Clapper är ett nytänkande och roligt spel som uppmuntrar till både samarbete och rörelse. Det är också ett sätt att introducera rytmik för barn. Spelet har taktfast musik och symboler visas för att tala om vilken klapp man ska göra och när. Enhetens kamera registrerar klapparna från två spelare.

Clapper är ett rytm- och klappspel från den svenska tillverkaren Bridgeside.

ANNONS:

När man startar appen får man först en introduktion till hur man skall göra för att appen ska kunna registrera klapprörelser, vilket görs med hjälp av enhetens främre kamera. Det krävs ett kameraavstånd på minst 50 cm och därför är det lämpligt att lägga enheten på golvet och sitta på knä på var sin sida om den. Händernas rörelser visas som skuggor på skärmen och man får pröva sig fram hur man behöver hålla armarna och händerna för att kunna placera klapparna på rätt plats. Om man lutar sig frammåt eller har alltför dålig belysning så kan appen ha svårt att avgöra vad som faktiskt är armar och händer.

Olika symboler visar olika slags klappar och dessa introduceras en i taget. Clapper kan känna igen klappar med båda händerna och klappar med en hand i taget både rakt fram och diagonalt. Symbolerna vandrar in på skärmen och när respektive spelares symbol möts ska man utföra den aktuella klappen.

Clapper

I spelläget får man följa med en apa på en flottfärd och låsa upp en låt i taget med stegvis svårare klappkompinationer. Låtarna är specialskrivna för Clapper och varje enskild låt går att få i fyra olika svårighetsnivåer. Skillnaden mellan de olika nivåerna är antalet klappar som ska utföras i den aktuella låten. I enkla läget ”lätt” kan det vara så lite som 18 klappar och det svåraste ”bananas” över 200 klappar i samma låt. Clapper passar därmed både för nybörjare och klappexperter. Gör man inget aktivt val får man spela medelnivån.

Clapper

För att uppmuntra till samarbete och utförande av perfekta klappkedjor genom hela låtarna så räknas det poäng. Beroende på timing ger korrekta klappar olika antal poäng. Poängen dubbleras dessutom om man lyckas göra minst tio rätta klappar i rad. Om man inte enbart fokuserar på symbolerna utan samtidigt lyssnar på takten i musiken är det lättare att klappa rätt. I slutet av varje låt får man en utmaning där det gäller att klappa rätt på alla klappar för att erövra den aktuella trofen. Bästa resultatet sparas och har man en gång fått en trofe så behåller man den. Om man är olika parkonstellationer som använder appen och vill jämföra resultat får man sköta detta själv då alla resultat registreras anonymt och endast det bästa resultatet visas på respektive låtnivå.

I dagsläget innehåller Clapper endast sex olika låtar, vilket känns i minsta laget, men utvecklarna lovar att det kommer en ny del med nya låtar framöver. Tack vare att det finns fyra olika svårighetsnivåer på varje låt är dock livslängden ändå god i och med att det kan krävas en hel del övning för att klara av alla komplicerade klappkedjorna som ska utföras i snabbt tempo på en del av låtarna i svåraste nivån. I snabbspelsläget kan man fritt välja låt och nivå bland upplåsta låtar.

Clapper

Vi upplever att Clapper är väldigt bra på att registera klapprörelserna och de missar som vi får går oftast tydligt härleda till att vi faktiskt inte klappar vid rätt tillfälle eller råkar luta oss framåt. Min åttaåring och nioåring som gillar klapplekar sen tidigare tycker detta är en riktigt rolig app som lett till många skratt och nöjda rop när klappkedjor och utmaningar klarats efter upprepade försök. De spelar gärna ihop och tycker det är riktigt kul att klappa med mamma en i taget, vilket jag är glad för då jag tycker den är lika kul som dem. Min elvaåring som aldrig varit intresserad av klapplekar ratar däremot Clapper helt och tycker den är konstig.

Clapper

För att kunna spela på riktigt och ha kul med Clapper bör man vara två spelare. Våra tester visar dock att spela ensam också, till exempel om man vill träna utan en medspelare. Då ”klappar” man bara rakt ut i luften.

Till en början kan det kännas lite konstigt att göra klappar framför sig och samtidigt titta ner på en skärm. Men när man väl kommit in i tekniken fungerar det riktigt bra och behovet av att titta upp minskar. Det är roligare med ögonkontakt, men det kräver att man memorerar klapparna helt eller delvis och det är inte är helt lätt.

I enhetens inställningar kan man ändra språk. Detta påverkar endast det skrivna språket – appen har inte något tal. Det går även att återställa spelet.

Clapper

Den unika speliden och det välfungerande utförandet i kombination med att appen uppmuntrar till både rörelse och samarbete gör att vi vill ge Clapper ett högt betyg. Spelet slutar med att man blir informerad om att nästa del ännu inte finns, vilket blir lite av en besvikelse. Betyget blir därmed enbart en stark fyra. Vi ser verkligen fram emot den kommande uppdateringen och om den motsvarar våra förväntningar på ny och rolig klappmusik så höjer vi lätt betyget till en femma. Clapper är fri från reklam, externa länkar och innehåller inte köp inuti appen.

Jag rekommenderar Clapper till klappglada barn från ungefär åtta år och uppåt.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 16 språk: danska, engelska, finska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, norska (bokmål), polska, portugisiska, ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 2 apr 2020
  •   59 kr 6 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Clapper för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. Linus skriver:

    Roligt spel! Annorlunda och bjuder på mkt skratt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *