Collider är ett klurigt fysikbaserat spel som utmanar det logiska tänkandet. Placera ut bollar på ett strategiskt sätt så att alla negativa och positiva bollar kan ta ut varandra.

Collider är ett fysikbaserat spel där det gäller att förstöra negativa och positiva bollar genom att få dem att kollidera. Vissa bollar är utplacerade redan från start och det gäller att placera de resterande på lämpliga platser. För att göra det hela svårare är de flesta banor områden som är spärrade för utplacering.

ANNONS:

När man placerat ut alla bollar trycker man på spelaknappen och får se vad som händer när bollarna börjar röra sig enligt fysikens lagar. Bollar placerade i luften faller rakt ner och bollar placerade på lutande plan börjar rulla. Ibland kan man direkt räkna ut vilken placering som är lämplig men ofta måste man testa sig fram och justera bollarnas placering lite i taget så att timingen blir den rätta. Spelar man om en bana direkt så stannar utplacerade objekt kvar där man först satte ut dem och på så sätt är det lätt att göra små justeringar.

Collider

Målet är att få alla positiva och negativa bollar att kollidera och det godkänns inte om de försvinner genom att rulla ut utanför skärmen. Det finns ingen tidspress och man kan testa hur många gånger man vill. Från det att man trycker på spelaknappen mäts dock tiden fram till dess att alla bollar har kolliderat.

På de första banorna får man stegvis lära sig hur allt fungerar genom att lämplig placering är redan är markerad. Det finns engelsk förklarande text men min åttaåring hade inga problem att förstå vad som skulle göras utan att förstå beskrivningen. I början är det lätt att se vad som kommer att ske men ju längre man kommer desto mer komplicerat blir det. Det finns rör, rörelsesensorer, bomber mm som man måste låta bollarna ta sig igenom vid rätt tillfällen.

Collider

Collider innehåller 70 olika banor med väldigt stor variation. Det känns aldrig som om om det blir en massa upprepningar utan det är ständigt nya utmaningar. Banorna låses upp fem i taget och dessa kan lösas i valfri ordning, vilket är bra om man tillfälligt kör fast på en bana och ändå vill fortsätta. För att låsa upp ytterligare fem banor måste man dock klara av alla.

Collider

När man klarat hela spelet blir man ombedd att betygsätta appen eller dela sitt resultat på Facebook. I övrigt är appen fri från externa länkar, tredjepartsreklam och köp inuti appen.

Jag och min tioåring har spelat igenom hela och har fått flera timmars underhållning samtidigt som det har varit väldigt kul och utmanande att fundera ut lösningen på de olika banorna. Tioåringen har i princip gjort allt själv men när jag har suttit med har jag haft svårt för att hålla mig helt utanför utan att komma med förslag på vad vi kan testa jag också. Ofta har dock hen dock varit snabbare än jag med att hitta de logiska men i många fall inte helt väntade lösningarna.

När vi var klara började även åttaåringen att spela och har hittills tagit sig igenom de första 25 banorna på egen hand. Logiken i upplägget har inte varit lika klart men viljan att fortsätta finns och med lite tålamod och idogt testande lär nog även åttaåringen klara de flesta banorna.

För att lösa alla banorna i Collider krävs det att man tänker logiskt i kombination med lite tur. Antalet banor är stort och spelar man en andra gång känns det inte helt självklart hur man bör placera ut bollarna på alla banor. Jag rekommenderar Collider från nio års ålder och uppåt. Betyget blir en fyra av fem.

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   12 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Collider för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Maria skriver:

  Jag har testat denna app i en åk 5. De var alla överens om att appen är utmanande och ganska svår. Den är bra när man ska träna på att hitta lösningar. Det är bra att man hela tiden kan prova igen om man inte klarar av att lösa första gången. De skulle vilja ha hints under vägen för att det ska kännas lättare att klara av en del banor. Appen får betyget fyra av fem och eleverna rekommenderar den från 9 år och uppåt.

 2. Catarina skriver:

  Klurigt och roligt! Passar äldre barn, ca 10 år och uppåt, märkte jag när vi testade.

 3. Anna Eriksson skriver:

  Jag rekomenderar detta spel till både barn och vuxna. Hela vår familj (2 vuxna, en sjuåring, en nioåring och en elvaåring) har varit involverade i de olika banorna. Klurigt och varierande!

 4. Rebecka skriver:

  Vi har gillat detta spel hela familjen där barnen är 9 och 11 år. De tycker det är en kul och klurig app där man gärna kan hjälpas åt att lösa banorna!

 5. Christel Dexe skriver:

  Tyvärr höll sig intresset, vare sig för mig eller mina elever i klass 6, mer än 10-15 banor. Eleverna upplevde appen som långtråkig. Dessutom hade nog hints behövts för att orka fortsätta testa lösningar. Jag är osäker på hur mkt fysiska lagar de lär sig av appen. Givande app om man gillar problemlösning och har mkt tålamod.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *