I appen Brandbilar får man leka brandman och släcka en mängd olika bränder i olika typer av brandbilar

Från tillverkaren Thematica kommer appen ”Brandbilar: 112 på liv och död”. Företaget ligger även bakom Bilar i sandlåda och Månfarkoster i sandlåda, denna nya app är en uppföljare men med brandbilar som tema.

ANNONS:

Brandbilar börjar med att spelaren får välja en av de fem sorters brandbilar som finns. Stegbil, släckbil, brandbil med kran eller släp samt en brandbil i äldre modell finns att välja på.

Brandbilar

Man startar brandbilen genom att hålla fingret på den, därefter drar man bilen framåt. Längs med vägen kommer det små uppdrag i form av att släcka bränder, lasta på saker, hjälpa någon i fara osv. För varje uppdrag som klaras får man en stjärna. Går uppdraget t.ex. ut på att släcka en brand får man veva ut brandslangen, rikta den och spruta vatten tills elden ”ramlar ner”. Ibland kan man även släcka bränder genom att peta på dem med fingret. Vid varje uppdrag finns det en liten bild i bakgrunden som visar vad man ska göra.

Det går att sätta på sirener och lampor på brandbilen för att få den rätta känslan. Det går även att öppna förardörren och flytta ut den lilla brandmannen samt att öppna de olika luckorna på brandbilen.

Brandbilar

Brandbilar

Jag har låtit båda mina barn 3 och 5,5 år gamla pröva Brandbilar på vår iPad. Detta blev snabbt en populär app för båda, de kände igen stilen på spelet ifrån Thematicas tidigare appar. Trots detta upplevde båda, även 5,5 åringen att det ibland blir svårt att styra kranen på brandbilen eller att öppna en del luckor. Även jag som vuxen fastnade i vissa moment och blir lite lätt otålig när jag har svårt att styra bilen som jag vill. I tidigare appar gick det att vicka på skärmen för att få bilen att åka, men det går inte i denna app. I övrigt är Brandbilar en mycket bra och inlevelsefull app. Den ger en enkel och verklighetstrogen inblick i en brandmans vardag. Trots att uppdragen egentligen är alltför lätta för min äldsta son sitter han gärna med appen en lång stund och prövar olika typer av brandbilar. Att han stannar kvar beror nog också på att han själv har brandman som drömyrke och tycker det är spännande med sirener och blinkande lampor. Eftersom det finns fem olika typer av bilar är det lite olika moment på varje del att göra och även det ger längre hållbarhet. Brandbilar känns mer passande för min treåring om man ser till uppdragen, men för honom blir det ibland svårt att styra brandslangen eller kranen och han ber då sin storebror om hjälp.

Appen har en föräldrasida som är skyddat av ett barnlås. Den innehåller inte någon reklam från tredje part och är även fri från in-app purchase. Har man barn som gärna har på alla tjutande sirener, är ett tips att sänka volymen på iPaden då ljudet för lyssnade föräldrar blir lite enformigt efter ett tag.

Brandbilar riktar sig till barn från 3 – 6 år, men även som vuxen rycks man med och vill prova appen. Sirener, blinkade lampor och få chans att vara hjälte en stund är något som lockar många barn! Betyg tre av fem.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 3 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Brandbilar för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. My skriver:

  Mina barn, 3 och 5 år tycker båda om appen. De känner igen sig från tidigare spel från samma utvecklare. Jag tycker spelet är fint och tilltalande, och lätt att komma in i. Båda barnen klarar av det utan hjälp. De tycker det är kul med luckor, ljud och blinkande lampor. Uppgifterna är något lätta kanske, vilket gör att det inte tar så lång tid att ta sig igenom. Men mina barn har flera gånger återkommit till spelet, vilket jag tycker är ett bra betyg!

 2. Jenny Rastovic skriver:

  Oj oj oj… den här har blivit en favorit. Min 4,5-åriga son älskade den från första stund och har spelat både ofta och länge. Lillebror, snart 2 år, försöker också spela men har inte riktigt kommit på vad han ska göra. Han är dock ganska nöjd bara med att sätta igång och stänga av sirener och plocka in och ur föraren ur brandbilen.

 3. Victoria da Silva skriver:

  Vi prövade Brandbilar innan vi nyligen bestämde oss för en app-paus. Båda mina barn på fyra och sex år har spelat det. De gillar båda allt man kan göra med brandbilarna, framförallt fyraåringen. Det ska tilläggas att han just nu är lite extra fordonsintresserad. Trodde inte att det skulle vara lika populärt efter app-pausen, men det var ett av de första spelen som spelades. Dock känns det som att det handlar om ganska korta stunder.

  Efter en stund blir fyraåringen lite frustrerad över hur svårt det ibland är att styra bilarna och då tappar han intresset. det skulle jag säga är den största nackdelen som jag önskar att tillverkarna kunde åtgärda. Som vuxen tycker jag att det är väldigt irriterade när det känns som om brandbilarna inte hänger med och inte låter sig styras. Den andra negativa saken är att vi inte riktigt listat ut alla saker man kan göra. Ibland har vi fått alla stjärnor, men det finns fler småsaker man faktiskt kan göra på varje bana. Men det ska tilläggas att det är nog mest jag som vuxen som tycker det. En annan sak jag som vuxen kan störa mig på är att det låter hemskt mycket, motorljud och sirener. Men barnen älskar det förstås. Generellt är det ett ganska roligt spel och ibland klurigt för barn i fyraårsåldern.

 4. annelie skriver:

  Trodde jag kommenterar här redan men missat tydligen.
  Det var som ni skrivit svårt att styra spelet. Barnen tröttnade fort och det gällde på både småbarns avd (1-3) och syskon (3-6).
  Själv tyckte jag det var synd att det var svårt att styra och att barnen ledsnade. Det var fina bilder och lite små sött så där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *