Mini-U: Charmed är en variant på den klassiska punkt-till-punkt-aktiviteten som går ut på att forma figurer genom att dra streck mellan numrerade punkter. Appen ökar i svårighetsnivå och lyckas bra med att kombinera en pedagogisk uppgift med en spännande historia/miljö.

Mini-U: Charmed är ett spel från företaget PopAppFactory, som tidigare bland annat skapat Buttons, Memoria och Gåtor. Charmed påminner till viss del om appen Punkt-till-punkt Äventyr men vänder sig till lite äldre barn.

Charmed

Spelet går ut på att man genom att dra streck i rätt ordning mellan siffror skapar magiska symboler. Varje skapad symbol räddar en sagofigur och som belöning får man se en animation där figuren ändras från mörk till ljus. Genom att trycka på figuren kan man interagera med den. När man klarat alla nivåer får man se alla glada figurer som man räddat. Man får också läsa ett meddelande på engelska om att man vunnit kampen mot mörkret och fått tillbaka ljuset vilket figurerna är tacksamma över.

ANNONS:

Charmed

Charmed

Allt som allt finns det 31 nivåer. I nivå 1-9 ska man koppla ihop tal i vanlig ordning från 1 till 9. I nivå 10-13 ska man koppla ihop vartannat tal från 1-19. I nivå 14-19 varvas de två tidigare övningarna med tal upp till 29. I nivå 20-31 ska man koppla ihop tal genom att räkna baklänges från som lägst 16 till som högst 45. Ju högre nivå desto fler siffror att koppla ihop. För att lyckas skapa symbolerna måste man hålla fingret tryckt mot skärmen tills alla siffror är ihopkopplade, annars får man börja om. På högre nivåer syns inte alla siffror från början utan dyker upp efter hand så det gäller att vara uppmärksam så man inte missar någon. Det går att prova sig fram om man inte vet vilken siffra som kommer näst. När man hittar rätt fastnar strecket i den rätta punkten och man kan leta vidare efter nästa.

Varje nivå symboliseras av en symbol och från början finns bara en upplåst. Nya nivåer låses upp vartefter man klarar de tidigare. Huvudmenyn finns överst på skärmen. Där kan man välja vilken nivå man vill spela, titta på korta animationer av de figurer man räddat samt slå av och på ljudet. Det finns också en knapp med barnlås för att komma till utvecklarens andra appar. I övrigt finns ingen reklam och inte heller något in-app purchase. Det finns även en knapp för att återställa alla nivåer. Appen innehåller musik och ljudeffekter. Bakgrundshistorien berättas med engelskt tal och det finns dessutom viss engelsk text. Men man har glädje av appen även om man inte förstår engelskan.

Jag har provat appen med min 4- och snart 6-åring. Båda tyckte appen hade en spännande utformning och tilltalades av belöningsanimationerna. 4-åringen tyckte initialt att musiken och stämningen var lite otäck. 6-åringen spelade igenom hela snabbt och tyckte den var lagom svår. För 4-åringen gick de första 9 nivåerna bra men sedan behövdes hjälp av en vuxen. Även andra redaktionsbarn i tidig skolålder har tilltalats av appen.

Appen lyckas på ett trevligt sätt kombinera en pedagogisk uppgift med en spännande historia. Belöningsmomenten verkar tillräckligt spännande för att barnen ska vilja spela vidare. Ett förbättringsförslag vore att ha nivån lite jämnare så man kunde lära sig under spelets gång. Som det är nu klarar man de 9 första nivåerna om man kan räkna till 9 men sedan blir det snabbt mycket svårare när man ska börja räkna med varannan siffra och mycket större tal. För att appen skulle passa en större målgrupp vore det bra om man kunde ställa in vilka siffror och vilken typ av övning man vill träna på.

I nuvarande utformning rekommenderar jag appen för barn i ålder 6-8 år och ger den en 3:a i betyg.

Uppdaterat den 15 januari 2015
I den senaste versionen finns det tal på flera olika språk, bland annat svenska. Man byter genom att ändra enhetens språk inställningarna, inte den lättaste lösningen – men möjligheten finns iallafall.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande sju språk: franska, italienska, portugisiska, ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   12 kr 2 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Charmed för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *