Bokstäver med Mera lär barn bokstäver och stavning med hjälp av bilder och ljudande bokstäver.

Det svenska företaget Lära Mera ligger bakom den här pedagogiska appen, vars syfte är att lära ut bokstäver och stavning på ett lekfullt sätt. Appen består av sex olika delar som väljs valfritt via huvudmenyn.

ANNONS:

bokstaver-med-mera

Begynnelsebokstav
Sex moln med olika ord visas. Appen ger en begynnelsebokstav och ljudar den. Uppgiften är att trycka på det ord som börjar på bokstaven. Vid rätt gissning belönas man med ett litet pinglande och en sol eller en regnbåge visas samtidigt som appen läser upp ordet. Vid fel gissning hörs bara en dovare signal och ett regnmoln eller en blixt visas över ordet.

Det här är en förhållandevis enkel del, eftersom det helt enkelt går att jämföra begynnelsebokstaven med de skrivna orden. Man behöver alltså inte kunna läsa för att klara av denna del. Det går inte att upprepa ordet om man vill höra det igen. Och bilden som visas som ”belöning” hör inte ihop med ordet. ”Står det ’sol’ här? Hon sa papperskorg!” klagar min fyraåring.

bokstaver-med-mera-begynnelsebokstav

Para ihop ord och bild
Ett bi håller upp en skylt med ett ord och ordet läses upp av appen. Det går inte att upprepa ordet. Fyra kor med varsin bild på magen visas och uppgiften är att trycka på rätt ko. Vid felaktigt svar sticks kon av ett bi. Vid rätt svar landar biet på kon.

Även den här delen klarar barnen som inte kan läsa och skriva av själva, men vi saknar möjligheten att höra ordet igen.

bokstaver-med-mera-para-ihop-ord-bild

Ordhuset
Under en kort stund visas en bild bakom en lucka och appen säger rätt ord. Antalet bokstäver som ordet innehåller visas tillsammans med alfabetet och uppgiften är att stava ordet rätt. Bokstäverna måste sättas i rätt ordning. När man tycker på rätt bokstav ljudas den. Vid fel bokstav hörs bara en signal. När ordet är rätt stavat ljudar appen hela ordet på ett mycket bra vis och visar bilden igen.

Här upplever vi ett rejält hopp i svårighetsgraden. Det går visserligen att höra ordet som eftersöks igen, men varken fyraåringen eller sexåringen klarar den här delen av appen på annat sätt än att trycka på slumpvisa bokstäver tills de dyker upp på skärmen. Jag skulle gärna ha sett att alla bokstäverna i alfabetet ljudades när barnet trycker på dem.

bokstaver-med-mera-ordhuset

Skriva fritt
Här kan barnet skriva fritt och appen ljudar bokstäverna. Om ordet finns i appens ordlistor läses hela ordet upp och motsvarande bild visas. Skriver man andra ord får man inte höra hela ordet och det visas istället en blomma.

Barnen upplever att deras egna ord ”försvinner” när de ersätts av blomman, men gillar att se bilder på de ord som finns i ordlistan. Jag hade uppskattat en funktion där både det skrivna och det talade ordet dyker upp igen när man klickar på bilden, men tyvärr fungerar det inte så.

bokstaver-med-mera-skriva-fritt

Stava till ord
Bokstäver visas, ljudas och försvinner. Det färdiga ordet hörs inte, såvida man inte manuellt trycker på den tomma rutan. Med hjälp av tio givna bokstäver skall barnet sedan återskapa ordet utan att få se det igen (det går dock att höra ordet så många gånger man vill). Precis som i Ordhuset ljudas endast rätt bokstav. Först när spelaren lyckats återskapa ordet visas det igen, tillsammans med motsvarande bild.

Det här är jättesvårt för de yngre barnen, som inte alls hänger med trots att de kan en del bokstäver. Nioåringen kan lyssna sig till vilket ord som ska skrivas, men hen är trots allt för stor för appen i övrigt.

bokstaver-med-mera-stava-till-ord

Minnas ord
Uppmärksamhetsträning där fem ord visas i nederkanten av skärmen. Tre bin flyger förbi med skyltar med ord, sedan görs en liten paus. Uppgiften är att trycka på det ord i nederkanten som motsvarar en av skyltarna. Vid fel gissning kommer en mullvad upp ur marken, vid rätt växer det istället en blomma och ordet läses upp.

Även detta är en förhållandevis svår övning. Bina visas under mycket kort tid och kan inte ses igen. Det gäller att läsa väldigt snabbt för att hinna med.

bokstaver-med-mera-minnas-ord

Bakom inställningar kan man välja mellan femton olika ordlistor med varierande svårighetsnivå. Man kan t. ex välja att träna på ”ljudenliga ord” eller ”tvåstaviga ord utan konsonantförbindelse”. Självklart finns också möjlighet att välja att träna på samtliga ord. Hela det här upplägget känns genomtänkt och pedagogiskt. Appen ljudar bokstäver på svenska och skiljer på korta och långa vokaler. Det känns att utvecklarna tänkt till när det gäller de olika ordlistorna.

bokstaver-med-mera-installningar

Vi tycker att utförandet är både fint, enkelt och barnvänligt. Utvecklaren har varit noga med att dölja menyer bakom ett barnlås av enklare modell för att man inte skall kunna byta språk eller liknande oavsiktligt. Tyvärr ligger även knappen för att byta mellan versaler och gemener bakom detta lås och det tog oss en stund att hitta möjligheten att växla mellan ordlistor. Både musik och belöningsljud kan stängas av, vilket vi uppskattar efter en stunds spelande. Appen innehåller alltså tal på många olika språk, där svenska är ett av alternativen.

Sammanfattningsvis tycker jag att det här är en ambitiös app med stor potential. Tyvärr känns den inte helt genomtänkt och det finns en stor diskrepans i svårighetsgraden som gör det krångligt att avgöra vilken åldersgrupp den är tänkt att passa för. Instruktionerna är otydliga och det finns inga hjälpmöjligheter. Det innebär det att appen som helhet blir för svår för de yngre barnen och för enkel för de som kan tillräckligt för att använda den på egen hand. Det finns ett klart pedagogiskt värde i att sitta tillsammans med de yngre barnen (ca 5-6 år) och spela appen i övningssyfte, men på grund av svårighetsgraden är det inte en app de väljer att spela själva. Betyget blir därför en trea.

Uppdaterat den 10 april 2015
Det har kommit en uppdatering där utvecklaren fixat en del av de brister vi påpekat i recensionen. Appen är nu mer användbar men betyget kvarstår. Detta är uppdaterat: I ”Begynnelsebokstav” kan man nu klicka på det färdiga ordet för att höra det igen. Dessutom visas bild när man väljer rätt ord. I ”Para ihop ord och bild” kan man trycka på biet/skylten för att höra ordet igen. I ”Ordhuset” finns det nu en hjälpknapp som säger rätt bokstav. Luckan visar bilden när man trycker på den. I ”Skriva fritt” kan man trycka på en bild för att ljuda/visa bokstäverna och säga ordet. I ”Stava till ord” finns en hjälpknapp som visar de bokstäver som är kvar. I ”Minnas ord” finns en hjälpknapp som visar orden igen.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande nio språk: danska, finska, italienska, nederländska, norska (bokmål), portugisiska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   50 kr 1 dec 2019
  •   25 kr 29 nov 2019
  •   50 kr 5 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Bokstäver med Mera för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *