I Easy Studio får man lära sig hur det går till när man skapar animerad film. Genom att placera ut färdiga former, ta kort på dem och flytta dem steg för steg får man se sin egen film växa fram.

Jag tror att barn idag är så vana vid rörliga bilder i digitalt format att de nog sällan funderar över hur de kommit till. Vill man få ökade kunskaper inom detta område är Easy Studio en mycket bra app eftersom man får tydliga steg för steg instruktioner över hur man går till väga. Man placerar ut ett antal former, tar ett kort, flytta dem lite eller lägger till fler, tar ett kort, flyttar etc. Därefter kan man spela upp de tagna korten som blir till en film som går runt och runt.

ANNONS:

Easy Studio

Det finns två olika spellägen och nybörjaren väljer lämpligtvis till en början ”easy” för att på så sätt lära sig grunderna. Första delen ger tydliga visuella instruktioner över hur man använder appen och sen får man testa själv. Steg för steg guidas man igenom hur man bör placera ut och flytta de olika formerna som behövs till det aktuella projektet. När som helst under skapandeprocessen kan man spela upp den del man skapat. I sista nivån bestämmer man helt själv vilken slags animation man vill göra och har då 13 former i olika färger att välja mellan.

Easy Studio

När man lärt sig grunderna och vill göra lite mer avancerade animationer än vad som är möjligt i enkla friläget, är det dags att gå över till expertläget. I expertläget skapar man också egna animationer och största skillnaden jämfört med enkla friläget är att det finns betydligt fler former och större redigeringsmöjligheter. Det går välja bakgrundsfärg och gruppera flera former så att man kan flytta dem samtidigt. Det finns dessutom en skugga kvar som visar hur formerna var placerade på senaste kortet, vilket är värdefullt om man vill göra animationer med många delar. Om fantasin tryter kan man få hjälp med hur man kan kombinera ihop figurerna för att till exempel skapa ett hus eller en bil till sin film. Det går att redigera eller ta bort tagna kort om man gjort en felaktig förflyttning eller missat någon detalj. När vi har försökt radera hela bildsekvenser har dock appen ofta fått eget liv och flyttat runt och raderat lite hur som helst.

Easy Studio

Det går att spara alla animeringar i appen och via appens ”library” kan man exportera filmerna till kamerarullen, för att om så önskas kunna dela med sig av dem till andra. Det finns ingen extern reklam och internetlänkarna till företagets övriga appar, Facebook och Twitter går att stänga av i inställningarna. Inställningslänken är dessutom skyddad av ett barnlås.

I inställningarna kan man även välja om filmerna ska spelas upp med en, två eller tre bilder per sekund. En kul sak med detta är att man kan ändra hastighet i efterhand och därmed få se sin film i tre olika hastigheter. Jag tycker dock att det varit lämpligt om man kunde gjort detta hastighetsval direkt i uppspelningsläget.

Till skillnad från många andra appar så saknar Easy Studio bakgrundsmusik och det finns tyvärr ingen möjlighet att lägga till ljud till animationerna. Det förekommer dock klickljud när man trycker på kameran eller gör ett val från startsidan.

Jag har testat Easy Studio på ipad tillsammans med mina barn. Storebror på snart nio år var måttligt intresserad, men mina tjejer på fem och sex år tyckte det var riktigt kul att få formerna att röra sig. Bäst av allt tyckte de var att helt fritt skapa egena animationer. De färdiga steg för steg instruktionerna har de däremot inte ens följt själva utan nöjde sig med att titta på när jag gjorde dem.

Alla barnen föredrog expertläget eftersom de tyckte det var viktigt att få bestämma färg och vridning själva. Egentligen är väl det lätta friläget lämpligare och mer lättanvänt för min femåring som enbart gjort animeringar bestående av enstaka former som hon flyttat och bytt färg på. Sexåringen däremot har byggt ihop människor och liknande och hade då stor nytta av att kunna gruppera formerna för att kunna flytta dem som en helhet. Själva grupperingen fick jag dock hjälpa henne med till en början.

Jag upplever att expertläget är något svårmanövrerat och för vår del krävdes det en hel del experimenterande för att komma in i hur vi på bästa sätt kunde gruppera och ändra lagerordning på formerna. Det finns bra instruktioner på engelska och tio andra språk men ej på svenska. Symbolerna är tydliga men jag rekommenderar ändå att en vuxen är med och förklarar och visar barnet, för att det fullt ut ska kunna dra nytta av de funktioner som finns.

Ett stort minus får Easy Studio för att man inte kan välja att animeringarna ska spelas upp med en början och ett slut i stället för att som nu alltid gå runt och runt.

I expertläget hade det varit bra med en knapp eller funktion som gjorde att man kunde placera formerna längst bak eftersom det är väldigt lätt att av misstag flytta fram fel form längst fram. Vet inte hur många ansikten vi gjort och fått ögon och mun placerade bakom själva huvudet…

Det är lärorikt och enkelt att skapa egna animationer i Easy Studio och betyget blir därmed en fyra.

Det lätta spelläget kan jag rekommendera från fyra år och för att tillgodogöra sig expertläget fullt ut bör man troligtvis vara något äldre.

Uppdaterat den 26 november 2013
Appen har nu jultema:
easy-studio-jultema

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer för appen:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   50 kr 6 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Easy stop-motion Studio för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Pappa_Fredric skriver:

  Min sjuåriga son blev lyrisk över att få göra egen film. Jag fick knappt hjälpa till med instruktionerna, innan han ville göra avsteg och var kreativ. Bra tutorials för att komma i gång, men skulle önska lite mer frihet i det mest fria upplägget. Den fyraåriga dottern gjorde om övningarna flera gånger bara för att det var kul att byta färg, men inte lika begeistrad av själva filmskapandet.

 2. Pernilla R skriver:

  Den här appen tilltalade hela familjen hos oss. Tjejerna (10 och 11 år) satte genast igång att experimentera och gick nästan direkt till expertläget. Vi vuxna fick mjukstarta lite och det visade sig vara klokt då vi kunde hjälpa till när det körde ihop sig för döttrarna. Det här är en app som sätter kreativiteten på prov men samtidigt finns det möjligheter för den som inte vill ha så stor frihet att göra sin egen film.

  Det har blivit en hel del filmer och efterhand som tjejerna lärt sig mer har de utvecklat filmerna mer och mer. Det känns som om det inte finns något direkt stopp för just utvecklingspotentialen här och det borde göra appen till en app som hänger med under en längre tid.

  Det som döttrarna påpekat att de inte gillar är att det ibland är svårt att lägga formerna i rätt lager. De lägger sig gärna bakom varandra och det finns ingen riktigt bra väg för att få olika lager att följa ett mönster. I övrigt är det här en favoritapp just nu.

 3. LottiDotti skriver:

  Här har appen varit mycket intressant för speciellt 7 åringen men även 10 åringen har pysslat en del med den…. 7 åringen har gått igenom alla stegen och sen suttit långa stunder med det fria läget och experimenterat!! Hon klagar på att delar försvinner och det är lite meckigt att få allt på plats som man vill ha det tycker även jag som vuxen men trots detta har intresset hållt i sig och kommer säkert att göra länge än…. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *