Bokstavspussel är ett pedagogisk app som lär barn att stava. Svenskt tal.

Bokstavspussel är skapad av Jonas Kronander och hans företag Gripot. När man startar appen får man direkt upp en sida med 12 pussel. Varje pussel har ett fotografi och ett ord. Det finns tre sidor med pussel och därmed 36 pussel totalt. Men det finns även möjlighet att lägga in egna bilder med egna ord och eget tal.

ANNONS:

Varje sida har pussel inom olika kategorier. Man kan pussla med ”Ljudenliga ord” (ord som skrivs som de låter), ”Icke-ljudenliga ord” (ord med kort vokal) och ”Ljudstridiga ord” (ord som stavas på ett annat sätt än de låter). Ljudenliga ord är lättast (exempel: ek, ko, bil), icke-ljudenliga ord är svårare (exempel: apa, katt, bada) och ljudstridiga ord svårast (exempel: get, boll, anka).

Väljer man ett fotografi så får man upp en stor bild som det ligger bokstäver ovanpå. Bokstäverna ligger huller om buller och det går ut på att lägga de i ordning så att rätt ord bildas. För att få reda på det rätta ordet trycker man på fotografiet och får ordet uppläst. Trycker man på bokstäverna får man höra hur de ljudas. Den svenska rösten är väldigt tydlig och bra.

När man lagt bokstäverna i den ordning som man tror är rätt dyker det upp en knapp där det står ”Kontrollera”. Den använder man för att kontrollera om man stavat rätt. Lyckas man stava ett ord rätt får man en belöning. Ett får hoppar över skärmen och man får höra ”Bra!”. Stavar man fel får man höra ”Inte riktigt, försök igen!”.

Som vuxen kan man ganska lätt lägga till nya pussel. Man kan välja att ta ett fotografi eller hämta ett från sina egna bilder. Därefter skriver man in ordet och spelar in både hela ordet och respektive bokstav. Man kan också lätt byta ut ett fotografi eller ett ljud i ett befintligt pussel.

I inställningarna kan man stänga av det lilla ”i”:et som syns på varje sida. Man kan också ställa in så att man får ledtrådar, vilket gör det lättare för de yngsta barnen.

Utvecklaren skriver att ”Bokstavspussel” är inspirerad av Montessoripedagogiken. Appen använder riktiga fotografier, alla ljud i ett ord (bokstäver/fonem) ljudas och orden delas in i kategorierna ljudenliga ord, icke-ljudenliga ord och ljudstridiga ord. När man använder appen känns det verkligen att pedagogiken är rätt. Ur ett pedagogiskt perspektiv är det här en väldigt bra app.

Appen är dessutom ganska lättanvänd och intuitiv. Men på det planet skulle den kunna bli ännu bättre. Jag hade exempelvis önskat att ordet läses upp så fort man går in i ett pussel och att appen själv kontrollerade det ord man skapat så att man slapp trycka på ”Kontrollera”. Det hade även varit bra om man får höra bokstäverna när man drar i dem och inte bara när man trycker.

Det finns två andra saker som jag önskar mig till framtida uppdateringar. Det ena är fler pussel. 36 pussel är inte så många. Även om det är lätt att lägga till egna fotografier och tillhörande ljud så kompliceras det av att man själv måste tänka ut ord, hitta lämpliga bilder och sist, men inte minst, spela in eget ljud. Ett plus är dock att det går att exportera och importera det man skapat. Ett ytterligare plus är att man kan använda appen för att träna på andra språk än svenska. Så här kan det se ut om man tränar på arabiska och mandarin.

Kopp - Mandarin

Brandsläckare - Arabiska

Tyvärr har appen inte så roliga belöningar. Detta gör att livslängden nog inte blir så lång. Men har man ett motiverat barn, eller lägger in roliga bilder så kan livslängden bli längre.

Appen innehåller inte någon reklam eller i-app köp.

Allt som allt gillar jag Bokstavspussel. Det som lyfter appen är framförallt möjligheten att kunna träna på valfritt språk och att bokstäverna inte måste vara från det latinska alfabetet. Betyget blir därför 4 av 5.

Uppdaterat den 28 mars 2012
Appen är uppdaterad och utvecklaren har fixat en del saker som jag tagit upp. Bland annat får man bokstävernas ljud direkt när man tar tag i dem. Man kan också bestämma hur många ledtrådar man skall få.

Uppdaterat den 18 november 2012
Appen är uppdaterad och har har nu bland annat stöd för att ha hela ord i pusselbitarna. Det gör det lättare att bygga meningar. Det finns även fler belöningsljud samt är enklare att rätta pusslet.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   45 kr 6 maj 2021
 •   50 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Bokstavspussel för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

 1. Tina Johansson skriver:

  Hej , jag har använt appen bokstavspussel i min klass med barn som är 6-8 år. De färdiga pusslena gjorde de och tyckte att de var roliga.
  Men det bästa var att göra egna pussel från våra utflykter eller vårt arbete i klassen. 8-åringarna hjälpte de yngre och alla gillade att jobba med appen bokstavspussel. Vid utvärderingen av läsåret var det flera som tyckte att detta var det roligaste och bästa arbetet. Kan varmt rekommendera appen eftersom den är så lättarbetad. Ingrid J

 2. Lork-mamman skriver:

  Håller med Tina ovan. Sonen som är 5 år och har autismspektrumstörning är faktiskt riktigt intresserad av denna app. Stort plus för att man kan välja att visa ledtråd om vilken bokstav som ska vara på vilken plats. Extra bra att det dessutom går att tona ned ledtråden. 🙂
  Det allra bäst är förstås att man kan lägga till egna bilder med ord, motivationen blir ju skyhög när det finns bilder på sådant som just det barnet tycker om.
  Har inte hunnit klura ut ännu om man kan dölja de kategorier man inte använder för tillfället, t.ex. ljudstridiga ord.

 3. Ulrika Kjellverg skriver:

  Hej!
  Jag arbetar som lärare i en årskurs ett och denna appen är perfekt för mina elever.
  Anledningen till att den är perfekt är att jag har elev med annat modersmål än svenska och denna appen ger den en stor tillgång genom att se både bild och ord.
  /Ulrika

 4. Monica skriver:

  Jag skulle vilja kunna skapa mappar för att göra individuella pussel utifrån barnens nivåer, går det? Annars måste jag säga att det var jätteroligt att göra egna pussel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *