Djungelgeometri är en matteapp inom området geometri. Här får man öva sig på diverse geometribegrepp, samt lära sig använda linjal och gradskiva. Det finns åtta olika kategorier med olika uppgifter att jobba med. Appen har stöd för flera användare och har flera möjligheter för att anpassa svårighetsgrad och ställa in utseendet.

Djungelgeometri har skapats av Jungle Education, som tidigare har skapat de pedagogiska apparna Djungeltid och Djungelbråk. Denna app har inga direkta spelmoment, utan är mer av en pedagogisk app inom matteområdet geometri. Det känns som att den vänder sig till lärare och föräldrar som vill att deras barn ska bli säkrare på geometri.

ANNONS:

Appen består av åtta olika kategorier; Linjemått, Linjetyper, Linjepar, Formnamn, Formmått, Vinkel°, Vinkeltyper och Vinkelpar. Dessutom finns en särskild kategori som kallas ”Lär dig”. I denna kategori kan man lära sig alla delar som appen tar upp och få alla begreppen förklarade. Tyvärr läser inte rösten upp den förklarande texten, utan bara namnen på begreppen. Då appen innehåller alla dessa kategorier och att man kan ställa in svårighetsgraden så blir detta en väldigt omfattande och pedagogisk geometriapp, med stort användningsomfång. Vissa kategorier kan man använda från ungefär 4 års ålder på den lättaste nivån och sen går det att använda den upp till högstadiet.

Geometri

Geometri

Djungelgeometri är väldigt omfattande och appen har många inställningsmöjligheter. Det finns stöd för flera användare där det sen går att ställa in olika svårighetsgrad för användarna. Det går att följa hur många rätt användarna gör och detta kan även återställas om man vill. Det går att ställa in talat språk (den finns på svenska via talsyntes), enhet och hur linjalen respektive gradskivan ska se ut och varifrån man ska mäta på linjalen. Det går också att välja om en röst ska läsa uppgifterna och vilken typ av djur som ska visas, samt om djuret ska låta när man gör rätt eller fel. För större barn kan djuren helt plockas bort. Det känns som en fördel att ställa in appen på att inte ha djungelljuden i bakgrunden, dessa tyckte vi var störande.

Geometri

Vi har provat appen på iPad. Jag har testat denna app länge och mina barn på 6 och 4 år har testat denna app vid många tillfällen. Fyraåringen tyckte att det var jättekul att lära sig mäta med linjal (linjemått) och sen stegra svårigheterna, men även att benämna geometriska former med rätt namn (formnamn) har han gillat. Sexåringen har, förutom de kategorierna som lillebror gillade, även gillat att lära sig använda gradskiva (Vinkel°) vinkeltyper och formmått.

Appen är barnvänlig, men det känns som att en vuxen behöver hjälpa till att ställa in passande inställningar för barnet innan man använder den första gången. Sen kan man behöva visa hur man byter kategori första gången, för det är inte helt självklart hur man ska få fram listan på kategorier. Den finns högst upp i vänster hörn. Efter en kort introduktion har mina barn själva klarat att hantera appen.

Djungelgeometri är fri från in-app purchase och reklam från tredje part. Under inställningssidan finns externa länkar till företagets övriga appar, men länkarna är skyddade av barnlås. Barnlåsen består av olika multiplikationsuppgifter som man ska kunna läsa och lösa för att kunna ta sig vidare.

Pedagogen i mig är lyrisk över denna app, men som förälder tror jag kanske inte att denna app har samma långa hållbarhet. Det är mer en app som barnen kan komma tillbaka till lite då och då när de behöver lära sig mer för att hänga med i skolan. I mitt jobb som lärare i matematik för åk 6-9 så är den ett bra verktyg särskilt då man ska lära sig att använda gradskiva, men även kategorierna linjepar, vinkelpar och formmått är användbara till och med för elever i åk 6-9. Men appen är lättanvänd, rolig och man lär sig mycket. Båda mina barn har verkligen gillat den. Men jag är inte säker på att alla barn är lika glada för att använda appen självmant eftersom den inte har något spelmoment.

Väldigt mycket är bra med denna app tycker jag, men det finns några saker som kan bli bättre. Efter att man fått fem rätt så kommer en uppmuntrande skylt upp med alla sex djur man kan välja mellan, med texten ”Grattis! 5 rätt svar i rad!”. Här saknas ljud helt, inget djurläte som när man svarar rätt och ingen röst som läser upp den uppmuntrande texten. Jag saknar också att man kan följa hur det går i de olika kategorierna, det enda man får reda på är hur många rätt eller fel varje användare har. Det kunde också varit mer intuitivt att byta användare, så att barnen klarar detta själv och vet att de är inne på rätt användare. Vissa uttal är felaktiga i den svenska versionen, t.ex. är uttalet på parallelltrapets helt felaktigt. Sen tycker jag att det är dåligt att alla trianglar avbildas som liksidiga regelbundna trianglar.

Den pedagogiska nyttan på Djungelgeometri är som jag tidigare nämnt väldigt stor. Detta är förmodligen en app som framför allt kommer att användas i skolor av barn 6-12 år. Men matteintresserade barn som vill kunna mäta olika mått kan ha glädje av denna app redan från 4 års ålder.

Som förälder ger jag Djungelgeometri en trea i betyg. Hade appen varit roligare att använda hade betyget blivit högre.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fyra språk: engelska, franska, nederländska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Djungelgeometri för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *