I Dinorama bygger man upp och underhåller en dinosauriepark. Det finns flera olika arter av dinosaurier, ett antal olika försäljningsställen och även olika anställda. Det gäller att sköta parken så bra som möjligt för att hålla besökare och dinosaurier glada och tjäna mer pengar.

Det finns många olika appar som går ut på att bygga upp parker och ta emot besökare, ett populärt exempel är Dragonvale. Tyvärr är dock de flesta av dessa inte speciellt barnvänliga, eftersom det finns många köpuppmaningar till köp inuti appen, ofta Facebookkopplingar och även ibland extern reklam och länkar. Därför känns det roligt att Dinorama finns, som helt saknar alla externa länkar och reklam. Spelupplägget är liknande, men i Dinorama går det att ta sig framåt i spelet utan att köpa spelpengar eller boosters för riktiga pengar.

Dinorama

När man startar appen får man direkt en tutorial, dvs lite hjälp med att komma igång. Man köper sin första dinosaurie för att det ska börja komma besökare till parken, och man får olika uppdrag för att komma igång med vad som behöver göras. Efter hand som man får fler besökare tjänar man tillräckligt med pengar för att köpa nya dinosaurier och försäljningsställen. Dinosaurierna behöver matas regelbundet och deras burar behöver underhållas ibland. Man kan även få dinosaurierna att göra konster genom att mata dem med sötsaker.

ANNONS:

Dinorama

För varje besökare som kommer in i parken tjänar man fem spelpengar. Det går sedan att tjäna ytterligare pengar på sina gäster genom att ha försäljningsställen som fotostudio, popcornstånd, ballongkiosk och café. Skaffar man även en toalett så stannar besökarna längre i parken, annars går de hem när de behöver gå på toaletten. Det kommer fler besökare vid solsken och färre vid regn. Skaffar man en guide så handlar gästerna oftare. Pengarna man tjänar behövs till exempelvis dinosauriemat, underhåll, löner till anställda, nya dinosaurier eller dekorationer, nya landområden eller till att fylla på sina försäljningsställen med nytt material.

Ibland vill besökarna ha hjälp att hitta till en viss dinosaurie, eller att hitta någon vän eller sak de tappat bort. Hjälper man dem tillräckligt snabbt (genom att dra dem med fingret till rätt plats) får man belöningar i form av ”stickers”, genom att samla många sådana så kan man låsa upp nya dinosaurier, dekorationer, anställda och försäljningsställen. Allt är alltså inte tillgängligt från början. Stickers kan man även få när besökare tittar på en dinosaurie som gör konster, och i vissa av försäljningsställena (bland annat om man hjälper en besökare att få precis den ballong de önskar sig).

Dinorama

Det som ger detta spel en pedagogisk poäng är framförallt hur man behöver hushålla med sina pengar. Det lönar sig exempelvis att spara ihop mer pengar och köpa nytt material i större kvantiteter till sina försäljningsställen, man får då en mängdrabatt och kan tjäna mer pengar på varje försäljning. En bit in i spelet får man dessutom en bank, där man kan sätta in pengar en kortare eller längre tid och sedan få tillbaka dem med ränta (ju större summa och längre tid desto större räntevinst). Ju fler dinosaurier och försäljningsställen man har desto fler betalande besökare får man, men det gäller också att ha råd att mata, göra underhåll och fylla på material för att hålla besökarna glada. Man behöver också ha lite pengar ihopsparade när det blir regn, eftersom man då har färre besökare och större underhållsbehov. Att planera och hantera pengar på ett långsiktigt sätt är en stor utmaning för yngre barn, och jag tycker att denna app stimulerar detta tänkande på ett lekfullt och roligt sätt.

Dinorama

Jag har låtit mina två äldsta barn prova appen, de är 6 och 8 år. Båda tycker att den är rolig, men för sexåringen blir det lite svårt att förstå hur man ska göra för att bäst ta sig vidare. Han är också lite för ung för att riktigt ta till sig det här med att man måste spendera pengar för att tjäna mer pengar, och tycker att jag ”slösar bort pengar” när jag uppmanar honom att köpa lite större kvantiteter exempelvis. Åttaåringen däremot är med på noterna och har lättare att planera sina inköp för att få större intäkter. Eftersom en del förklaringar i spelet är på engelska får jag ibland sitta med och förklara, till exempel vad de olika anställda är bra för. Men till största delen klarar de att spela det på egen hand. Inget av barnen har ännu lyckats låsa upp allt i spelet (de har haft spelet i några dagar och spelat då och då), själv har jag dock spelat igenom och upplever nog att det blir lite mindre att sträva efter när man väl låst upp allt som finns. För att behålla intresset i längden tror jag att det kan behövas nya uppdateringar med nya saker att låsa upp och placera ut. Jag hoppas att utvecklaren planerat sådana uppdateringar i framtiden.

Det finns inga köp inuti appen, ingen reklam och inga externa länkar. Pengarna i spelet är endast spelpengar och har ingen koppling till riktiga pengar. Språket är engelska (i text, det finns inget tal), det mesta i spelet går att förstå ändå men jag hade önskat lite fler symboler istället för text för att göra det lättare för de yngsta. Det finns inte stöd för flera användare, utan vill flera barn ha sina egna parker samtidigt behövs varsin enhet. Vi har provat spelet på iPad.

Jag tycker att det är roligt att det kommit ett så barnvänligt spel på detta tema, och gillar hur man behöver hushålla med pengar och planera sitt spelande. En nackdel är att det är en del text på engelska, och att det går förhållandevis fort att spela igenom och låsa upp de saker som finns vilket ger en begränsad hållbarhet. Jag rekommenderar spelet från 7 år och uppåt på egen hand, men även yngre barn har glädje av spelet om de får lite stöd av någon äldre. Betyget blir en fyra av fem möjliga.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Dinorama för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. David skriver:

    Det enda som behövs för ett klockrent maxbetyg är möjlighet till flera användare, svenskt tal (så mindre barn förstår) och multitouch (det händer ofta att barnen vill pilla på olika samtidigt – en matar och en annan flyttar besökare). Ändå en väldigt bra app!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *