Bornholmslek är en svensk app med fyra välgjorda övningar som utgår ifrån språkleksdelarna i Bornholmsmodellen. Genom att lyssna, hitta rimpar, bestämma begynnelsebokstav och stava till enkla ord kan en grund läggas för fortsatt läs- och skrivinlärning.

Då jag själv med gott resultat arbetat utifrån Bornholmsmodellen, som är en väl beprövad metod för att ge barn en språklig medvetenhet och underlätta läs- och skrivinlärningen, blev jag genast nyfiken på denna app. Appens uppbyggnad motsvarar mina förväntningar väl men tyvärr är innehållet inte så omfattande som jag kunde önska. Bornholmslek är skapad som ett komplement till Bornholmsmodellens övriga språklekar, men det fungerar även bra att använda den fristående för att öka barns förståelse för kopplingen mellan ljud och bokstav.

ANNONS:

När man startar appen kommer man till språklekhuset och får tydliga muntliga beskrivningar över innehållet. Lyssnandet är hela tiden i fokus och berättarrösten är genomgående väldigt tydlig. I alla uppgifter finns det möjlighet att upprepade gånger få instruktioner, klicka på bilder för att få veta vad de föreställer samt på bokstäver för att höra hur de låter.

Bornholmslek

Rimlek – En bild visas och berättarrösten läser upp vad det är och det gäller sedan att hitta rätt placering för saken i en större miljöbild. Till exempel ”en katt i en…”, varmed man förväntas trycka på hatten eller dra katten dit. Vid rätt placering får man höra ljudillustrationer och får hela rimmet uppläst. I första miljön ska man hitta 15 enstaviga rimpar och i den andra är det 15 tvåstaviga rimpar.

bornholmslek-rimlek

Hur låter orden? – Ett tåg kommer lastat med tavlor och det gäller att placera tavlorna på det hyllplanet med rätt begynnelsebokstav. Det går att välja mellan gemener och versaler. Den gröna, lätta nivån innehåller nio vagnar med ord som börjar med hållkonsonanter (f, l, m, n, r, s, v, l, j). Den gula nivån är något svårare då den den även innehåller ord med stoppkonsonanter (k, d, g, d, p, t).

bornholmslek-hur-later-orden

Bygga ord – Ett ord med ljudenlig stavning visas på en bild och det gäller att placera ordets bokstäver i rätt ordning. Gröna nivån består av ord med 2-3 bokstäver och den gula har 3-5 bokstäver i orden. Det går att välja om man vill ha gemener eller versaler. Vill man byta plats på en bokstav går detta bra och när alla bokstäver är placerade på rätt plats läses ordet upp.

bornholmslek-bygga-ord

Lyssna ljud/sagor – Här finns olika ljudillustrationer med ute- och inneljud som man ska identifiera och koppla samman med rätt bild. Först kopplar man ljud till konkreta föremål. I nästa nivå blir det svårare genom att det finns fler bilder att välja mellan och några abstrakta ljud såsom exempelvis blåst ingår. Det finns även sex rimsagor att lyssna på. Dessa är lätt animerade och innehåller föremål som man kan trycka på för att höra hur de låter.

Bornholmslek

Det finns ingen tidspress eller poängräkning och blir det fel får man uppmuntrande kommentarer om att försöka igen. Vid rätt svar får man ingen större belöning utan enbart en ny uppgift. Risken med detta är att den som inte har en inre motivation att vilja lära sig snabbt tappar koncentrationen när den lite roligare rimdelen är avklarad. En vuxen eller läskunnig kompis kan dock med fördel bistå med både stöd och beröm.

Bornholmslek är en väldigt barnvänlig app då den är intuitiv till sitt utförande och helt saknar externa länkar, köp inuti appen och tredjepartsreklam.

Jag har tidigare arbetat med Bornholmsmodellen i förskoleklass under flera års tid. Hade jag då haft tillgång till iPad och denna app hade den varit ett självklart komplement till de övriga språklekarna i grupp. Nu får den i stället vara en hjälp när jag som förälder vill stötta mina egna barn i deras läs- och skrivutveckling.

Jag har testat Bornholmslek på min femåring som är nyfiken på läsning men ännu inte knäckt läskoden. Hon gillar att rimma och Rimleken tyckte hon var riktigt kul och har gått igenom alla rim flera gånger. För att motivera henne till att genomföra de övriga delarna har jag däremot behövt sitta med henne. Nivån är precis lagom och de ljudenliga orden har gjort det möjligt för henne att avgöra begynnelsebokstav och stava till orden. Tyvärr lyckas inte appen i sig med att motivera henne till att vilja arbeta vidare med uppgifterna. Hon blir dock glad när hon lyckas och jag har fortsatt peppa henne då jag sett att hon gjort stora framsteg och blivit säkrare på sig själv. Detta har i sin tur lett till att hon velat ta fram och försöka läsa i vanliga lättlästa böcker.

Bornholmsleks genomtänkta övningar ger verkligen mersmak och jag hade därmed önskat att appen hade ett mer omfattande innehåll, vilket kunde gett den ett toppbetyg. Allra helst så hade jag sett att det fanns övningar för de resterande tre språkleksdelarna i Bornholmsmodellen. I ”Rimlek” hade vi gärna sett betydligt fler miljöer och ord och i ”Hur låter orden” hade det varit bra med ännu fler ord eller om man kunde valt att sortera orden utifrån slutljuden också. Min dotter hade dessutom behövt någon form av belöningsmoment som hade sporrat henne till att självmant vilja arbeta vidare.

Jag rekommenderar Bornholmslek till barn mellan 4 och 7 år eller även äldre som inte helt knäckt läskoden. Tack vare det pedagogiska upplägget och den tydliga berättarrösten blir betyget fyra av fem.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   75 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Bornholmslek för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

 1. Jenny Rastovic skriver:

  Rimdelen var något som vår 4,5-årige son gillade. Han gillar matte mer än svenska och har kommit mycket längre i sin utveckling där. De andra två språklekarna tycker han därför är lite svåra så vi får nog fortsätta rimma ett litet tag till innan vi ger oss på det andra. Läraren i mig gillar appen för den tar upp tre viktiga grunder i läsinlärningen. Jag hoppas på att appen kommer att utökas med fler av delarna som finns med i Bornholmsmodellen och också med fler ord i de aktiviteter som redan finns.

 2. Maria skriver:

  En mycket genomtänkt app som min 4-åring älskar. Hon rimmar, bygger ord och ljudar som aldrig förr. Jag rekommenderar appen för dem som är i starten med sin språkutveckling dvs. man kan leka med orden redan när barnet är 2-3 år. Min 7- åring bekräftar sin kunskap och repeterar det han kan tillsammans med lillasyster. Jag hoppas att appen kommer att utökas med fler övningar i framtiden.

 3. Det märks att denna app har en tydligt pedagogiskt och språkutvecklande tanke MEN den är oerhört tråkig i sin layout. Extremt enkel i sin utformning och barnen tröttnade oerhört fort. Vår barngrupp består av barn 1-5 år och övningarna som sådana pasasde nog bäst för 3-5 åringarna men de äldre tyckte som sagt att den var tråkig. Barn idag har högre krav på skärpa, snygg layout och bra grafik, det har inte den här appen. Jag skulle inte lägga 49 kr på att köpa den.

 4. Annie skriver:

  Jag har testat denna app på min fyraåring hemma samt på tre av mina förstaklassare (7 år) i skolan som inte läser helt ännu.
  Min fyraåring gillade rimdelen och den passade honom bra i svårighet. Vi satt en lång stund tillsammans och rimmade och efter det har han fortsatt att rimma spontant hemma. Dock har han inte valt Bornholmslek när han sitter själv med iPaden. De andra nivåerna var för svåra för honom.
  Även eleverna i skolan gillade rimdelen bäst, men har även valt att öva på de andra nivåerna när de haft möjlighet att välja själva. Som lärare tycker jag att denna app passar just dem jätte bra. Jag gillar uppbyggnaden men hoppas liksom de andra som kommenterat att den ska utökas med fler övningar. Detta är kanske inte den ”roligaste” app och jag kan tänka mig att barn inte väljer att spela den hemma när de spelar för nöjets skull, men som övning i skolan/förskolan tycker jag att den är jätte bra för barn som är i början av sin läs och skrivutveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *