Dinosaur Chess innehåller schackteori och taktik för nybörjare på schack. Det finns också inbyggt schackspel där man spelar mot enheten i olika svårighetsnivåer.

Jag har själv spelat schack sedan jag var liten och det är fortfarande mitt favoritspel. Det vore roligt om jag kunde få mina barn att också fastna för spelet. Schack är inte bara ett roligt brädspel, det främjar även logiskt tänkande, ger självförtroende samt lär barn värdet av hårt arbete och koncentration.

ANNONS:

Att lära sig att spela schack är tyvärr inte så roligt. Det är en del teori och jag har därför länge spanat efter en app som kan hjälpa mina barn att lära sig spela schack på ett roligt sätt. Tyvärr är utbudet av dessa appar inte så stort och förutom Dinsaur Chess finns även Chess Academy. Tyvärr måste man kunna engelska för att kunna tillgodogöra sig schackteorin i dessa appar. Kan man inte det behövs en vuxen som hjälper till och förklarar.

Teoridelen i Dinosaur Chess är uppdelad i flera lektioner som är varvade med praktiska övningar och spel. Det börjar med att man får lära sig hur brädet ser ut, vad pjäserna heter och var de skall vara placerade. Därefter får man lära sig mer om respektive pjäs och hur man vinner spelet. Lektionerna låses upp efter hand men går även att låsa upp via inställningarna. Spelen är av karaktären att man lär sig behärska hur en pjäs får förflytta sig genom att under en minut samla så mycket frukt som möjligt som är utplacerat på brädet.

Dinosaur Chess

När man är färdig med lektionerna kan man gå vidare för att lära sig mer om speltaktik. Även denna del består av flera lektioner med praktiska övningar. Här får man exempelvis lära sig hur man kan göra schackmatt på olika sätt. Det finns också en ”taktikmaskin” som ger ytterligare möjlighet att öva på taktik. Här får man olika övningar serverade med möjlighet att få upp till tre ledtrådar om man tycker att det är svårt. Ledtrådarna går att stänga av i inställningarna.

Dinosaur Chess

Dinosaur Chess har ingen skriven text. Istället får man höra en engelsk röst som väldigt pedagogiskt förklarar alla delar. För barn som förstår engelska är teoridelen klockren, men för yngre barn krävs det att en vuxen sitter med och översätter. En vuxen rekommenderas även för att berätta vad pjäserna heter på svenska.

I speldelen av appen får man välja en av sex dinosauriemotståndare. Den lättaste motståndaren är en Ankylosaurus och den svåraste en Tyrannosaurus. Valet avgör vilka pjäser som finns på brädet vid spelstart. Väljer man en lätt dinosaurie får man få pjäser samt ett övertag redan från start. Väljer man Tyrannosaurus får man alla pjäser på brädet från start. Det går ytterligare att justera hur duktig motståndaren skall vara i appens inställningar. Man kan också få tips om man inte vet vilket drag man skall göra.

Dinosaur Chess

Förutom de inställningar jag nämnt finns även möjlighet att stänga av bakgrundsljud och välja användare (upp till sex användarprofiler). Det går också att återställa en eller flera av användarprofilerna. Tyvärr har varken inställningar eller återställningsknappar barnlås på sig, så här finns risk att man kan återställa allt av misstag.

Dinosaur Chess

Jag har testat appen med min 4- och 6-åring och jag upplever att den här appen har ett bra pedagogiskt tänk utan att vara alltför tråkig. Tvärtom är dinosaurietemat och hela upplägget av appen snarare underhållande. Eftersom mina barn inte förstår engelska har jag översatt och det har fungerat bra. Vi har ännu inte gått igenom all teori. Mina barn uppskattade att de kunde gå in och spela schack på sin egen kunskapsnivå och att det dessutom gick att få tips med bra drag. Speldelen är helt språkfri och man behöver därför inte kunna engelska.

Dinosaur Chess är en väldigt bra app både för teori och praktik. Det jag saknar mest i denna app är svenskt tal. Jag önskar också att menyn hade haft symboler på knapparna istället för text. Jag rekommenderar denna app till barn från 4 till 10 år – men kom ihåg att det förmodligen behövs en vuxen för att översätta teoridelen. Som alternativ skall jag även nämna att det finns ett spel för Pc/Mac som heter ”Fritz och Felix lär dig schack” som rekommenderas av Sveriges Schackförbund (jag har inte testat).

Betyget på Dinosaur Chess blir 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   55 kr 6 maj 2021
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *