Equalize är ett plattformsspel där det gäller att hålla sitt blodsocker på rätt nivå. Akta dig för sötsaker – får du i dig för mycket är det bråttom att ta insulin så att blodsockret inte blir för högt.

När man startar Equalize får man välja mellan fyra olika barn att spela som. Sedan finns det fem banor – huset, gatan, parken, skogen och grottan. Längs banorna finns hinder och fiender på klassiskt plattformsspelmanér, men här är det sötsaker man behöver akta sig för som exempelvis vandrande bakelser eller godisklet på golvet. Samtidigt ska man samla blå ringar och morötter. I slutet av varje bana räknas poängen samman baserat på hur snabbt man klarat banan, hur många ringar och morötter man hittat och vilken nivå blodsockret legat på. Poängen hamnar dock inte på någon high score vilket är lite synd.

Equalize

Appen är utvecklad för att ge barn en känsla för vad diabetes kan innebära. Hela tiden under spelet gäller det att ha koll på blodsockernivån – man bör försöka ligga mellan 4-8, och aldrig över 10. Sjunker det under 4 behöver man äta direkt och stiger det över 10 behövs insulin. Kommer man ner till 0 eller upp till 15 så svimmar man och måste starta om.

ANNONS:

Equalize

Jag har provat appen med min sjuåring och nioåring som båda tycker att den är rolig och spelar den spontant. Särskilt sjuåringen spelar gärna om banorna flera gånger med de olika figurerna. Jag tror dock att de hade återkommit fler gånger om det fanns en high score med möjlighet att förbättra sitt resultat. Appen gjorde att vi fick ett naturligt tillfälle att diskutera vad diabetes är vilket vi inte har gjort innan eftersom de inte har någon i sin närhet med sjukdomen. Appen är ganska svår men eftersom man har obegränsade möjligheter att börja om så funkade den även för sjuåringen trots att det var lite i klurigaste laget ibland.

Equalize

Jag har även frågat några diabetesföräldrar vad de tycker om appen, och de är positiva till den och tycker att det är bra att den lyfter frågan även om den ger en ganska förenklad bild av vad diabetes innebär. Ett av barnen hade fått spela den hos läkaren när hen var motsträvig mot sin behandling vilket bröt isen och underlättade behandlingen.

Jag tycker att det känns positivt med appar som lyfter viktiga ämnen som man kanske inte annars pratar så mycket om. Denna app är dessutom väldigt spelbetonad och lockar barnen att använda den. Förbättringar jag gärna hade sett är high score och fler banor, den är lite i kortaste laget. Jag rekommenderar den för ca 7-12 års ålder och ger den en fyra i betyg.

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

 1. Johanna skriver:

  Hej!
  Vi hittade en intressant app hos er, Equalize, som handlar om diabetes. Vi skulle väldigt gärna ladda ner den appen för den är aktuell och vore bra att använda hos oss. Men när jag skulle ladda ner den säger det att den inte är tillgänglig i den finska appstoren?? Vore det möjligt att ni gjorde den åtkomlig för oss?

  Med vänlig hälsning,
  Johanna Nygård,
  Risö skola, Finland

 2. Monica skriver:

  Tack snälla Elin för din fina recension över detta roliga spel som även sprider kunskapen om diabetes typ 1.
  Och tack så mycket Daniel <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *