I Comic Life 3 skapar man serier genom att kombinera text och pratbubblor med färdiga bilder. Appen innehåller en smidig manusfunktion där man med hjälp av nyckelord förvandlar manuset till en färdig serie genom att dra ut den skrivna texten och bildrutor.

I Comic Life 3 kan barn enkelt och snabbt bygga upp en serie, som får ett proffsigt utseende med rubriker, text, bild och pratbubblor. Man kan använda en av de färdiga mallarna med justerbara layouter eller så bygger man upp serien från grunden.

ANNONS:

För både rubriker, text och bildrutor finns det väldigt många olika inställningsmöjligheter vad det gäller färg och form. Menyupplägget känns igen från Pages, Keynote och andra liknande appar och är man bekant med dessa är det lätt att komma in i det. Pratbubblor kan sättas ut på valfri plats tack vare att pilen lätt går att justera i valfri riktning.

Det finns ett fåtal pilar, ”ljudeffekter” och färdiga former som kan användas i serien. Det går även skapa egna former direkt i appen. Bildrutorna kan fyllas med foton tagna direkt i appen, bilder från kamerarullen eller Flickr. Bilder från Flickr infogas automatiskt med text som säger vem som skapat den och vilken licens den är sparad under.

För den lite mer avancerade serieskaparen finns en mycket smart funktion för att skapa och använda ett egenhändigt skrivet manus. Genom att använda speciella nyckelord kan man på ett smidigt sätt förvandla de olika delarna i manuset till bildrutor, färdigskrivna rubriker, textrutor och olika slags pratbubblor. Detta sker genom att man drar symbolerna i manuset till önskad plats på seriearket. Nyckelorden är skrivna på engelska men i inställningarna kan man lägga till egna valfria nyckelord (på svenska) om man inte vill memorera de förvalda. Om man väljer att använda ett manus behöver man inte följa detta strikt utan det går att kombinera den planerade manusstrukturen med bilder och text som skapas direkt i serieläget.

För att förstå hur manusfunktionen fungerar så krävs det att barnet själv har goda engelskakunskaper eller har någon som kan tyda exemplet och förklara hur det går till att skapa ett eget. Bästa sättet för att komma in i nyckelordsanvändandet helt är därefter att testa sig fram. Skriver man nyckelordet för ”rubrik” ska innehållet exempelvis skrivas antingen på raden under eller efter ett mellanslag medan innehåll i pratbubblor måste skrivas på samma rad. Det finns ett omfattande hjälpavsnitt på engelska som även beskriver alla övriga funktioner, men jag skulle säga att det egentligen bara är manusdelen som inte går att förstå till fullo genom att enbart testa.

Alla ändringar sparas automatiskt och det färdiga resultatet kan i sin tur delas i flera olika format via exempelvis mail. Det finns också möjlighet att göra utskrifter direkt i appen om man har en skrivare med stöd för detta.

Min tioåring har testat appens alla grundläggande funktioner tillsammans med mig. Jag fick förklara hur manusskapandet fungerar och vi valde att lägga till egna nyckelord. Därefter har tioåringen på eget bevåg själv skapat ett manus med text och pratbubblor, samt beskrivningar över bilderna som skulle ritas till dessa.

Det vi kan sakna i Comic Life 3 är en ritfunktion för att rita på fri hand och ett inbyggt bilbliotek med serieanpassade karaktärer och bakgrunder. Sen hade det naturligtvis underlättat om instruktionerna var på svenska.

Comic Life 3 är en stilren och lättanvänd app med tydliga ikoner för snabb infogning av de viktigaste delarna i en serie: rubrik, bild och pratbubblor. Det stora urvalet av text- och färginställningar gör det möjligt att sätta en helt personlig touch på serierna.

Manusfunktionen är mycket användbar om man är en någorlunda van och välplanerade serieskapare. Till nybörjare som behöver lite hjälp på traven med innehållet och uppskattar stödet av att kunna experimentera med färdig rekvisita och karaktärer skulle jag dock i stället rekommendera Comics Head som har ett stort inbyggt bibliotek med karaktärer och föremål.

Jag rekommenderar Comic Life 3 till barn från nio år (med lite vuxenstöd i form av engelsk översättning om barnet vill skriva manus). Betyget blir tack vare inställningsmöjligheterna och manusfunktionen en stark trea. Appen innehåller externa länkar utan barnlås. Den är fri från tredjepartsreklam och köp inuti.

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 8 maj 2023
  •   65 kr 6 okt 2022

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Comic Life 3 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *