Cloud QR Skanner särskiljer sig från andra QR-läsare genom att den är fri från tredjepartsreklam, på svenska och enkel att använda. Man kan skanna QR-koder med kameran eller från bildbiblioteket och resultatet visas direkt.

Cloud QR Skanner är en QR-kodsläsare som är skapad av företaget Digitalt Hjärta. Samma tillverkare ligger även bakom apparna ASL, ASL Skrivbok och Tiokompisar.

ANNONS:

QR-koder, de här kvadratiska och rutiga streckkoderna, kan man möta på många olika ställen numera. Inom förskola och skola finns många användningsområden. Men QR-koder börjar också leta sig fram till hemmet, exempelvis via skattjakter, julkalendrar och barnböcker. Författaren Esma Suleyman skapat flera böcker (Ali ser rött, Jons katt är död och När Max vaknar) där man kan skanna QR-koder för att få texten i boken uppläst. I boken Vad har hänt här? av Julia Neuhaus får man först sitta och fantisera om vad som hänt på bilderna och sen skanna QR-koden och titta på en film som visar händelserna som lett fram till den knasiga bilden (provläs boken här). I boken Flätor av Laura Kristine Arnesen och Marie Moesgaard Wivel får man via QR-koder se filmer på hur flätorna skapas.

En QR-kod från boken Vad har hänt här?:
Cloud QR Skanner

En QR-kod innehåller oftast en länk till en webbsida eller en film, men kan även innehålla ljud, böcker, ett ord eller en text. Det finurliga med Cloud QR Skanner är att den försöker att visa innehållet i QR-koden direkt i appen utan att man slussas vidare. Filmer från YouTube, Vimeo, SVT Play, UR Skola presenteras direkt i appen helt reklam, länkar till relaterade filmer och utan sociala funktioner och annat som länkar iväg från filmen. Även bilder, ljudfilmer, ord och texter visas direkt i appen. Text kan dessutom läsas upp med svensk talsyntes. Leder QR-koden till en vanlig webbsida slussas man dock vidare till Safari. Vill man inte att barnen skall hamna i Safari man stänga av webbläsaren i enhetens inställningar under Begränsningar.

En QR-kod som innehåller film från SVT-play:
Cloud QR Skanner

En QR-kod som innehåller text:
Cloud QR Skanner

Appen är avskalad och enkel. När man startar hamnar man direkt i läget där man kan skanna och det som syns i enhetes kamera visas upp. Så fort man lyckats fånga en QR-kod med kameran så visar appen informationen. Detta gör det enkelt även för yngre barn eftersom det inte kommer frågor eller krävs någon bekräftelse. Min 7-åring tycker om enkelheten och klarar appen helt själv.

Cloud QR Skanner kan även skanna QR-koder som man har i bildbiblioteket. Med ett tryck visas bildbiblioteket och där kan man leta rätt på sin sparade QR-kod. Utöver funktionen för att skanna så finns även ett arkiv med där de senaste QR-koderna sparas. Det är bra om man vill tillbaka till något man vet att man skannat tidigare.

Appen är fri från tredjepartsreklam och köp inuti appen. Reklam för den mer avancerade appen Cloud QR (det är den man som vuxen använder för att skapa QR-koder) finns däremot och även länkar till App Store och YouTube. Här hade det varit bra med barnlås. Länkarna är dock lite svåra och hitta och mina barn har själva inte tryckt sig fram till dem. För att göra appen ännu mer barnvänlig hade det varit bra att kunna ställa in så att endast bilder, film och musik (som kan öppnas inuti appen) fungerar, för att på så sätt minimera risken att barn av misstag skannar QR-koder som inte är barnvänliga.

Cloud QR Skanner innehåller inga komplicerande moment och är därför ett bra val både för barn och för andra som gillar enkelheten. Jag rekommenderar för alla åldrar och ger den betyg tre.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *