I DNA Play kan man genom att förändra DNA-koden hos ett fantasimonster se hur utseende och egenskaper påverkas.

DNA Play, från Avokiddo som tidigare gjort bl.a. apparna Thinkrolls och Thinkrolls 2, går ut på att lära yngre barn om DNA och hur ändringar i DNA-koden påverkar utseendet och egenskaperna hos en fantasifigur.

ANNONS:

I spelets första del gäller det att bygga ihop sex olika delar av DNA i ett mycket enkelt pussel. Varje del av DNA:t representerar en kroppsdel på monstret. När DNA-koden är färdigbyggd kan man ändra ordningen på DNA-baserna (A, C, T och G, representerade av olika färger och former i appen), vilket leder till att utseendet hos den utvalda kroppsdelen ändrar sig.

DNA Play

Efter hand kommer det också in olika föremål som monstret reagerar mer eller mindre på, t.ex. en musikspelare eller en spindel. Genom att ändra DNA-koden kan man också se hur egenskaperna hos monstret påverkas (t.ex. rädsla för spindlar). Här är det synd att man inte själv kan välja vad man vill testa eller hur länge man vill hålla på.

DNA Play

DNA Play

Till vardags forskar och undervisar jag bl.a. om DNA och när jag först hörde talas om DNA Play blev jag därför förtjust över att det äntligen kommit en app som skulle låta mindre barn få lära sig om DNA under roliga former. Tyvärr infriades inte mina höga förhoppningar helt. DNA Play gör ett försök att introducera vad DNA är och hur ändringar (mutationer) i DNA:t hos en fantasifigur påverkar utseende på olika kroppsdelar, och till viss del andra egenskaper hos figuren. Tyvärr är kopplingen mellan DNA och figuren ganska lös, och leken med monstret inte tillräckligt motiverande för att hålla intresset hos de av redaktionens barn som testat vid liv någon längre stund.

Det finns andra exempel på appar där man lyckats bättre, t.ex. Toca Lab där man introducerar grundämnen och det periodiska systemet på ett lekfullt och lärorikt sätt. Jag tycker också att man kunde ha haft med flera detaljer om DNA i appen, t.ex. namnen på baserna istället för bara med färgmarkeringar. En större möjlighet att interagera med sitt monster, eller möjlighet att bygga eller samla något, eller kanske en mer uttalad speldel skulle kunna öka motivationen hos barnen att fortsätta använda appen.

DNA Play är en välgjord app som är väl anpassad till barn, och saknar köp i appen, reklam för tredje part eller externa länkar. I inställningar som ligger dolda i en föräldrasida, skyddat av ett ganska enkelt matematiskt barnlås, kan man ställa in om man ska kunna spara foton på sin figur med tillhörande DNA-kod, välja att bara ha vegetarisk mat, slå av och på hjälp under spelet och om man vill spara sin figur automatiskt. Det går att spara ett stort antal figurer i appen för att återkomma till dem vid ett senare tillfälle. Det här är bra, speciellt om man är flera som delar på en enhet. På föräldrasidan finns även tips om hur man spelar och information om DNA.

Jag har testat DNA Play med min 9-åring som tyckte att appen var rolig en liten stund, men tröttnade rätt så fort. Det var lätt att förstå vad man skulle göra och någon hjälp av vuxen behövdes inte. Appen passar nog egentligen bättre för något yngre barn, och flera av redaktionens barn har också testat och gillat den. Det har dock inte blivit någon långvarig favorit hos något barn och någon har reagerat på att det var svårt att komma ihåg DNA-koden några steg tillbaka, vilket gjorde det svårt att återskapa ett speciellt monster. Med en roligare speldel som gärna hade integrerat kunskap om DNA skulle spelet bli mer utmanande och hålla längre tid.

Jag rekommenderar DNA Play till barn mellan 3 och 6 år och ger den betyg 3 av 5.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   30 kr 6 maj 2021
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa DNA Play för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *