Electric Sums är en app som är ut smarta knep för att räkna addition och subtraktion med stora tal genom att skapa förståelse för positionssystemet.

Lighthouse Learning ligger bakom appen Electric Sums. Samma företag ligger även bakom flera andra bra och pedagogiska matteappar som vi recenserat tidigare bl.a Llama Drama och Farm Factor.

I Electric Sums får man träna problemlösning genom att addera och subtrahera stora tal samtidigt som man får en grundlig genomgång av positionssystemet och lär sig smarta knep att hantera det. Det finns också en historia som berättas genom korta filmsekvenser vartefter man klarar av nivåerna i spelet. Spelet består av två delar som båda kan väljas via appens första sida.

Electric Sums

ANNONS:

Första delen ”Fix it, Digit” består av 35 nivåer. Där bryter man ner stora tal i talsorter (hundratal, tiotal och ental) och så småningom får man träna på att addera eller subtrahera talsorterna var för sig, När man gjort rätt lagas en elektrisk krets så att något spännande händer. Talsorterna representeras av olika figurer och färger så det blir tydligt vilket värde varje siffra har.

Electric Sums

Andra delen ”Digit’s Black Out” består också av 35 nivåer. Här får man istället addera och subtrahera stora tal i små steg med hjälp av en tallinje genom att räkna en talsort i taget. För att klara det behöver man ha lärt sig att siffrorna har olika värde beroende på vilken position i talen de har och detta förtydligas även här av att en viss figur och färg representerar en viss position.

Electric Sums

Är man osäker på vad en uppgift går ut på kan man få en visuell instruktion. Om man kör fast kan man få en ledtråd. Ledtråden går att stänga av i appens inställningar. Om man gör fel får man en indikation på vilket tal som är fel och får även se instruktionen på nytt. Innan man får prova nya typer av uppgifter får man en kort film som illustrerar vad man ska göra och nya moment introduceras också stegvis i spelet så man får chansen att först se och sedan prova själv.

Nya nivåer låses upp vartefter man klarar av den föregående. På varje nivå kan man få som mest tre blixtar i belöning.

Bakgrundsmusik, ljudeffekter och lite tal på engelska finns men man behöver inte kunna engelska för att använda appen. Däremot kan en vuxen behöva finnas med första gången för att förklara begreppen även om det finns bra visuella instruktioner. Bakom föräldralås finns information om appen samt reklam för utvecklarens andra appar. Appen är fri från in-app purchase. I inställningarna kan man bland annat stänga av ljudet.

Min 6-åring spelade snabbt igenom denna med lite hjälp från mig. Nivån ökade i lagom takt och belöningarna i form av korta filmsekvenser var intressanta nog för att hen skulle behålla intresset. Hen gillade att varje nivå går ganska snabbt att spela igenom och var mån om att få full belöning på varje nivå. Även andra barn i redaktionen som är i tidig skolålder ger tummen upp.

Vi gillar att appen är så pedagogiskt uppbyggd och att nivån ökar i lagom takt för att man ska känna att man är mogen att klara nästa steg samtidigt som det inte blir för mycket upprepning. Det hade dock inte gjort något om appen hade ännu mer innehåll och om de svåraste nivåerna var ännu svårare.

Appen fyller helt klart en funktion i matematikinlärningen och illustrerar positionssystemet på ett sätt som är lättförståeligt för barn. Genom sitt upplägg känns den mer som ett spel än som ett träningsprogram vilket säkerligen tilltalar målgruppen.

Jag rekommenderar appen till barn mellan 6 och 9 år och ger den en svag fyra i betyg.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Electric Sums för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *