Wombi har äntligen kommit med en efterföljare till Färgmonstret. I Bokstavsmonstret skall man mata ett sjöodjur med rätt bokstäver.

I Bokstavsmonstret så är det ett sjöodjur som vill äta bokstäver. Exakt vilken bokstav som önskas meddelas både i text och via svenskt tal. Ifall barnet ger monstret rätt bokstav blir det nöjt och utropar ”smaskens”, ”jag kan äta hur många som helst av den där” och ”smakar som fina fisken”. Ger barnet monstret fel bokstav blir reaktionen istället att monstret spottar och säger ”ah, ska jag tvinga dig gå på plankan”, ”försöker du förgifta mig” eller ”nej, du måste lyda din kapten”.

Bokstavsmonstret

Bokstavsmonstret är en klar förbättring av Färgmonstret på så sätt att det finns många valmöjligheter. Det går till exempel att välja mellan att öva versaler, gemener eller att blanda dessa. Möjligheten finns också att bjuda monstret på enbart vokaler och konsonanter. I den svåraste inställningen får monstret en blandad bokstavskost, bestående av både vokaler och konsonanter i form av såväl versaler och gemener. För att det ändå ska vara roligt för mindre barn som precis har börjat lära sig alfabetet så finns möjligheten att få en visuell ledtråd, vilket innebär att monstret själv visar vilken bokstav den vill ha på sin hatt.

ANNONS:

Appen Bokstavsmonstret innehåller bakgrundsljud som går att stänga av, vilket är bra. Svenska är förinställt men det går också att välja att få engelska, danska och norska som språk i appen.

Bokstavsmonstret

På förstasidan finns det förutom inställningarna också en informationsknapp. Trycker man på den hittar man reklam för Wombis övriga appar och dessutom länkar till sociala medier som Facebook och Twitter. Det hade varit önskvärt att denna knapp försågs med ett barnlås.

Sammantaget är Bokstavsmonstret ett välkommet tillskott till de pedagogiska läsinlärningsapparna. Äntligen finns det en app där det är roligt att öva på att känna igen bokstäver! Jag anser dock att det finns förbättringspotential, speciellt vad gäller monstrets kommentarer ifall man ger det fel bokstäver. Wombi ligger här på gränsen till att det inte kännas roligt eller konstruktivt längre. I redaktionen är vi flera föräldrar som testat appen och som är av uppfattningen att vissa kommentarer bör tas bort eller modifieras. Personligen tycker jag nästan att kommentarerna då man väntar ett ögonblick med nästa bokstav (såsom ”vakna”, ”jag svälter” och ”din lata landkrabba”) är värst. I vanliga fall när jag recenserar appar brukar jag ha appen öppen bredvid mig men i Bokstavsmonstret blev jag tvungen att stänga ner den efter en stund eftersom jag tröttnade på kommentarerna.

Vad gäller förbättringsförslag så är det att lägga till en möjlighet att ta bort kommentarerna vid tvekan. Likaså tycker jag att återkopplingen då barnet gör fel bör vara lite vänligare och skojfriskare. Här anser jag att Wombi bör ta sig en funderare på varför Färgmostret blev en sådan enorm succé. Ett annat förslag vore att ledtråden inte är fullt så iögonfallande. Jag skulle till exempel ha uppskattat ifall den bara syntes då barnet klickade på monstrets hatt. Någon liten bugg, att lilla å kallas lilla ö, bör också rättas till.

Mina egna pojkar (3,5 och 5,5 år) gillade Bokstavsmonstret, trots allt. Dryga femåringen (som kan vara lite känslig) kan redan bokstäverna och dryga treåringen använde ledtråden. Vårt gemensamma betyg blir en fyra.

Uppdaterat den 27 april 2013
Appen har kommit i en ny version och felet med lilla å är åtgärdat.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fyra språk: danska, engelska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Bokstavsmonstret för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

 1. Nu har vi köpt appen! Här är våra synpunkter:
  Det är väldigt svårt att höra bokstäverna när de läses upp, på grund av den mörka, djupa rösten, vilket är synd. Jag får sitta bredvid dottern och repetera bokstäverna (genom att titta på ledtråden) för att hon ska få höra vad den heter och inte bara titta på ledtråden.
  Det kan visserligen vara vårt fodral som gör det svårt att höra (har Fisher Price barnskydd).

  Typsnittet är inte det bästa, tycker jag. Dottern är van vid att M är spetsigt, inte en rund böj nedtill, så det blev lite förvirring. Har inte provat det tillräckligt länge för att se om det var fler konstiga bokstäver.

  Jag skulle gärna se ett föräldralås på inställningarna, som att man måste hålla knappen nedtryckt en viss tid eller så. Dottern går nämligen in och ändrar spel till engelska (vi bor i USA) och jag vill att hon ska lära sig svenska. De här klurar hon snart ut att hon kan ändra till engelska 😉

  Annars är vi hemskt glada att det kommit ett svenskt bokstavslärarspel, och det funkar bra i övrigt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *