt min 5-åring tyckte appen var riktigt rolig. Hade dock lite svårt att lista ut hur ”hatten” fungerade.
  I det stora hela en användarvänlig app med underhållande innehåll. Bäst passar den nog till yngsta dottern, men inte helt ointressant för den äldre.

 5. Rebecca Ryytty skriver:

  Provat den på min 2-åring och min 5-åring, båda med språkförsening. 2-åringen gillar musiken och har inga problem med övriga delar av appen. Det går bra att både samla pärlor och göra halsband. Det hon inte klarar är att lyssna om ankorna eller fiskarna säger bobobo samt ha tålamodet att samla in tillräckligt många pärlor. 5-åringen har också svårt att höra om det rätt ljud från ankorna och fiskarna. Han gillar appen i sig och har återkommit flera gånger själv. De saker jag gilla är att vi får höra hur det låter när bobbo sjunger. Mina barn blev glada för det är så vi tränar sång hemma. För 2-åringens del så räcker det med två sånger att samla pärlor till men för 5-åringen så skulle det behövas fler sånger. Det är också för långt mellan pärlorna även om man håller ett finger på paddan så bobbo går snabbare. Jag är lite kluven till den här appen. Vi använder babblarna mycket i språkträningen till båda barnen och för vår del så är appen ett komplement till vår träning, så därför gillar jag den. Men ska jag se till appen som fristående spel så känns den lite tunn.

 6. Sandra Sundfalk skriver:

  Har testat appen på min 2-åring. Hon älskar Babblarna så musikvideon gick givetvis hem, hon tyckte om att ändra från dag till natt och från sol, regn och snö.

  Pärlorna förstod hon inte alls tyvärr så det blev mest att vi lyssnade på musiken och då funkar ju Youtube eller den andra appen minst lika bra. Synd att inte båda låtarna är med i den här appen. För vår del behöver dottern bli lite äldre, och mer van vid ipad, för att fullt ut uppskatta den här appen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *